Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IONAKO JE VEĆ SKUPO'

Cijene zbog inflacije u EU odletjele u nebo: U Italiji plaćaju 20 eura za piletinu, a u Belgiji gotovo 5 eura za kruh

North German Guild Bakeries - "We're running out of light"
Foto: Axel Heimken/DPA
1/3
14.09.2022.
u 09:10

Britanski zavod za statistiku tako je objavio osobni inflacijski kalkulator gdje građani mogu upisati što najčešće kupuju i u kojim količinama kako bi doznali kolika je njihova stopa inflacije

Prosjek inflacije u Europskoj uniji iznosi 9,1 posto, dok on u Hrvatskoj iznosi 12,3 posto. Ipak, svaka država bori se s krizom na svoj način, zbog čega su neke namirnice drastično poskupjele.

Britanski zavod za statistiku tako je objavio osobni inflacijski kalkulator gdje građani mogu upisati što najčešće kupuju i u kojim količinama kako bi doznali kolika je njihova stopa inflacije. 

– Biste li dali 4.5 ili pet eura za kruh? – pitao je belgijski pekar Jonathan Mahy.

– Ne bih, ionako je već skupo – odgovorila mu je Belgijka, no vjerojatno će morati jer je trenutačna cijena 800 grama kruha oko 35 kuna, prenosi RTL.

Pekar Mahy morat će ovoga mjeseca platiti gotovo 9000 eura za struju, a u Belgiji općenito inflacija dostiže 40-godišnji rekord. 

– Imam 75 godina i ponovno vidim ljude koji kupuju jedan krumpir, jednu mrkvu, jednu repu – komentirala je umirovljenica Leontina Esteves iz Portugala. 

Naime, cijene voća i povrća na tržnicama skuplje su i do 30 posto. 

– Vidljivo su porasle cijene svih namirnica, isto tako glatkog brašna. Ono što nas je zaista dotaklo je cijena mesa, piletine, struje, goriva… S obzirom na to da smo već četiri godine izvan Hrvatske, svaki put kad dođem u Hrvatsku šokiram se cijenama. Zaista sam ostala u šoku kad sam shvatila sa sto kuna ne mogu kupiti ništa – kazala je Iva Hržić koja živi u Lisabonu.

Građani u Napulju palili su račune za struju.

– Plin se povisio za 80 posto. Voće i povrće nenormalno je skočilo. Poskupjela je piletina… Piletina s 8 eura za kilu na 20 eura – ispričala je Amra Nadarević iz Bergama. 

U Irskoj su također poskupjele namirnice, ali su pod kontrolom.

– To se, čini mi se, korigiralo u zadnje vrijeme. Ovdje se puno radi na tome, novinari, emisije stalno savjetuju ljude kako da drže svoju potrošnju pod kontrolom i gomila emisija sa savjetima koje proizvode kupiti i kako štedjeti. Nitko ne želi novac bacati i na taj način podizati cijene još više – kaže Ana Hota iz Dublina.

>> VIDEO Putin ozbiljno zaprijetio Zapadu: Uvedete li ograničenja cijena, prekidamo izvoz nafte i plina

Komentara 1

NN
novo nenormalni
11:31 14.09.2022.

nadam se da su spremne potpore za novi val korona virusa i jaki , strogi locdown za spas čovječanstva i naravno paket oštrih sankcija Rusiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije