Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski podizvođači

Brodosplit bi mogao dobiti najviše posla od svih domaćih tvrtki

Brodosplit
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/2
16.01.2018.
u 11:36

Pitanje je koji bi hrvatski građevinci mogli raditi na mostu s obzirom na to da su gotovo svi veliki propali ili im prijeti propast

Dijelu kolača od 2,08 milijardi kuna koliko će China Road and Bridge Company dobiti za gradnju Pelješkog mosta nadaju se i domaće tvrtke koje bi Kinezi mogli uzeti za podizvođače radova i kooperante. S obzirom na to da čelični dio čini 60 posto mosta, najviše bi posla mogle dobiti hrvatske metalske tvrtke. Brodosplit je jedan od njih, a u DIV grupi kažu da su već stupili u kontakt s CRBC-om iako formalni razgovori i dogovori mogu početi tek nakon što završi proces ugovaranja gradnje tog mosta. Darko Pappo, član uprave DIV grupe kaže da oni već imaju iskustvo suradnje s velikim kineskim tvrtkama te da bi Brodosplit mogao raditi na okrupnjavanju, montiranju, ispitivanju i bojenju čelične konstrukcije Pelješkog mosta. Ističe da ne zna gdje bi to bilo jeftinije raditi s obzirom na blizinu lokacije gradilišta mosta i pogona Brodosplita.

Prirodni partneri

– Mi smo prirodni partneri za taj posao. Sad radimo i na mostu Čiovo, radili smo na mostu Drava – objašnjava Pappo dodajući da će za Pelješki most biti potrebno oko 70.000 tona čelika. CRBC će, kaže Papo, sigurno ono što je njemu interesantno raditi u Kini, ali negdje će morati okrupnjavati velike sekcije mosta koje se onda dovezu na gradilište i montiraju.

Nada se da će na mostu biti posla i za domaće građevinske tvrtke, pogotovo na pristupnim cestama. Smatra da je teško vjerovati da bi se CRBC-u isplatilo dovođenje brojnih radnika iz Kine za gradnju mosta s obzirom na to da bi im morao osigurati smještaj, platiti transport, pribaviti radne dozvole... No očekuje da će inženjeri i menadžment gradilišta doći iz Kine.

– Cijena gradnje mosta bit će ugovorena u kunama, stoga je logično da dio troškova bude u toj valuti – dodaje Pappo.

Neke hrvatske tvrtke već posluju s CRBC-om u regiji pa bi mogle i u Hrvatskoj. Tako je splitska Skladgradnja partner CRBC-u u gradnji autoceste Bar - Boljare.

Predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić pak pita se tko bi od domaćih građevinskih tvrtki mogao biti kooperant Kinezima u gradnji Pelješkog mosta kad su gotovo svi naši najveći građevinci propali ili su pred propašću poput Viadukta, Konstruktora i Hidroelektre-niskogradnje. S Kinezima, koji će po svemu sudeći graditi Pelješki most, Sindikat graditeljstva je već zatražio sastanak.

– Inzistirat ćemo na poštovanju našega granskog kolektivnog ugovora i na dijalogu bez obzira na to o kojim se radnicima radi – napominje Jakšić.

Manjak radnika

Ni u Sindikatu ne očekuju da će CRBC dovesti brojne radnike iz Kine na gradilište Pelješkog mosta, a oni koji i dođu bit će takozvani upućeni radnici kao što i naše tvrtke šalju svoje radnike na rad u druge zemlje. Sindikat će se brinuti da ti radnici ne budu potplaćeni, poručuje Jakšić. No u Hrvatskoj ionako postoji problem manjka radnika u građevinarstvu, a na gradilištu Pelješkog mosta će ih, prema nekim procjenama, trebati oko tisuću. Hrvatske građevinske tvrtke pak mogle bi imati puno više posla u drugoj fazi cestovnog povezivanja Hrvatske koja uključuje gradnju stonske obilaznice i četverotračne ceste na Pelješcu. Te bi poslove domaći građevinari mogli dobiti izravno na natječaju koji će uskoro biti raspisan. Cijeli projekt cestovnog povezivanja Hrvatske vrijedan je 420 milijuna eura. 

Brodosplit
1/13

Komentara 1

IT
I-To
12:11 16.01.2018.

Bla bla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije