Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKE CESTE ODLUČILE

Pelješki most grade Kinezi

Pelješki most
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
12.01.2018.
u 21:30

Ponudili su najnižu cijenu i najkraći rok – tri godine

Kineski konzorcij predvođen tvrtkom China Road and Bridge Corporation (CRBC) gradit će Pelješki most.

Hrvatske ceste (HC) su donijele formalnu odluku o tome, iako se još od otvaranja ponuda za taj posao znalo da će upravo Kinezi pobijediti na natječaju za gradnju mosta koji će povezati Hrvatsku.

Odlične referencije

Naime, od tri pristigle ponude kineska je bila najjeftinija - 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, a procijenjena vrijednost radova bila je 1,75 milijardi kuna. CRBC uz to ima i odlične reference u gradnji mostova poput 32,5 kilometara dugog mosta Donghai ili pak mosta Hangzhou Bay od čak 36,5 kilometara. Kinezi su u ponudi naveli da će Pelješki most, koji je dug 2,4 kilometra, sagraditi za tri godine, što je pola godine kraći rok od navedenog u natječajnoj dokumentaciji. Ponuda kineskog konzorcija dobila je od povjerenstva HC-a maksimalnih 100 bodova i zbog obećanog roka gradnje i zbog cijene te jamstva za otklanjanje mogućih nedostataka od 120 mjeseci. Stoga je ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija.

Druga ponuda za Pelješki most koju su u HC-u razmatrali bila je Strabagova, od 2,6 milijardi kuna. Strabag je pri tome naveo da će most sagraditi za tri i pol godine, a također je dao jamstvo za otklanjanje nedostataka od 120 mjeseci. Ponuda talijansko-turskog konzorcija Astaldi-Ictas pak nije uzimana u obzir jer nije imala traženo bankarsko jamstvo. Talijani i Turci su inače za gradnju Pelješkog mosta bili ponudili 2,5 milijardi kuna. Tvrtke čije ponude nisu odabrane imaju pravo žalbe, a rok mirovanja je 15 dana. Ponude za gradnju Pelješkog mosta otvorene su 15. rujna i HC je imao rok od 120 dana da donese odluku o odabiru. Iako je bilo najavljivano da će ta odluka biti donesena i objavljena puno prije isteka tog roka, to se ipak nije dogodilo. Kako kažu dobro upućeni, glavni razlog za to bilo je protivljenje BiH gradnji Pelješkog mosta, o čemu su neki tamošnji dužnosnici, prije svega bošnjački, pisali Europskoj komisiji (EK).

Zeleno svjetlo iz EK

Stoga su iz Hrvatske morali Komisiji o tom projektu slati neke dodatne dokumente, no od predsjednika EK Jean-Claudea Junckera napokon je prije nekoliko dana stiglo zeleno svjetlo da se s gradnjom mosta odnosno s natječajem može ići dalje. EK s 357 milijuna eura sufinancira projekt cestovnog povezivanja hrvatskog juga. Ne bude li žalbe na odabir kineske ponude, ugovor o gradnji bi mogao biti potpisan već za mjesec dana. Uz to, 16. siječnja otvaraju se ponude na natječaju za nadzor gradnje Pelješkog mosta, koji bi se napokon mogao početi graditi na proljeće..

Pelješki most
1/13

Komentara 161

Avatar Marko
Marko
13:23 12.01.2018.

Meni administrator briše sve komentare bez razloga, tako da više ne kupujem ni tiskano izdanje i pozivam druge da bojkotiraju ovu tiskovinu...prijavio sam sve upravi!

DU
Deleted user
13:09 12.01.2018.

Gradi se, gradi se napokon

Avatar poljicanin
poljicanin
13:53 12.01.2018.

Dobro je,ako sada iz Sarajeva stignu kojekakvi problemi neka se jave Kinezima.Ukoliko im smetaju neka zarate sa njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije