Naslovnica Vijesti Svijet

U Sloveniji i dalje oštre kritike Komisije i Junckera

U ponedjeljak je reagirao i predsjednik vanjskopolitičkog odbora u parlamentu Matjaž Nemec rekavši da Spiegelovi navodi "dovode u pitanje vjerodostojnost" Unije.
17. rujna 2018. u 14:53 15 komentara 1295 prikaza
Miro Cerar
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Slovenski političari i u ponedjeljak su oštro reagirali na neprihvaćanje mišljenja pravne službe Europske komisije prema kojemu je Slovenija u pravu u arbitražnom sporu s Hrvatskom.

Andrej Plenković Spor sa Slovenijom Vlada odgovorila na tekst Der Spiegela: EK je dobro odlučila

Nakon što je mišljenje pravne službe Komisije tijekom vikenda objavljeno u Spiegelu oštro je reagirao cijeli politički vrh Slovenije, a ministar vanjskih poslova i bivši premijer Miro Cerar kazao da objavljeno pravno mišljenje pokazuje kako "Europska komisija nije obavila svoju ulogu čuvara ugovora EU-a", što je po njegovu mišljenju trebala učiniti i pridružiti se tužbi Slovenije zbog hrvatskog neprovođenja arbitražne odluke.

Marija Pejčinović Burić Arbitraža na dnevnom redu Slovenci: Sud EU objavit će tužbu, Hrvatsko ministarstvo: Neće

U ponedjeljak je reagirao i predsjednik vanjskopolitičkog odbora u parlamentu Matjaž Nemec rekavši da Spiegelovi navodi "dovode u pitanje vjerodostojnost" Unije.

Izniman je slučaj da Komisija ne uvaži mišljenje svoje pravne službe, a otkriće dokumenta  pokazuje da je u arbitražnom slučaju i reakciji Komisije povezanost hrvatskog premijera i predsjednika Komisije bila iznad vladavine prava, kazao je Nemec, dodavši da Juncker i Plenković dolaze iz iste političke obitelji Europskih pučana (EPP), čime je Komisija u tom slučaju  "stranačke interese i interese pojedinih država" stavila iznad EU-a kao cjeline i svih država članica.

Miro Cerar
1 / 4
ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • marcel97:

    I tako se prevarant ljuti na EK i Junckera. Zaboravili da su varali i mutili želeći se dočepati akvatorija

  • bokida 2:

    To je samo početak kraja vaše glume i umišljatosti neke superiornosti prema Hrvatima. . Morate shvatiti da ste ipah premaleni.

  • Vl jedi govna:

    Uzet vikendicu erjavcu i dat je Junckeru