Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NITKO NAS NE VOLI'

Čečeni koji se bore na ukrajinskoj strani: Rusi koriste taktiku kao u Čečeniji, žele sve uništiti

Ukrajina Bahmut
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
30.01.2023.
u 08:44

Zloglasna čečenska milicija Ramzana Kadirova koju podupire Kremlj dobro je poznata strana rata u Ukrajini, no manje su poznate tri čečenske bojne koje se bore na ukrajinskoj strani. Bataljun Džohara Dudajeva jedan je od onih koji se bore s ukrajinskim snagama Volodimira Zelenskog

Unatoč svim njihovim naporima u borbi za Ukrajinu u istočnom gradu Bahmutu, kad bi bataljun čečenskih dobrovoljaca Džohar Dudajev bio nogometni klub, to bi bio Millwall. Nitko nas ne voli, pjevaju njihovi obožavatelji, ali ''baš nas briga'', kroz smijeh kaže 38-godišnji Tor. 

– Jednom sam od jednog Ukrajinca čuo: ''Možete raditi što hoćete ovdje u Ukrajini, ali ćete i dalje po našem mišljenju biti teroristi i gangsteri.'' I rekao sam: ''Znaš li koja je razlika između mene i tebe ili moje nacije i tvoje? Nije nas briga što Ukrajinci misle o nama, nije nas briga što Amerikanci, Rusi ili Britanci misle o nama. Zapravo, nije nas briga što Čečeni misle o nama. Da. Moramo učiniti ono što moramo učiniti – kazao je čečenski vojnik koji se bori na ukrajinskoj strani, piše Guardian. 

Zloglasna čečenska milicija Ramzana Kadirova koju podupire Kremlj dobro je poznata strana rata u Ukrajini, no manje su poznate tri čečenske bojne koje se bore na ukrajinskoj strani. Snage Kadirova često se naziva TikTok vojskom zbog njihove sklonosti teatralnom ponašanju pred kamerama u svrhu dijeljenja tih snimki na društvenim mrežama, a poznata je i po teroriziranju civila u inozemstvu i kod kuće. 

Bataljun Džohara Dudajeva jedan je od onih koji se bore s ukrajinskim snagama Volodimira Zelenskog. Nazvan po prvom postsovjetskom predsjedniku neovisne Čečenije, poznate kao Republika Ičkerija, stvoren je kao ''mirovni bataljun – počivajte u miru, Rusi'', kaže Tor. Mnogi od njihovih boraca prva su ili druga generacija čečenskih emigranata koji su pobjegli od Kadirovljeve tiranske vladavine kada se pojavio kao Putinov moćnik iz postsovjetskih čečenskih ratova koje je vodila Moskva dok je pokušavala uništiti neovisnost. Čečeni kažu da se bore za Ukrajinu jer je ona postala najbolja prilika za oslobađanje tih naroda od ruskog jarma. Oni koji su neko vrijeme živjeli u Ukrajini dodaju da im ta zemlja nudi i slobodu prakticiranja muslimanske vjere.

Percepcija Čečena unutar Ukrajine vrlo je loša, kaže Tor, zatrovan reputacijom Kadirovljeva režima i propagandom koju pumpa Moskva, uključujući i navodnu prijetnju radikalnim islamizmom. – Više od 30 godina traje neprestana propaganda protiv nas. Kažu da smo barbari, životinje, grabežljivci, da ne možemo normalno govoriti – dodaje čečenski vojnik. 

Bataljun djeluje pod zapovjedništvom ukrajinske vojske, ali oni nisu primatelji nikakvog proračuna za obranu. Njihovo sjedište, u podrumu jedne zgrade u Kijevu, puno je ukiseljenog povrća, pancirnih prsluka, mitraljeza, pa čak i satelitske antene Starlink. Stalno traže daljnje donacije. Sombrero koji visi na kukici za kapute pruža neobičan prizor. – Imamo meksičkog donatora. Bio je ovdje nekoliko puta, donirao je dva automobila – kaže Tor. 

Zapovjednik bataljuna je Adam Osmaev (41) bivši učenik Wycliffe Collegea, prestižne javne škole u Cotswoldsu, i jednokratni student ekonomije na Sveučilištu Buckingham. Rođen u glavnom gradu Čečenije, Groznom, Osmaev je sin visokog dužnosnika čečenske naftne industrije iz sovjetske ere. Osmaev je poslan u Englesku s 13 godina. Povukao se sa sveučilišta kako bi se pridružio borbi protiv Rusije kada je 1999. godine izbio čečenski rat.

Danas je razumljivo neistaknut. U listopadu 2017. Osmaev je ranjen, a njegova supruga, snajperistica u bataljunu, ubijena je kada su osumnjičeni agenti ruske tajne službe otvorili vatru na njih iz kalašnjikova dok su se vraćali automobilom u svoju kuću izvan Kijeva.

– On je jako dobra osoba i profesionalac. Jako motiviran momak koji se bori za neovisnost Ukrajine, koji još uvijek čvrsto vjeruje da će Čečenija prije ili kasnije biti neovisna. Znamo da je on vrlo pravedan čovjek, miran i tih. Pravi časnik – rekao je Tor. 

Dosje bojne od 24. veljače svakako je impresivan. Vodili su sabotažu i izviđanje na sjeveru Kijeva u ožujku dok su Rusi pokušavali napasti glavni grad Ukrajine prije nego što su sudjelovali u oslobađanju grada Iziuma na sjeveroistoku zemlje. – Bili smo jako ponosni igrati malu ulogu, dati svojih 50 centi – kaže Tor.

Posljednja dva tjedna bili su u Bahmutu. Borba se vodi od kuće do kuće, kaže stožerni narednik s pozivnim znakom Maga. – Nema obrambenih položaja za Ukrajince jer postoje te peterokatnice i Rusi su ih uništili jednu po jednu. Rusi imaju puno teškog topništva, a ukrajinska vojska nema dovoljno da zadrži sve te položaje. Nema dovoljno minobacača da zadrži Ruse. Ruska je taktika uništiti sve, ostaviti samo ruševine i onda dolazi pješaštvo. To je taktika kojom su se koristili u Čečeniji – rekao je. 

U nedjelju je Rusija tvrdila da je zauzela još jedno selo u području Bahmuta dok njezine snage pokušavaju opkoliti grad. Frustracija je, kažu Čečeni, to što se zapad još nije probudio i shvatio potrebu da ispravno naoruža Ukrajince. Kaže se da je nabava američkih raketnih sustava Himars omogućila oslobađanje južne regije Herson krajem prošle godine. Tor kaže da je sporost njemačke vlade u raspravama o nabavi tenkova Leopard 2 zločin. – Samo dajte Ukrajini oružje, a oni će učiniti ostalo i spasiti situaciju bez potrebe da vi prolijevate svoju krv.

Što se tiče borbe za zemlju koja nije baš sigurna u njih, Tor vjeruje da se percepcije mijenjaju. – To je stara generacija i isto je u Čečeniji, gdje imamo ljude koji još uvijek vjeruju u komunizam, koji još uvijek vjeruju da moramo biti Rusi – kaže.

– Mi se borimo za budućnost i borimo se za slobodnu budućnost za nas i za Ukrajinu i za mlade generacije. Za nas je ova mlada generacija važnija od stare sovjetske generacije. Ne možemo računati na mišljenja žrtava ruske propagande i moramo reći da nam nije toliko stalo – ističe. 

VIDEO Kotromanović: 'Mislim da je cilj ruskog vojnog političkog vodstva slomiti moral Ukrajincima'

Komentara 8

DU
Deleted user
09:04 30.01.2023.

Ima li vise ijedan Ukrainac da se bori ili su ostali samo strani dobrovoljci ili kako se već zovu?

DU
Deleted user
19:50 31.01.2023.

@hacker civilnih žrtava prvenstveno ne bi bilo da Amerikanci uz pomoć obojene revolucije nisu svrgli legalnog ukrajinskog predsjednika, makar bio proruski. Željeli Nato proširiti iako su obećali da neće. Poznata je izjava američke dužnosnice 'F*ck Europe', Znači došli i zakuhali bez znanja EU,i onda ta f*ck europe sad mora sudjelovati

Avatar PravedniSrbin
PravedniSrbin
19:24 31.01.2023.

Za informaciju Rusi su dobili oba Čečenska rata i Čečenija je republika u sastavu RFederacije!Mir je došao kada su Rusi dokazali Čečenima da pre svega Amere nije briga za njih, da su su oni deo RF-a i da je to takodje i njihova zemlja, a da Ameri pre svega kao i Britanci samo žele da ih iskoriste u borbi protiv Rusa ,do poslednjeg čečena.Eto Većina Čečena je to ukapiralo i vratili su se da budu lojalni svojoj Državi RF-u....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije