Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javni sektor

Grčić: Želimo nagrađivati dobre službenike, a o tom potom kakav će model biti

29.05.2015., Zagreb - Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grcic objavio je na konfrenciji za medije da je Hrvatska izasla iz recesije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.06.2015.
u 20:03

Vlada najavljuje novi zakon o plaćama za 260.000 službenika

Za uvođenje reda u sustavu plaća 260 tisuća zaposlenih u javnom sektoru – školstvu, zdravstvu, administraciji, policiji... – Vladi očito nisu bile dovoljne tri godine. Pola godine prije kraja mandata iz Vlade (ponovno) stižu najave da će taj problem riješiti do kraja godine.

Dva su osnovna cilja: prvi, da zaposlenici iz raznih javnih službi koji rade iste ili slične poslove imaju iste osnovne plaće, a drugi je da oni koji rade bolje od svojih kolega isti ili usporediv posao budu bolje plaćeni, a oni koji rade lošije dobivali bi umanjene plaće. Sve to zvuči logično, pravedno i potrebno, no ne bismo stavili ruku u vatru da će Vlada zadovoljavajuće i u najavljenom roku – do kraja mandata – sustav plaća u javnom sektoru i urediti.

– Poanta je da nema novca i za dodatak od 0,5 posto za svaku godinu staža i za stimulacije. Jedno od rješenja je da u prijelaznom razdoblju ukinemo dodatak i da to prevedemo u platne razrede sukladno duljini staža. A nakon toga bi onda bolji radnici napredovali brže u više platne razrede, a lošiji bi bili na određeno vrijeme zaustavljeni u napredovanju – kaže nam jedan SDP-ov ministar.

Zasad nitko ne govori o ukidanju dodatka od 0,5 posto, kaže pak drugi SDP-ov ministar i objašnjava: – Dodatak na staž zapravo će biti implementiran u novi sustav platnih razreda. Bit će i stimulacija, a radnici koji dobro rade osjetit će to odmah na plaći za taj mjesec. O sustavu penalizacije za lošije radnike još nismo razgovarali. Prvo moramo izgraditi sustav nagrađivanja pa tek onda kažnjavanja".

Potvrda da zapravo nitko ne zna kako će izgledati zakon o plaćama u javnom sektoru stigla je jučer od trećeg SDP-ova ministra.

– Radimo na novom sustavu plaća, prije svega da bismo osigurali nagrađivanje najboljih i da bi se postavila jasna razlika između onih koji su manje uspješni i onih koji su najuspješniji. Kako će taj model u konačnici izgledati, o tom potom. Dakle, tek radimo na tom pitanju – rekao je jučer ministar Branko Grčić.

>>Grčić: Sada je i službeno! Hrvatska je izašla iz recesije, BDP u prvom kvartalu veći za 0,5 posto!

>>Grčić: Ne prihvaćam ocjene da nije ništa napravljeno

Komentara 19

BA
barbaizamerike
20:13 15.06.2015.

ANKETA : ko misli da je Grcic foler bez pokrica neka mi udari plus Hvala

HR
H.R.T.99
20:29 15.06.2015.

Ministar Grčić je najveći klaun ove vlade. Stalno se smješka, daje obecanja bez pokrića, pleše po Milanovićevim naređenjima, uglavnom krajnji rezultati su uvijek kao da ga nema.

BA
barbaizamerike
20:19 15.06.2015.

Grcic nekoliko godina samo prico o izvlacenju novaca iz EU gondola ko malo dite kad prica kad ce doci bogati stric iz Amerike. ministar triba narod uciti I napravit pidtixaje u porez non zakonu kako novce zaraditi I ostvariti visak a ne zavisiti od Fondova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije