Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD NA CRKVU Poglavar Islamske zajednice u BiH oštro napao kardinala Puljića

Cerić: Hrvati provode apartheid u Mostaru

bih-ceric-txt.jpg
import
11.05.2006.
u 19:51

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić rekao je jučer da hrvatska politika u BiH provodi apartheid nad muslimanima samo zbog njihove vjere i nacije te da Bošnjaci nisu konstitutivan narod na onim područjima na kojima postoji hrvatska vlast.
 Vidimo da se provodi getoizacija muslimana u Mostaru. Škole su podijeljene, a bošnjačka djeca prisiljena su nastavu pohađati u večernjim satima. Na žalost, u Mostaru se provodi apartheid, a dio apartheida je i ignoriranje zahtjeva Islamske zajednice za izgradnju islamskog centra u Mostaru  kazao je ef. Cerić.

Poziv na linč
Cerić je reagirao i na izjave kardinala Puljića koji je tijekom posjeta SAD-u govorio o "strahu katolika od muslimana u Sarajevu".
 Kardinalove su tvrdnje nemoralne, neprihvatljive, neistinite i zato prosvjedujemo i odbijamo te optužbe  rekao je Cerić.
Katolička crkva u BiH jučer je s dozom ignoriranja odgovorila na napad poglavara Islamske zajednice ef. Cerića. Bosanskohercegovački Hrvati shvatili su reisovu retoriku kao poziv na linč i pokušaj ušutkavanja kardinala Puljića. Iz Vrhbosanske nadbiskupije pozvali su reisa Cerića na dijalog ističući da se usredotoči na stvarnu kardinalovu izjavu u Washingtonu gdje je govorio američkim dužnosnicima o stanju katolika u BiH, ustavnim promjenama te odgovarao na brojne upite o islamskoj zajednici. Katolička je crkva ocijenila neprimjerenim voditi javnu raspravu o pogrešnim navodima i pogrešnim interpretacijama.
Što je kardinal stvarno rekao, a što je zasmetalo reisa? U intervjuu za Večernjak o radikaliziranju islama kardinal je rekao: "Pokušaji nametanja radikalnog islama muslimanima u BiH dolaze iz drugih islamskih zemalja. Radikalne verzije islama poput vahabizma suprotne su tradicionalnoj kulturi bosanskohercegovačkih muslimana i donose probleme jer su huškačke i isključive prema drugim vjerama. Bilo bi vrlo opasno da se nastavi taj proces radikalizacije u BiH."

Zlonamjeran komentar
Komentar reisa Cerića istodobno je krajnje zlonamjeran i izmišljen: "On govori o strahu, prijetnjama katolicima od muslimana u Sarajevu. Čak ne pravi distinkciju i ne spominje ni navodne radikalne muslimane, već samo muslimane. A mi smo ti muslimani. Ja sam taj musliman koji živi u Sarajevu, moja kći isto".
Član Predsjedništva Jović odbio je ulaziti u polemiku s poglavarom Islamske zajednice ističući da je "žalostan zbog takve retorike", ali i da je "gorka stvar suočiti se s istinom".


Bošnjaci imali više od 200 logora

Predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Mirko Zelenika iznio je podatak da je bošnjačka vojska imala više od 200 logora i pritvorskih jedinica u kojima je mučila i ubijala Hrvate. Čelnik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci nije komentirao spor kardinala i reisa jer je izvan zemlje i nije pročitao izjave.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije