Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagdan svih svetih

Bozanić: Ako se ne držimo ideala, lutamo stranputicama

BOZANIĆ (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/16
01.11.2012.
u 18:06

Svi sveti je zapovijedani blagdan u Katoličkoj Crkvi, kada se molitve upućuju s posebnim nakanama za preminule i njihove duše

Blagdan Svih svetih obilježen je diljem Hrvatske euharistijskim slavljima i posebnim molitvama za preminule na njihovim posljednjim počivalištima, a tradicionalnu misu na zagrebačkom Mirogoju, s blagoslovnom molitvom kod središnjeg križa, predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

Slaveći vječnu proslavu Svih Svetih, Crkva nadilazi svaki skučeni pogled na čovjeka kojim bi ga se svodilo na to da bude samo građanin ovoga svijeta. Crkva danas opovrgava svako odbacivanje propitivanja o konačnom smislu ljudskoga života. Današnje slavlje nas oslobađa od duhovnoga raspoloženja radikalne sumnje koja se vrlo lako prelijeva u skepticizam i indiferentizam - rekao je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić.

- Ideali koji nam se danas predstavljaju nisu samo stupanj moralne ili vjerske savršenosti, oni su jednostavno smjerokazi da se ostane na putu prema raju. Inače se luta stranputicama, ako se iz dana u dan ne postaje sve više siromašan duhom, čist srcem, gladan i žedan pravednosti i tako redom - poručio je kardinal Bozanić, dodavši da "ostati na putu prema raju znači živjeti ovozemni život u zajedništvu s Bogom sljedeći Isusov primjer u ljubavi Duha Svetoga".

- To se očituje po dobroti srca, po poniznosti, blagosti i milosrđu, po ljubavi prema pravednosti i istini, po zauzimanju za mir i pomirenje. Možemo reći da je to iskaznica koja nas kvalificira kao Božje prijatelje i putovnica koja nam omogućuje ulazak u vječni život - rekao je kardinal na Mirogoju.

Blagdan Svih svetih svoje korijene vuče otkad je papa Bonifacije IV. 610. posvetio je rimski Panteon Djevici Mariji i svim mučenicima, otkad su se Svi sveti u Rimu slavili svake godine 13. svibnja, no kasnije je prihvaćen irski i engleski datum svetkovine 1. studenoga. Papa Grgur IV. 835. odredio je da se 1. studenoga u cijeloj Crkvi na svečani način slavi spomen svih svetih i ta je svetkovina spomen svih svetaca, proglašenih i neproglašenih, koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, u duhu i po zahtjevima Evanđelja i na korist bližnjima, kako navodi Ika.

>>Gužva za taksi, Bandić gurao ogradu, "pauk" bez posla

Komentara 9

OB
-obrisani-
22:06 01.11.2012.

Treba pod hitno izvršiti potpunu reformu Crkve .......... koja postaje potpuno neučinkovita i vrijednosti koje ona propovjeda tek su bajka za stare, bolesne i nemoćne, na kojoj cijela institucija zarađuje dobru lovu. . Iako propagira siromaštvo i skromnost kao jednuu od najvećih vrijednosti. ........ Ne bi li onda upravo crkva trebala biti primjer takvog ponašanja i nije li to tipično licemjerje .

NO
novizeland
22:14 01.11.2012.

zgodni su mu ovi dečkići oko njega :D

Avatar Idler 3
Idler 3
18:36 01.11.2012.

"...kada se molitve upućuju s posebnim nakanama za preminule i njihove duše..."..ne odnosi li se prethodno napisano na Dušni dan ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije