Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONATURIZAM

U Hrvatskoj 300.000 turista, svaki dan ih je 30.000 više

U Rijeku stigao vlak s 500-tinjak Čeha i Slovaka
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
02.07.2020.
u 06:35

U lipnju 890.000 gostiju, trećina prometa iz istog mjeseca lani

Polovicom svibnja svi koji su procjenjivali da bi se lipanjske turističke brojke mogle približiti prvom milijunu gostiju nazivali su se optimistima. Danas znamo da su to bili realisti. Hrvatska je, naime, tijekom 30 lipanjskih dana ugostila nešto više od 890.000 turista, odnosno trećinu u odnosu na rezultate lanjskog lipnja. U šestom je mjesecu unatoč negativnom publicitetu oko turnira u Zadru i, na koncu konca, novom valu korone, ostvareno i gotovo 4,8 milijuna noćenja. Vlasnici kuća i apartmana za odmor jesu otvorili sezonu, ali 74 posto noćenja u tom je mjesecu ipak ostvareno u privatnom smještaju (32%), kampovima (25%), hotelima (11%) i nautičkom čarteru (4%), tako da na nekomercijalni smještaj otpada tek 22 posto turističkih noćenja. Nijemci su i uz činjenicu da im je režim putovanja u inozemstvo liberaliziran tek sredinom lipnja uspjeli zauzeti svoju tradicionalnu poziciju najbrojnijih turista u Hrvatskoj. Tijekom lipnja svaki treći gost bio je iz Njemačke, a slijede Slovenci, Austrijanci i Česi. Svaki peti gost u lipnju, pak, bio je Hrvat, dok je trećina svih lipanjskih noćenja ostvarena u Istri. Što južnije, to su brojke manje, a vodeće su destinacije bile Rovinj, Vir, Medulin, Mali Lošinj i Umag.

Nijedan zaraženi turist

Trenutačno se u Hrvatskoj odmara oko 303.000 gostiju.

– S obzirom na okolnosti, možemo biti zadovoljni. Od počeka godine, inače, u Hrvatskoj je boravilo 1,6 milijuna gostiju i važno je napomenuti da nismo imali nijedan slučaj zaraženog turista. Tijekom ljeta i dalje ponajviše računamo na goste iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, a očekujemo i rast udjela domaćeg tržišta u ukupnim rezultatima. Sve skupa, vjerujemo da ćemo do kraja 2020. ostvariti najmanje trećinu prošlogodišnjeg rekordnog rezultata. Tijekom srpnja i kolovoza s prometovanjem kreću i brojne aviolinije, pozitivne turističke trendove očekujemo u cijeloj Hrvatskoj s naglaskom na destinacije srednje i južne Dalmacije. Najviše letova prema hrvatskim destinacijama najavljeno je s tržišta Njemačke, Beneluxa i Francuske, ali bit ćemo vrlo dobro povezani i s Velikom Britanijom, Poljskom i Češkom. Optimizam temeljimo i na dobrim povratnim informacijama najvećih partnera kao što su TUI, easyJet, Jet2, ID Riva, a pozdravljamo i željezničku liniju češkog RegioJeta koji od danas na dnevnoj bazi prometuje s gostima iz Slovačke i Češke na relaciji Prag – Brno – Bratislava – Ljubljana – Rijeka. Samo kroz prvih 10 dana prodano je više od 30.000 karata, a gosti stižu i autobusnim linijama koje dolaze svaki vikend, posebno iz Češke i Slovačke – kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

VIDEO Niske cijene privukle brojne domaće turiste u Nacionalni park Plitvička jezera

Da potražnja za ljetovanjem u Hrvatskoj raste iz dana u dan, potvrđuju i u Hrvatskoj udruzi turizma, koja okuplja najveće hotelske kompanije. Kažu da se broj turista u zemlji kontinuirano povećava za oko 30.000 dnevno. Samo preko MUP-ove stranice EnterCroatia.hr, pak, dolazak je najavilo više od milijun stranaca. Na Jadranu su trenutačno otvorena 644 hotela i 344 kampa u kojima je boravak nikad komotniji jer su mnogi smanjili broj gostiju koje primaju kako bi povećali sigurnost. Samo je, recimo, najveći Valamar svojim smještajnim objektima smanjio kapacitete 20 posto. Sav trud domaćina itekako se vidi i vrednuje.

U kampu se osjećaju sigurno

– Sve su sigurnosne mjere implementirane pa se osjećamo potpuno sigurni, čak i više nego kod kuće. Ostat ćemo u Zaton Holiday Resortu 10 dana i planiramo se vratiti dogodine – poručuje češka obitelj Kulich. Slično govori i njemačka obitelj Ernst, koja je također izabrala odmor u kampu.

– Mi se uopće nismo dvoumili hoćemo li doći na godišnji odmor. Svake godine dolazimo u Mon Perin, i to dva puta godišnje. Kampovi su, inače, ove godine zbog koronavirusa u fokusu i nekima koji su ranije odsjedali u hotelima ili obiteljskom smještaju. U to su se uvjerili i u Holiday Villageu Sagitta u Ruskamenu kod Omiša.

– Apsolutno, svojevrsna izolacija koja ide uz smještaj u apartmanima i bungalovima u ovogodišnjim je okolnostima takvu vrstu odmora učinila još poželjnijom jer ulijeva dodatnu sigurnost – kaže Martina Kovačić, direktorica društva Salve Regina, u čijem je sastavu Holiday Village Sagitta.

Ključne riječi

Komentara 30

CO
COKTA
09:32 02.07.2020.

Dovoljno je da se ode na LIVE cam po Hrvatskoj i da se vidi Hiroshima od turizma !!

CO
COKTA
09:28 02.07.2020.

Bulshit ! Botovski članak..Među tih 15 najpogođenijih zemalja u svijetu, Hr među prve 3 !! unctad.org/en/pages/newsdetails.aspx?OriginalVersionID=2416

Avatar EtTore
EtTore
18:49 03.07.2020.

Jucer bilo 66 turista, danas 69! Hahahahaahahahahaahahahahahahahaha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije