Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U općoj reviziji provjeravaju se računi koje ispostavljaju britanski parlamentarci

Brown vraća 13.000 € koje je državi uzeo za čišćenje stana

Gordon Brown
REUTERS
Autor
Zorana Bajt
13.10.2009.
u 19:14

Oko šest stotina zastupnika dobilo pismeni zahtjev da vrate novac u proračun ili da dostave račune za troškove.

Britanski premijer Gordon Brown izjavio je da će vratiti oko 13 tisuća eura za osobne troškove koje je neopravdano naplatio od države dok je bio parlamentarni zastupnik. Nakon skandala koji je izbio proljetos kada su mediji otkrili da britanski zastupnici uzimaju stotine tisuća eura od države za neumjerene osobne troškove, od kupovanja krovnih greda do naplate glačanja hlača, Brown je naredio reviziju troškova.

Plaćali im i vrtlare

Provođenje revizije Brown je povjerio sir Thomasu Leggu, bivšem visokom državnom činovniku. Legg je provjerio sve troškove zastupnika od 2004., a 600 sadašnjih i bivših zastupnika dobilo je pismo u kojem se traži povrat novca ili dostava dodatne dokumentacije za troškove koji su naplaćeni iz proračuna. Premijer Brown bio je među prvima koji su dobili pismo.

Sir Thomas Legg zaključio je da je Brown od 2004. godine do sada prijavio neopravdano visoke troškove na ime plaćanja čistačice i vrtlara. Nakon što je najavio da će vratiti traženi novac, Brown je pozvao i ostale zastupnike da to učine.

Postavljena granica

Vođa oporbenih konzervativaca David Cameron, koji je prije revizije vratio nekoliko stotina eura, zaprijetio je svojim zastupnicima da će ih stranka smijeniti.

Sir Thomasu Leggu je također ograničio godišnje troškove koje zastupnici mogu uzimati za čišćenje stana i uređenje vrta. Dosad je to bilo neograničeno, a od sada mogu dobiti samo oko 2200 eura godišnje za troškove čišćenja stana ili kuće, te oko 1200 eura za održavanje vrta. Dio zastupnika prosvjedovao je jer se izmijenjena pravila o njihovim troškovima primjenjuju retroaktivno na zadnjih pet godina.

Zbog afere s troškovima predsjednik Donjeg doma Britanskog parlamenta Michael Martin dao je u svibnju ostavku. On je prvi šef Donjeg doma u posljednjih 300 godina koji je zbog skandala morao otići.

Ključne riječi

Komentara 2

ED
edukacija7
10:29 14.10.2009.

hehe... pa nije dosta vratiti... a zatvor?

Avatar condor
condor
07:57 14.10.2009.

Vidim, na koga su se ugledali i naši parlamentarci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije