Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROBLEM

Čelnici županijske Skupštine nezakonito primali naknade?

Željko Soldo
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/3
24.03.2015.
u 13:45

Nismo mi sami sebi isplaćivali te naknade niti smo ih ikada tražili, kaže predsjednik skupštine Željko Soldo (HSP)

Netom što su se slegle bure u javnosti izazvane povećanjem vijećničkih naknada u Skupštini Sisačko-moslavačke županije pojavljuje se novi problem s istim sudionicima – vijećnicima i naknadama. Naime, nova vlast Županije, predvođena HDZ-om, traži od pet vijećnika; Zdenka Vahovca (SDP), Sabine Ferderber (UDU) te HSP-ovih Marija Moštaka, Željka Kardaša i Željka Solde povrat naknada za koje smatraju da su im nezakonito isplaćivane.

Traže povrat naknada

Riječ je o tome da je ovih pet vijećnika, uz mjesečnu naknadu koju su primali kao predsjednici ili potpredsjednici Skupštine, primali u dva mandata i vijećničke naknade od 500 kuna po sjednici. Dakle, na svakoj sjednici primali su dvije naknade.

– Kardaš i Soldo kao predsjednici primali su po 5000 kuna neto, a ostali kao dopredsjednici 3500 te uz to i 500 kuna za svaku sjednicu. To nije samo nemoralno, nego je i nezakonito te smo od njih tražili da uplate natrag naknade koje im nisu pripadale – rekao nam je dožupan Marin Piletić navodeći kako će tražiti i povrat doprinosa i poreza na te iznose.

‘Političko podmetanje’

Kako su se, u prosjeku, godišnje održavale četiri sjednice, procjena je da bi svatko od njih, za razdoblje od 2009. naovamo, morao vratiti po 10.000 kuna. HSP-ov Željko Soldo, aktualni predsjednik Skupštine, a u prošlom mandatu njezin potpredsjednik, smatra da je riječ o političkom podmetanju.

– Nismo mi sami sebi isplaćivali te naknade niti smo ih ikada tražili. One su se isplaćivale na temelju odluka Skupštine i naloga stručnih službi te Državna revizija nikada nije imala primjedbi na te isplate. Ovo je samo pokušaj naše daljnje političke diskreditacije i tražit ću od Ministarstva uprave da se očituje možemo li istodobno primati vijećničku i naknadu za predsjednika Skupštine – rekao nam je Soldo.

Inače, od prošle sjednice Županijske skupštine ta je praksa izmijenjena te stručne službe više ne isplaćuju predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine i vijećničku naknadu.

>> 'Sad spočitavaju ugovore, a primali su velike naknade od Lovrić Merzel kojoj su držali lojtre'

>> Povećali si naknade za rad za više od 300 posto godišnje!

Komentara 3

Avatar navijač
navijač
14:48 24.03.2015.

Vjest bi bila da se nađe neka županija ili ured gdje se ne krade a ovo više i nije nešto što nismo znali.

Avatar deziderij
deziderij
09:41 25.03.2015.

"Nezakonito primali naknade". Pa ima li bilo što zakonito u ovoj banana tvorevini a da to vladajući ispoštuju ? Jedino što u ovoj baruštini od HR uspjeva jest lopovluk i razne gadosti koje čine "institucije koje svoj posao rade". Fuj !

AN
antonelić
14:01 24.03.2015.

koja je to bagra , you can"t believe it , ..... a ovi koji ih tuže su još gora bagra , a to ćemo se uvjeriti kad odu sa vlasti i dođu opet ovi lopovi što su bili na vlasti ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije