Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Božinović: U lipnju u Hrvatsku ušlo 40 posto manje putnika nego prošle godine

Na četiri će granična prijelaza biti otvorene posebne trake koje će moći koristiti najavljeni putnici i tako brže i jednostavnije prijeći granicu
02. srpnja 2020. u 17:24 3 komentara 348 prikaza
Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tijekom lipnja u Hrvatsku je ušlo 6,6 milijuna putnika, što je 40 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestio je u četvrtak potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

ŠTO NAS ČEKA? Potpore za kraći radni tjedan koristit će od 100.000 do 150.000 radnika svaki mjesec

U svibnju je zabilježeno 2,132.869 ulazaka u Hrvatsku, a u lipnju 6,606.801 ulazak, što je povećanje od 210 posto, precizirao je Božinović na sjednici Vlade dodajući da je riječ o uzlazom trendu koji se može pripisati popuštanju epidemioloških mjera.

U sustavu Enter Croatia - 90 posto turističkih najava

Božinović je naglasio da je u svibnju omogućen ulazak u Hrvatsku za građane 10 članica Europske unije, dok su državljani trećih zemalja na hrvatskim graničnim prijelazima i dalje obvezni dokazivati svrhu ulaska u Hrvatsku.

''Kako bi se smanjilo čekanje za prelazak državne granice zbog prikupljanja potrebnih epidemioloških podataka i kako bi se moglo epidemiološki povezati svakog stranog državljanina koji uđe u RH, sustav Enter Croatia putem kojeg strani putnici najavljuju svoj dolazak, u funkciji je na način da je od 28. svibnja izvršena najava za skoro 1,1 milijun stranih putnika. Oko 90 posto prijava se odnosi na turističke posjete'', rekao je Božinović.

Sisak: Davor Božinović družio se s građanima na tržnici MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA Božinović najavio ukidanje obvezne samoizolacije za sve koji dolaze iz BiH

Ministar je ocijenio da je zbog dobre organizacije MUP-a, Hrvatskih željeznica i češke turističke agencije Regio Jet 1. srpnja u Rijeku pristigao prvi agencijski vlak iz Praga s 450 putnika. Češki gosti su pritom koristili aplikaciju Enter Croatia, a zbog unaprijed dostavljene liste putnika granična kontrola putnika je trajala svega 25 minuta, dodao je.

Najavljeni putnici na graničnim će prijelazima moći koristiti posebne trake

''MUP, Ministarstvo turizma i predstavništvo HTZ-a iz Češke dogovorili su da će agencije unaprijed dostavljati liste putnika koji će u Hrvatsku dolaziti autobusom radi veće protočnosti. Radi prelaska hrvatske granice na najbrži mogući način slični sastanci održat će se i s ostalim predstavništvima HTZ-a u državama članicama EU'', kazao je.

Božinović je rekao i da je na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupe i Plovanija počelo obilježavanje posebnih traka koje će moći koristiti najavljeni putnici i time skratiti vrijeme prelaska državne granice.

U Rijeku stigao vlak s 500-tinjak Čeha i Slovaka KORONATURIZAM U Hrvatskoj 300.000 turista, svaki dan ih je 30.000 više

Izvijestio je da je 26. lipnja iz Kine pristigao brod sa 194 tone medicinske i zaštitne opreme u vrijednosti od 10,2 milijuna dolara koja je uskladištena u skladištu Civilne zaštite u Jastrebarskom, odakle će se se distribuirati prema potrebi.

''Oprema se u ovom trenutku distribuira prema biračkim odborima u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom, ali i prema zahtjevu Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku - prema svim ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj'', izvijestio je Božinović.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'