Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez dopuštenja

Centar o djedu koji je oteo unuku iz doma i odveo je u Srbiju: 'Postojali su rizici na strani roditelja, daljnje mjere su u nadležnosti suda'

dijete
Pixabay/Ilustracija
27.10.2022.
u 18:07

U konkretnom slučaju ovaj Centar je u okviru svoje nadležnosti poduzimao mjere obiteljsko pravne zaštite, no obzirom da su na strani roditelja i nadalje utvrđeni rizici, Centar je radi daljnje zaštite djeteta predložio daljnje mjere i postupanja koja su u nadležnosti suda, kažu iz osječkog Centra za socijalnu skrb

Nakon što je srbijanski Kurir donio ispovijest djeda koji je, bez dopuštenja, odveo u Srbiju svoju osmogodišnju unuku koja je bila smještena u dječjem domu u Osijeku, upitali smo osječki Centar za socijalnu skrb što su oni poduzeli u konkretnom slučaju te kako ga komentiraju. Djevojčica je, naime, smještena u dom nakon što je njezinim roditeljima oduzeto pravo na roditeljsku skrb.

- Intervencije Centra za socijalnu skrb u području zaštite djece temelje se na sveobuhvatnoj obiteljskoj procjeni koju provodi stručni tim u sastavu socijalni radnik, psiholog i pravnik. Sveobuhvatna obiteljska procjena uključuje procjenu djeteta, roditelja, roditeljske kompetencije, odnosno roditeljske i obiteljske snage te rizike za brigu o maloljetnom djetetu. U konkretnom slučaju ovaj Centar je u okviru svoje nadležnosti poduzimao mjere obiteljsko pravne zaštite, no obzirom da su na strani roditelja i nadalje utvrđeni rizici, Centar je radi daljnje zaštite djeteta predložio daljnje mjere i postupanja koja su u nadležnosti suda. Napominjemo, sud je samostalno i neovisno tijelo koje nije vezano prijedlogom Centra. Sud po vlastitoj procjeni temeljem priloženih dokaza i činjenica može zatražiti dodatne dokaze, kao što su saslušanje roditelja, vještačenje i drugo, te donijeti na kraju i drugačiju odluku – kazala nam je Kristina Leventić, ravnateljica osječkog CZS-a.

- Konačnu odluku o tome kada i kome će dijete biti povjereno uvijek donosi sud vodeći se najboljim interesom djeteta, kao što i je u konkretnom slučaju. Smatramo bitnim naglasiti da je Centar za socijalnu skrb te svaki stručni radnik u sustavu socijalne skrbi prema brojnim propisima, uključujući i Pravilnik o čuvanju profesionalne tajne, dužan štititi osobne podatke i privatnost svih svojih korisnika. Prilikom obavljanja posla stručni tim postupa poštivajući načela profesionalnosti, razmjernosti, usmjerenosti na iskazanu problematiku, poštujući prava, dostojanstvo stranaka, a prvotno štiteći prava djece i njihovu dobrobit – zaključuje.

Video: Djevojčica (15) tukla majku u 3 ujutro jer joj nije dala na internet: Uzela čašu i pogodila je u glavu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije