Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Irinej: Kosovo i Metohija su naš Jeruzalem, naša sveta zemlja

Sunarodnjake i vjernike patrijarh Irinej upozorio je na pad nataliteta koji ugrožava postojanje i opstojnost naroda
04. siječnja 2018. u 19:06 33 komentara 2702 prikaza
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej pozvao je danas u Božićnoj poslanici sunarodnjake na solidarnost s kosovskim Srbima, nazivajući Kosovo srpskim Jeruzalemom, a upozorio je i na pad nataliteta i pozvao na molitvu protiv pošasti suvremenog društva koje ponižavaju čovjeka i čine ga robom.

Patrijarh Irinej 'Sasvim očekivano' Srpski patrijarh Irinej: Presuda Mladiću 'vražja djela svjetskih moćnika'

"Znamo da je na Kosovu i Metohiji ostao naš napaćeni narod da mučenički ispovijeda svoju svetu pravoslavnu vjeru i hrabro svjedoči svoje srpsko ime. Znamo, kao što i oni znaju, i ne zaboravljamo ništa od svega toga, jer su Kosovo i Metohija naš Jeruzalem, naša sveta zemlja", poručio je patrijarh srpski u Božićnoj poslanici.

Sunarodnjake i vjernike upozorio je na pad nataliteta koji ugrožava postojanje i opstojnost naroda.

"Ništa nam, draga djeco duhovna, neće vrijediti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga svijeta, ako kao narod postupno, ali sigurno nestajemo, to jest ako više umiremo nego što se rađamo", poručio je patrijarh srpski Irinej.

Pozvao je na molitvu za sve ljude svijeta, ugrožene pošastima suvremenog života.

"Molimo se za sve ljude, a naročito za mlade, namučene strašnim porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, lijenosti, gnjeva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumjerenosti, bezosjećajnosti i svim drugim porocima koji, obećavajući prividnu radost, zapravo unižavaju bogoliko dostojanstvo čovjeka i čine ga robom", poručio je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC pozvao je pravoslavne kršćane i "svu djecu Crkve" da "bez obzira na to kako se drugi odnose prema nama bilo gdje, u domovini, okruženju i cijelom svijetu, svima uzvraćamo, po zapovijedi Božjoj, bratski i prijateljski, ma koje vjere i narodnosti oni bili, znajući da nas Bog ljubavi pita što mi činimo drugima, a ne što drugi čine nama".

"Iako zabrinuti, ne gubeći nadu, molimo se Betlehemskom Bogomladencu da prosvijetli tamu i okrene dobru one koji drže poluge moći u svojim rukama. Ne bojimo se! Umjesto ovozemaljskih briga i straha, molimo se da mir Božji danas ispuni naša srca", poručio je u Božićnoj poslanici poglavar SPC uz tradicionalni pozdrav - "Mir Božji, Hristos se rodi!"

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej
1 / 61
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
Alojzije Stepinac STEPINAC I NDH Otkrivamo detalje sa sastanka: SPC došao s optužbama, Sveta Stolica ih ignorirala patrijarh Irinej REAGIRALI SAMO MUSLIMANI 'Patrijarh Irinej oživljava zločinačku ideju velike Srbije' Veternik: Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe iz Hrvatske tijekom operacije Oluja Srbija Dan sjećanja okupio 30.000 ljudi: 'Nemamo više pravo da gubimo glave'
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Iz_kamena:

    Poseže za teritorijem nezavisne i međunarodno priznate države Kosovo. Za svaku osudu!

  • kamenjar0404:

    Prvi put da ovaj cirkusaner nije pridodao i pola Hrvatske u te njihove izmisljene vekovne zemlje !!!!

  • Miroslav222:

    U ime oca i sina i svetoga duha spremte se spremte...