Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u Vukovaru

Bosanac: Spremna sam odgovoriti na sva pitanja o Vukovaru

Vesna Bosanac
Krunoslav Petrić/PIXSELL
19.04.2011.
u 14:23

Teško se poslije svega ponovno vraćati u prošlost i svega toga prisjećati. Ipak, ja sam spremna bilo kome odgovoriti na svako pitanje da se to već jednom riješi, kaže Bosanac

Na temelju molbe Višeg suda u Beogradu, u istrazi koja se zbog sumnje u ratni zločin vodi protiv Vesne Bosanac i Jurja Njavre, danas je pred sutkinjom istražnog suda u Vukovaru saslušano četvero liječnika koji su govorili o događanjima u vukovarskoj bolnici ratne 1991. godine. Svoje su iskaze dali liječnici Vladimir Emedi, Tomislav Đuranac, Mladen Ivanković i Tomislav Kovačić, a govorili su o radu i liječenju bolesnika i ranjenika, prije svega onih srpske nacionalnosti i ranjenim vojnicima JNA.

– Pokušali smo odgovoriti na sva pitanja iz Beograda i mislim da smo riješili sve probleme te da će rezultat biti u redu. Mislim da nema nikakvih sumnji za bilo kakve optužbe protiv djelatnika bolnice jer svi su imali isti tretman bez obzira na nacionalnost. To može potvrditi i jedan od ranjenika JNA, vojnik Saša Jović, koji se nakon pada Vukovara ponovno pridružio JNA i koji će dati svoj iskaz – rekao je Vladimir Emedi.

Komentirajući slučaj, Vesna Bosanac, koja je nazočila davanju iskaza, kaže da je tek sada i službeno doznala da je nekakav slučaj o njoj i službeno otvoren.

– Sumnjiči se Jurja Njavru i mene za ratne zločine. Teško se poslije svega ponovno vraćati u prošlost i svega toga prisjećati. Ipak, ja sam spremna bilo kome odgovoriti na svako pitanje da se to već jednom riješi. O svakom ranjeniku postoje zabilježbe u medicinskoj dokumentaciji koja je odnesena iz Vukovara u Beograd – rekla je Bosanac koja i dalje ne prelazi hrvatsku granicu strahujući od mogućeg uhićenja.

Glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru Milan Kojić potvrdio je da je Vesna Bosanac osumnjičena za ratni zločin i kako je ispitivanje svjedoka obavljeno na temelju zamolnice iz Beograda jer srpski istražitelji nisu mogli doći.

– Postupak se vodi pred Višim sudom u Beogradu i mi moramo poduzeti samo one radnje koje oni od nas traže na osnovu ugovora Hrvatske i tadašnje SRJ o pružanju međunarodne pravne pomoći. Vezano za ovaj slučaj postoje samo dva moguća ishoda. Ili će postupak biti obustavljen ili će biti podignuta optužnica – rekao je Kojić.

Komentara 32

AN
Antiflašist
14:44 19.04.2011.

Nikad dosta poniženja. Što zaželjeti vrhuški politike u Hrvatskoj? da ih pogode teške boleštine i da krepaju u najgorim mukama.

MO
morituriite
14:44 19.04.2011.

Mislim da se u povijesti nikada do sada nije žrtva na perfidniji, izopačeniji način pretvorila u zločinca kao što je to slučaj kod nas. Voljela bih reći da su lažljivi manipulatori Srbi glavni krivici no ipak je najveća je krivica na našim vlastima počevši od 2000.god. Nevjerojatno!

VE
verbum
10:22 20.04.2011.

malo o MONTIRANIM POLITIČKIM PROCESIMA Danas, kada se pred očima i u ušima svekolike domaće i svjetske uljudbe, odvija već otprije rabljen (u slučaju genocida Huta nad Tutsima - gdje su, premda u građanskom ratu, Huti pobili oko jedan milijun Tutsija) naziv \'\'UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT\'\' od istog ICTY-a, samo što je slovo \'R\' zamjenjeno sa \'Y\' u našem slučaju. Huti su večina u Rwandhi, kao što su i Srbi u SFRJ bili večina. Za vrijeme agresije Srbi su produžavali život Jugoslavije u manjim varijantama zbog toga da što duže zadrže monopol na odlučivanje o ŽIVOTU I SMRTI sve dok tu ovlast nisu predali BOSANSKIM SRBIMA, gdje su također imali relativnu večinu. Međutim ICTY u opće ne uzima u obzir i ODGOVORNOST SRBA prema ostalim relativno manjinskim narodima u bivšoj jugoslaviji. Kod toga ne trebamo zaboraviti da je pobuna hrvatskih Srba započela već u KOLOVOZU 1990, kada Hrvatska još nije bila međunarodno priznata država. Dakle, možemo reći da je Srbska Jugoslavenska večina digla oružanu pobunu podpomognuta sa JNA, Armijom SFRJ. Umjesto da ICTY kazni agresora ODGOVORNOGA za genocid odnosno masovnog ubijanja ne-srba i samog granatiranja, kao i PREKOMJERNOG GRANATIRANJA i ubijanja CIVILNIH CILJEVA i STANOVNIŠTVA, on kažnjava u suštini ne samo obranu, nego i PRAVO NA OBRANU! Montiranim političkim procesima HAAŠKOGA TRIBUNALA (ICTY-a) u Den Haagu, kod čega je OPTUŽNICA automatski i PRESUDA, a dugotrajno vrijeme suđenja, koje traje čak i više godina, ima za svrhu MEDIJSKOG LINČA unaprijed osuđenih, kao i montiranjem lažnih optužnica, koje se temelje na nepotpunim ili čak uopće ne provjerenim dokazima, zapravo se OPASNO UGROŽAVA MEĐUNARODNA PRAVNA SIGURNOST, što kao krajnju konzekvencu ima OPASNOST RUŠENJA MEĐUNARODNOG, A TIME I SVJETSKOG PRAVNOG PORETKA. Ne treba posebno naglašavati da bi takvo stanje moglo isto dovesti da trajne ugroze i za SVJETSKI MIR I STABILNOST!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije