Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbija ne prihvaća neovisnost

Bloomberg o nemirima na Kosovu: Balkan je bure baruta, fitilj nezaustavljivo gori

Neredi na sjeveru Kosova, Vučić šalje vojsku na granicu
Foto: stringer
1/6
30.05.2023.
u 23:16

Sami sukobi počeli su se rasplamsavati nakon izvanrednih lokalnih izbora u travnju ove godine koje su kosovski Srbi bojkotirali uz podršku Aleksandra Vučića

Balkan je bure baruta, a Kosovo, piše Bloomberg, jedna od njegovih najzapaljivijih točaka koja bi ponovno mogla detonirati. Dugogodišnji spor oko prava srpske manjine u toj državi koju Srbija ne priznaje posljednjih je dana prerastao u val nasilja. A taj val nasilja posljedično uništava godine pokušaja normalizacije odnosa između etničko-albanske središnje vlade Kosova i Beograda.

Srbi su se jučer sukobili s mirovnim snagama pod vodstvom NATO-a na sjevernom Kosovu i pritom ranili 30 mađarskih i talijanskih vojnika. Gađali su ih raznim projektilima, zapaljivim napravama, molotovljevim koktelima. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je u napadima ozlijeđeno preko 50 Srba, zbog čega je odlučio staviti srpsku vojsku u najviši stupanj pripravnosti. Neke od vojnih jedinica premjestio je na samu granicu s Kosovom kako bi bile spremne reagirati ako dođe do dodatne eskalacije nasilja.

VEZANI ČLANCI:

Ovi događaji značajno su unazadili pokušaje pregovora između Kosova i Srbije koje vodi Europska unija, a podupire SAD. Podsjetimo, Srbija odbija prihvatiti neovisnost Kosova još od 2008. godine. Dok se ti problemi ne riješe niti jedna niti druga strana ne mogu nastaviti (ili započeti) svoj put prema članstvu u Europskoj uniji. Istovremeno, eskalacija nasilja odgovora Moskvi, koja podržava srpske napore da spriječi međunarodno priznanje Kosova te tako uspijeva održavati svoj politički utjecaj u Europi.

Sami sukobi počeli su se rasplamsavati nakon izvanrednih lokalnih izbora u travnju ove godine koje su kosovski Srbi bojkotirali uz podršku Vučića. S obzirom na bojkot pobijedili su etnički albanski gradonačelnici koje kosovski Srbi ne priznaju te ih prosvjedima koji su potom prerasli u nerede sprečavaju da preuzmu dužnost.

VIDEO Sukob policije s prosvjednicima na sjeveru Kosova

Kosovski premijer Albin Kurti u ovoj je situaciji odlučio ignorirati prijedloge Zapada koji predlaže da novoizabrani gradonačelnici ostanu raditi od kuće umjesto da odlaze u gradske institucije, a što izuzetno provocira lokalno srpsko stanovništvo. Aleksandar Vučić upravo je Kurtija optužio da dolijeva ulje na vatru time što ne sluša niti američkog veleposlanika na Kosovu Jeffreya M. Hanoviera niti visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borella.

Kurti tvrdi da je činjenica da su izbori održani i da su rezultati takvi kakvi jesu. Iako su izabrani dobili malo glasova, ipak su ih dobili. Priština, zaključuje Kurti, ima pravo upravljati cijelim Kosovom, a Vučić traži smjenu “lažnih gradonačelnika” i povlačenje policije koju je Kurti poslao kako bi čuvala institucije u koje dolaze ti “lažni gradonačelnici”. Za sada niti jedna strana ne odstupa od svojih stajališta, fitilj nezaustavljivo gori, a napetosti rastu.

Komentara 30

BL
blackeder2022
00:22 31.05.2023.

Pogrešna konstatacija.Nije Balkan bure baruta,već je izvor svih zala ili večine zala na Balkanu velikosrpska politika koja ugrožava sve susjedne države u kojima postoji srpska nacijonalna manjina.Nažalost,u Srbiji nije sprovedena dečetnizacija več suprotno,četništvo se glorificira u državnim institucijama RS kaoo nacijonalni ponos a ne nacijonalna sramota i kroz medije i kroz političke platforme.

Avatar Povucimezarep
Povucimezarep
23:41 30.05.2023.

Srbi se opet pravili pametni pa izigravali izborni proces i na Vučićev nagovor povukli prvi adut "bojkot". Kad im ta "pamet" nije donijela ništa, izvučen je drugi adut "nepriznavanje izbora". Kad im ni taj adut nije donio ništa krenuli suu na treći, "fizičko sprječavanje izvršenja izborne volje" ilitiga "događanje naroda". I tako u krug, ko pas pun buha za repom....

BB
Black_Baron
23:59 30.05.2023.

Ništa što već nije viđeno! Samo mi nije jasno kada po ne znam koji puta u novijoj povijesti pokušavaš prodati istu priču koja nije prošla, zašto misliš da će sada!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije