Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljeto ekstremno

Čeka nas i topla jesen, a niske temperature tek u studenom

hvar plaža
PIXSELL
02.09.2012.
u 10:45

U studenome je najveća mogućnost za srednju mjesečnu temperaturu nižu od uobičajene, prognozira Vakula za hrt.hr, dodajući da će iznadprosječne topline biti i sljedećih dana i tjedana

Nakon lipnja i srpnja i kolovoz je je diljem Hrvatske bio znatno topliji od prosjeka, čak i ekstremno topao. Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka na Jadranu je bilo uglavnom od 2,3°C (Palagruža) do 3,9°C (Rijeka), a u kontinentalnom području od 2,3°C (Karlovac) do 4,8°C (Zagreb Grič). Pritom je ne vrućih dana bilo malo, a hladniji od prosjeka bio je samo poneki. Nadmašeni su i neki rekordi po danima, a u Dubrovniku i za cijeli mjesec, piše Zoran Vakula za hrt.hr.

Premda za konačnu ocjenu ljeta valja pričekati podrobne analize kolega klimatologa DHMZ-a, već sada se može reći kako je i ono posvuda bilo ekstremno toplo. Srednja sezonska temperatura bila je većinom za 3 do 4°C viša od prosječne, a posljedice manjka oborine osjećat ćemo još dugo, ističe Vakula. Primjerice, u Zagrebu ljeto zaslužuje ocjenu "samo" sušno, ponajprije zbog kišovitijeg lipnja, u Osijeku, Gospiću, Kninu i Dubrovniku vrlo sušno, a u Rijeci, Zadru i Splitu čak ekstremno sušno. Zanimljivo je spomenuti kako je od 31. 8. ujutro do 1. 9. navečer u Rijeci palo više kiše nego u cijelome kolovozu, a u Zadru je tijekom 1. rujna u samo nekoliko sati pala gotovo prosječna količina za cijeli mjesec i čak više od trećine količine kiše u prvih 8 mjeseci 2012. godine, dodaje Vakula.

Mjestimične povremene kiše bit će i sljedećih dana, osobito na Jadranu i u gorju, a ponovno će gotovo posvuda biti i vrlo toplo, nerijetko i vruće, osobito od ponedjeljka do srijede. Stoga će i sljedeći tjedan biti barem prosječno topao, a slična je prognoza i za ostale rujanske tjedne, štoviše, vjerojatnije je da većinom budu iznaprosječni. I prognoze srednje temperature zraka za cijelu jesen upućuju na povećanu vjerojatnost njezina pozitivnog odstupanja od prosjeka, ne samo zbog rujna, nego i zbog listopada, a u studenome je najveća mogućnost za srednju mjesečnu temperaturu nižu od uobičajene, prognozira Vakula za hrt.hr, dodajući da će iznadprosječne topline biti i sljedećih dana i tjedana, a vjerojatno ni jesen u cjelini u Hrvatskoj neće biti hladna.

Komentara 2

US
Uman SS
12:57 02.09.2012.

I ne tako loša vijest... s obzirom na cijenu struje i plina!

Avatar Meggi
Meggi
14:54 02.09.2012.

Baš super! Kupanje se nastavlja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije