Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoren u ZAGREBu

China Town: Roba iz Italije i Turske, iz RH – prodavačice

CHINA TOWN
Foto: JURICA GALOIĆ/PIXSELL
1/8
09.08.2010.
u 17:46

Crvenu vrpcu prerezali su gradonačelnik Milan Bandić i kineski veleposlanik Shen Zhifei, te s čelnicima Horizonta Azije i investitorima krenuli u obilazak.

China Town, jedini kineski trgovački veleprodajni centar u Hrvatskoj u kojem će se moći naći sve od igle do aviona, otvoren je prijepodne na Zagrebačkoj cesti u Zagrebu. Nakon prigodnih govorancija crvenu vrpcu prerezali su gradonačelnik Milan Bandić i kineski veleposlanik Shen Zhifei.

– Neka vam cvjeta stotine cvjetova – prigodno je Milan Bandić citirao slavnoga kineskog vođu Mao Ce-tunga.

S čelnicima Horizonta Azije, investitorima i ostalim gostima, potom su krenuli u obilazak.

Zbog godišnjeg - lokoti

Doduše, šetnja je trajala vrlo kratko budući da je od ukupno 58 lokala na 23 tisuće četvornih metara, otvoreno bilo njih četiri-pet, odjeće i obuće, dok je na ostalima stajao lokot. Razlog tome godišnji su odmori, ali i činjenica da mnogi trgovci nisu napunili dućane novom jesenskom robom, pa se očekuje da će sve proraditi krajem mjeseca ili na jesen. Damir Šimić, menadžer u Horizontu Aziji, novoosnovanoj tvrtki kojoj predsjedava Yishou Lu, ne želi otkriti iznos cjelokupne investicije, govoreći samo da se radi o nekoliko milijuna eura.

Još nekoliko lokala, dodaje, (navodno njih 12) nije iznajmljeno, a ostale su uzeli mahom kineski trgovci koji su do sada radili u sličnom centru na Jankomiru. Upravo od tamo trgovinu je preselila 32-godišnja kineskinja Chen Baoding, jedna od rijetkih koja je jučerašnje otvorenje dočekala spremna.

– Prostor je puno ljepši i sigurniji nego onaj na Jankomiru jer imamo klimu i protupožarni sustav – zadovoljno će Chen, koja robu u 380 četvornih metara za veleprodaju, dodaje, nabavlja iz Italije. Kina je, smije se, ipak predaleko. Mjesečni najam plaća nešto preko dvije tisuće eura. Rođena u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, preselila se u Austriju, da bi prije nekoliko godina na turističkom putovanju u Hrvatskoj upoznala supruga Jin Weia, i netom poslije nastanila se u Lijepoj našoj.

Kinezi su bolji šefovi

Njezine prodavačice, kao i u ostalim trgovinama koje drže Kinezi, su Hrvatice. A njihova kolegica Ivana (24) u trgovini pored, također ženske odjeće, kazala je:

– Moram priznati da su Kinezi bolji šefovi jer se s njima mogu dogovoriti oko nekih stvari, što s Hrvatima ne mogu.

U Jankomiru je, priča, prodaja išla dobro pa ne vjeruje da će se išta promijeniti. Majice za 20 do 30 kuna, haljine za 50, kaputići za 60, trenirke od 40 do 60 kuna, na veliko kupuju vlasnici butika u trgovačkim centrima, i jasno prodaju ih po puno višim cijenama. U "China Townu" roba se osim iz Italije uvozi i iz Turske, a očekuje se i prodaja hrvatskih artikala.

Ključne riječi

Komentara 24

SA
sanjin003
08:12 10.08.2010.

sad su valjda kinezi krivi što su hrvati nesposobni prilagodit se modernoj ekonomiji pa im propadaju tvornice

MS
My Soul
18:32 09.08.2010.

ovo je posljedica toga što imamo potpuno nepotrebnu funkciju predsjednika države, koji o novcu hrvatskih poreznih obveznika odlazi na turneje po dalekim zemljama i onda nam dovlači svašta u zemlju, iako mi imamo dosta i svoje bofl robe. meske je putovao u kinu kao da bi otvorio gospodarska vrata. pa bih ja ovim povodom pitala novinare zašto ne istraže što je mesić učinio po pitanju hrvatskog IZVOZA u kinu, a ne samo uvoza. lako je uvoziti međunarodno smeće, a što je s IZVOZOM. plaćamo li mi predsjednika zato da nam uvozi robu, ili da otvara vrata hrvatskim proizvođačima. da sam ja novinar ili novinski urednik, znala bih kako istražiti neku stvar, a ne kako besplatno reklamirati nekoga. ili je ipak pala šuška???

OB
-obrisani-
10:23 10.08.2010.

Nije mi jasno zašto me admin blokira ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije