Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Uranili' 18 tjedana

Brat i sestra iz Kanade najranije rođeni blizanci na svijetu

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
07.03.2023.
u 16:22

Većina bolnica ne pokušava spasiti djecu rođenu prije 26. tjedna. Srećom, ovaj par je uspio prijeći u bolnicu Mount Sinai u Torontu, koja ima specijalističku neonatalnu jedinicu intenzivne njege.

Brat i sestra iz Kanade rođeni u 22. tjednu trudnoće ušli su u Guinnessovu knjigu rekorda kao najranije rođeni blizanci na svijetu, piše BBCAdiah i Adrial Nadarajah rođeni su 126 dana ranije, nadmašivši prethodni rekord od 125 dana ranije koji su 2018. postavili blizanci u američkoj saveznoj državi Iowi. Da su djeca rođena samo sat ranije od 22 tjedna, u bolnici im ne bi pokušali spasiti život, poručili su iz Guinnessa.

Trudnoća obično traje 40 tjedana, a blizanci su na svijet došli 18 tjedana prerano. Mama Shakina Rajendram rekla je da su joj liječnici, kada se počela porađati nakon samo 21 tjedna i pet dana, rekli da bebe nemaju nikakvih izgleda da prežive. Bila je to njezina druga trudnoća, pošto je prvu bebu izgubila samo nekoliko mjeseci ranije u istoj bolnici u blizini njihova doma u Ontariju.

Otac Kevin Nadarajah rekao je da su im u bolnici rekli da im neće moći pomoći s tako ranom trudnoćom. Proveo je cijelu noć budan, moleći se u suzama.

Većina bolnica ne pokušava spasiti djecu rođenu prije 26. tjedna. Srećom, ovaj par je uspio prijeći u bolnicu Mount Sinai u Torontu, koja ima specijalističku neonatalnu jedinicu intenzivne njege.

Tokom drugog dana porođaja, što je bio 21. tjedan i šesti dan trudnoće, majci su rekli da djecu neće spašavati ukoliko se rode i nekoliko sati prije 22 tjedna. Unatoč jakom krvarenju, rekla je da je dala sve od sebe da "zadrži bebe" još nekoliko sati.

Vodenjak joj je na kraju pukao 15 minuta nakon ponoći. Manje od dva sata nakon ulaska u 22 tjedan u maternici, djeca su rođena.

Blizanci sada imaju godinu dana, unatoč ozbiljnim zdravstvenim problemima koji su se pojavili u početku.

"Mnogo smo puta gledali kako bebe gotovo umiru pred našim očima", rekla je Rajendram. Dok ih još uvijek pomno prate liječnici, brat i sestra su "sjajno". Najranije rođena beba ikada bio je Curtis Means iz Alabame, koji je rođen s 21 tjednom i jednim danom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije