Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Patrijarh Irinej oživljava zločinačku ideju velike Srbije'

Islamska zajednica BiH: Zabrinjava da se ta ideja danas ponovo oživljava kroz istupe političke i društvene elite oživljava
26. listopada 2017. u 15:27 280 komentara 25265 prikaza
patrijarh Irinej
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

“Još jednom se pokazalo da je ideja velike Srbije koja je prouzročila stradanja milijuna ljudi na ovim prostorima začeta, odgajana i provedena u dijelu svećenstva i srpskih nacionalističkih elita. Zabrinjava da se ta ideja i danas ponovo kroz istupe dužnosnika i različite političke i društvene inicijative oživljava”, stoji u reagiranju Islamske zajednice u Bosne i Hercegovine na govor partijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), Irineja.

Prvi čovjek SDSS-a Milorad Pupovac Novi referendum? Za pitanje manjina i njihove uloge u Saboru još nije vrijeme

Ne vidi krivnju Srba

Irinej je, naime, govoreći na beogradskom sajmu knjiga, gdje je sudjelovao u promociji publikacije o stradanju Srba na području BiH u 20. stoljeću, kazao kako “gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima”.

Ovakvoj izjavi koja je istovjetna onima s početka devedesetih na temelju kojih su Srbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinili brojna zvjerstva i zločine, poglavar Pravoslavne crkve dodao je i izjavu kako je posebno razočaran “tragičnim ponašanjem braće rimokatolika” koji su po njegovu mišljenju “izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikada iskazali kajanje niti uputili ispriku”.

Na kraju je ustvrdio kako su “Hrvati jedini u Europi imali dječje logore”.

Nakon ovakvih izjava punih mržnje i poziva na nove podjele iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine nisu željeli ostati nijemi naglasivši kako nacionalistička retorika, viktimizacija vlastitog naroda bez spremnosti da se preuzme odgovornost za zločine devedesetih, a posebno zločin genocida na kojemu je nastao današnji entitet Republika Srpska (RS), ne pridonose procesu suočavanja s prošlošću ni izgradnji povjerenja.

U svojoj su reakciji podsjetili i na činjenicu kako je upravo muslimanska zajednica od srpskog agresora doživjela najveća stradanja tijekom rata devedesetih godina, pri čemu je, naglasili su, ubijeno stotinu njezinih imama, na stotine ih je stradalo u logorima srpske vojske, porušeno je 614 džamija i više od tisuću drugih vjerskih objekata, te stoga iskazuju svoju zabrinutost i upozoravaju europsku, muslimansku i svjetsku javnost na opasnost koja dolazi od neodgovornog dijela svećenstva SPC.

Bosanskohercegovački muslimani na kraju su konstatirali i kako se s jednom tvrdnjom srpskog patrijarha mogu složiti, a to je njegova konstatacija “da narod koji stvara istoriju na zločinima i krvi drugih naroda nema budućnost”.

sudački čekić Nismo sljednici NDH Odbačena tužba Srba protiv Hrvatske! Tražili su 3,5 milijardi dolara za oduzetu imovinu

Protiv kanonizacije Stepinca

Treba podsjetiti i kako srbijanskom patrijarhu Irineju ovo nije prvi put da veliča ideju velike Srbije i zločinački četnički pokret, pa je tako u svojoj poslanici u povodu pravoslavnog Božića 2014. godine citirao poklič: “za krst časni i slobodu zlatnu” koji je koristio četnički pokret ratnog zločinca Draže Mihailovića u Drugom svjetskom ratu. Iste je godine tražio od srbijanskog ministarstva prosvjete da promjeni udžbenik iz povijesti za 6. razred jer nije bio zadovoljan činjenicom da su Albanci i u prošlosti živjeli na Kosovu.

Također valja podsjetiti i kako je patrijarh Irinej jedan od najvećih protivnika kanonizacije hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca.

Premijer Andrej Plenković posjet Vatikanu Plenković namjerava pozvati papu Franju u Hrvatsku, želi razgovarati o Stepincu Kako biti Srbin u Hrvatskoj Hrvatski Srbi između sumnje u lojalnost vlastitoj naciji i matičnoj državi Ovako uče Srbi Dalmatinci, Slavonci, Bošnjaci... svi su Srbi
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • koraknaprijed:

  Velika srbija je začeta na kozi i krepala na traktoru.

 • Avatar Roy Bean
  Roy Bean:

  koliko je četnika na ovom portalu još će VL preimenovati u Večernje Novosti.

 • Deleted user:

  Na Beogradskom sajmu knjiga,gdje je patrijarh održao svoj historijski govor,inače su jedni od najpopularnijih pisaca "naši" Tomić,Jergović,Dežulović.....Nadam se da su sjedili u prvom redu da dobro čuju koga i što hrane svojim nalivperima.