Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobljšanje odnosa

Cerar o boljem odnose Slovenije i SAD-a, informirao ih o problemu arbitraže

Miro Cerar
pool/REUTERS/PIXSELL
29.09.2018.
u 00:09

Cerar je uz predsjednika Boruta Pahora vodio slovensko izaslanstvo na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, a u Washingtonu mu je cilj ojačati odnose Slovenije s novom američkom administracijom.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar koji boravi u Washingtonu najavio je poboljšanje odnosa Slovenije sa Sjedinjenim Državama koje namjerava informirati i o problemu arbitraže o granici s Hrvatskom s kojim Washington navodno nije dobro upoznat.

Cerar je uz predsjednika Boruta Pahora vodio slovensko izaslanstvo na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, a u Washingtonu mu je cilj ojačati odnose Slovenije s novom američkom administracijom.

"Do sada je bilo premalo napravljeno da bi SAD  primijetili koliko je napretka Slovenija postigla na gospodarskom i političkom području zadnjih godina", kazao je Cerar domaćim novinarima koji prate njegovu američku turneju.

Konzervativna oporba u Sloveniji zamjerala je ranijoj vladi koju je vodio Cerar da ne vodi "izbalansiranu" polititiku i zanemaruje odnose s SAD-om kao svjetskom velesilom i vodećom članicom NATO-a. Navodi kako se to ogledalo i u tome što je Cerarov ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u vrijeme mandata prijašnje vlade desetak puta boravio u Moskvi, a u Washingtonu nijednom, zbog čega je Cerar od stupanja na novu dužnost više puta izjavio da će odnose s glavnim svjetskim silama "izbalansirati" i unaprijediti odnose s Washingtonom.

"Znamo da postoje brojna vrlo specifična pitanja, kao što je pitanje arbitraže, a važna su glede naših odnosa sa SAD-om", kazao je Cerar u razgovoru sa slovenskim novinarima.

Nakon što je lani arbitražni sud čiju presudu zbog slovenske kompromitacije Hrvatska ne priznaje objavio svoje granično rješenje, u Sloveniji se često isticalalo da Washington u svojim izjavama ističe bilateralni karakter tog pitanja, za razliku od nekih članica EU-a koje su kao i Slovenija tvrdile da je arbitražno rješenje potrebno primijeniti.

"Znamo da zadnjih godina neki politički čimbenici u SAD-u nisu bili dovoljno upoznati s pitanjem arbitraže, a sada intenzivno radimo na tome da ih bolje informiramo", kazao je novinarima Cerar sugerirajući da će o tome govoriti i s američkim sugovornicima s kojima će se u Washingtonu sastati.

Ključne riječi

Komentara 11

JO
josip
08:47 29.09.2018.

ovo ja kao kad trgovac pokusava prodati losu robu, svakom je nudi a nitko ju nece

DU
Deleted user
03:04 29.09.2018.

Teško saprati ljagu: "Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekolecai Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogreška Slovenije od njezina nastanka. To je povreda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – komentirao je tada za Novi list dr. Pogačnik. Bio je prognozirao da će Sud u Haagu, unatoč priličnoj kompromitaciji, nastaviti arbitražu između Hrvatske i Slovenije i po inerciji je privesti kraju, što se na kraju pokazalo točnim. Inače, Pogačnik je od 2001. do 2008. godine bio glavni slovenski pregovarač o granici s Hrvatskom. Kad je 2008. godine, unatoč činjenici da je postignut dogovor u 95 posto spornih pitanja, došlo do zaokreta Ljubljane, sam je dao ostavku."

MX
Mister X
00:44 29.09.2018.

Vjerujem da če se sada polako i to riješiti jednom za uvjek, ili netko misli tek za 20 ili 50 .. Možda će ipak 500 godina da čekaju Slovenci na dosuđeno riješeno ? Ako im Trumpova žena neče pristati pomoči pomoči onda je stvarno slaba baba !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije