Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET ZBRKA

Branko Smerdel: U roku od 30 dana mandatar mora samo predstaviti vladu

Branko Smerdel
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
21.01.2016.
u 09:11

U petak u ponoć ne istječe nikakav rok, jer Ustav nije propisao rok Saboru za raspravu

"Odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar je dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru." Tako glasi dio članka 110. Ustava Republike Hrvatske.

– Iz toga je jasno da Ustav daje rok mandataru da predstavi vladu, ali ne i Hrvatskom saboru za raspravu o tom prijedlogu – kaže Branko Smerdel, profesor ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Dakle, kad u petak mandatar Tihomir Orešković predstavi svoju vladu i program Hrvatskom saboru, rasprava o tome nije ograničena do ponoći, kad istječe 30. dan od dana kad je Orešković dobio mandat. Jer, Ustav nije Saboru odredio nikakav rok za raspravu, a takvo ograničavanje, određivanje roka Saboru za raspravu ne bi ni bilo pametno, ističe prof. Smerdel. Slična se rasprava vodila i oko toga može li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dati mandat relativnom pobjedniku, iako Ustav jasno kaže da mandat dobiva onaj tko "na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika". Tada se tumačilo što zapravo znači jasna hrvatska riječ većina, a sad se tvrdi da u roku 30 dana vlada mora dobiti povjerenje u Saboru, iako takve odredbe u Ustavu nema. 

– Riječ je o običnim "ustavnim fiškalijama", čime ne želim podcijeniti odvjetnike, ali takva tumačenja zbunjuju javnost, računajući sa slabim poznavanjem Ustava, što je žalosno – kaže Smerdel. Sabor, dakle, slobodno može raspravljati o mandataru, njegovim ministrima, o programu, pa i nakon ponoći.

>> I Milanović i Karamarko pokazuju da im ni Ustav ni zakoni nisu važni

>> Predsjednica dobro tumači Ustav i sve je u njezinim rukama

Komentara 5

DU
Deleted user
10:00 21.01.2016.

OPET ZBRKA ??' Branko Smerdel: U roku od 30 dana mandatar mora samo predstaviti vladu, evo to je naslov i pitam se otkud OPET zbrkas i kome je zbrka??? Silvani???

OL
olrajt
10:21 21.01.2016.

...pa zbrku radi kao i uvijek- SDP!...oni bi stalno nešto u mutnom radili!

DU
Deleted user
10:15 21.01.2016.

Ne znam što je prije zbrka ili frka ZMu a u javnosti zbrku pokušavaju kreirati njegovi poltroni e ne bi li mu pomogli na unutarpartijskim izborima jer je do sada pokazao da jedino njih može dobiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije