Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBUNA NAKON IZBORA

Vučić optužuje Kurtija za sukobe na Kosovu, ranjeno više desetaka ljudi. NATO poslao oštru poruku

NATO Kosovo Force (KFOR) soldiers clash with local Kosovo Serb protesters in the town of Zvecan
Foto: LAURA HASANI/REUTERS
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.05.2023.
u 00:01

Situacija na Kosovu ni tijekom ponedjeljka nije bila mirna pa je tako u sukobima prosvjednika i kosovske policije ranjeno više osoba. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pak je mišljenja kako je kosovski premijer Albin Kurti htio sukob Srbije i NATO-a

Kosovska policija je danas suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova. Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore: sudjelovalo je tek oko 1.500 birača od nekih 45.000 upisanih. Prosvjednici traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana.

Tijek događaja:

00:00 - Situacija se smirila u Zvečanu te su se građani većinom razišli, no centar i dalje čuvaju snage KFOR-a, javlja Tanjug. Za sutra u 7 sati organiziran je novi prosvjed. 


23:57 - Večeras se oglasio i kosovski premijer Albin Kurti, navodeći kako na sjeveru zemlje nisu bili organizirali ''mirni skupovi, već prosvjedi gomile ekstremista u režiji Beograda''.

- Srpski nacionalistički, šovinistički i prokremaljski grafiti sa maskiranim ekstremistima koji gađaju, vandaliziraju i napadaju sve što nije srpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija - poručeno je u priopćenju Vlade. Osim toga, navedeno je i kako se takve akcije moraju najoštrije osuditi. Održan je i sastanak Kurtija s ambasadorima zemalja Kvinte te šefom EU ureda na kojem je istaknuta važnost i potreba za deeskalacijom situacije.


23:15 - Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) priopćile su u ponedjeljak da je 25 vojnika iz multinacionalnog kontingenta ozlijeđeno tijekom akcije obuzdavanja srpskih prosvjednika u općini Zvečan, na sjeveru Kosova, gdje se prosvjedi Srba očekuju i u utorak. Postrojbe KFOR-a raspoređene su u četiri općine na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, u cilju obuzdavanja nasilnih demonstracija kojima je povod bio preuzimanje dužnosti gradonačelnika, etničkih Albanca, izabranih na lokalnim izborima u travnju koje su Srbi bojkotirali.

"Nekoliko vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo rane sa prijelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava", objavio je KFOR-a na Twitteru. Svi ozlijeđeni su pod nadzorom medicinskog osoblja.


21:52 - Pet uhićenih, oglasio se NATO

Kosovska policija potvrdila je kako je uhićeno pet osoba osumnjičenih za napade i nasilje nad vojnicima KFOR-a, dok se o svemu oglasio i NATO.

''NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade na postrojbe KFOR-a na sjevernom Kosovu, koji su doveli do ozljeđivanja određenog broja vojnika. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Nasilje mora odmah prestati. Pozivamo sve strane da se suzdrže od djelovanja koja dodatno raspiruju napetosti i da se uključe u dijalog. KFOR će poduzeti sve potrebne korake na održavanju sigurnog ozračja i nastaviti djelovati nepristrano, u skladu sa svojim mandatom u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 iz 1999.'', poručili su.


21:45 - KFOR: Ozlijeđeno je više desetaka vojnika

Više desetaka vojnika mirovnih snaga NATO-a, koji su čuvali tri gradske vijećnice na sjeveru Kosova, ozlijeđeno je u ponedjeljak u sukobima sa srpskim prosvjednicima, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za izazivanje sukoba optužio kosovskog premijera Albina Kurtija.

Foto: LAURA HASANI/REUTERS

KFOR, mirovna misija na Kosovu pod vodstvom NATO-a, osudila je nasilje. "Suprotstavljajući se najaktivnijim prosvjednicima, više vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmetom ničim izazvanih napada i zadobilo je traumatske rane s prijelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava", stoji u priopćenju KFOR-a, prenosi agencija Reuters.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je srbijanskog kolegu Vučića za destabilizaciju Kosova. "Srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale su kosovsku policiju, časnike KFOR-a i novinare. Oni koji izvršavaju Vučićeve naredbe da destabiliziraju sjever Kosova, moraju se suočiti s pravdom", tvitala je Osmani.


20:52 - Javnosti se obratio Vučić

U poslijepodnevnim satima građanima Srbije obratio se i predsjednik Aleksandar Vučić, smatrajući kako je jedina želja kosovskog premijera Albina Kurtija bila ''donijeti krvoproliće u cijeloj regiji''.

VEZANI ČLANCI:

- U posljednja tri dana i ćorav i politički nepismen mogao je razumjeti što je bilo pripremano za danas - poručio je, dodajući kako je htio izazvati sukob Srbije i NATO-a. Vučić je također kazao i kako su ukupno 52 osobe navodno potražile liječničku pomoć, a najteže je prošao 50-godišnjak iz Kosovske Mitrovice koji je ranjen sa dva metka i nalazi se na intenzivnoj njezi. Osim njega, ranjen je i Dragiša Milović koji je pregovarao s KFOR-om. - Milović ima višestruke teške tjelesne povrede u predjelu trbuha, ruku, nogu i grudi i nalazi se na opservaciji. Među povrijeđenima i na opservaciji je i Časlav Sofronijević, koji je dobio udarce u grudi i povrede od gumenih metaka, dok su ostali sa lakšim i težim povredama - poručio je Vučić. Inače, više građana u poslijepodnevnim satima blokiralo je i autoput u Beogradu zbog situacije na Kosovu.


19:53 - Zapadne sile osudile sukobe

Sjedinjene Države najoštrije su osudile nasilne akcije prosvjednika u Zvečanu uključujući napade protiv KFOR-a, a talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da je među ranjenim pripadnicima mirovnih snaga 11 vojnika talijanskog kontingenta. Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier u povodu incidenata u kojima je ozlijeđeno više osoba, među kojima i vojnici međunarodnih mirovnih snaga, na Twitteru je ponovio poziv SAD-a na hitan prekid nasilja.

"Sjedinjene Države najoštrije osuđuju nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući uporabu eksploziva protiv pripadnika KFOR-a koji žele održati mir. Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja ili akcija koje potiču tenzije ili promoviraju sukob", napisao je američki diplomat. Ministar vanjskih poslova Italije Tajani priopćio je na Twitteru da je među ranjenima 11 talijanskih vojnika KFOR-a, istaknuvši solidarnost s ozlijeđenim vojnicima. Tajani je naveo da su među 11 ranjenih talijanskih vojnika "trojica u teškom stanju, ali izvan životne opasnosti".

"Vojska Italije nastavlja se zalagati za mir“, poručio je Tajani. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da tenzije na sjeveru izazivaju "ilegalne srpske strukture pretvorene u kriminalne bande" koje su napale kosovsku policiju, KFOR i novinare. Sjedinjene Država najoštrije su osudile nasilne akcije prosvjednika u Zvečanu uključujući napade protiv KFOR-a, a talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da je među ranjenim pripadnicima mirovnih snaga 11 vojnika talijanskog kontingenta. Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier u povodu incidenata u kojima je ozlijeđeno više osoba, među kojima i vojnici međunarodnih mirovnih snaga, na Twitteru je ponovio poziv SAD-a na hitan prekid nasilja.

"Sjedinjene Države najoštrije osuđuju nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući uporabu eksploziva protiv pripadnika KFOR-a koji žele održati mir. Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja ili akcija koje potiču tenzije ili promoviraju sukob", napisao je američki diplomat. Ministar vanjskih poslova Italije Tajani priopćio je na Twitteru da je među ranjenima 11 talijanskih vojnika KFOR-a, istaknuvši solidarnost s ozlijeđenim vojnicima. Tajani je naveo da su među 11 ranjenih talijanskih vojnika "trojica u teškom stanju, ali izvan životne opasnosti".

"Vojska Italije nastavlja se zalagati za mir“, poručio je Tajani. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da tenzije na sjeveru izazivaju "ilegalne srpske strukture pretvorene u kriminalne bande" koje su napale kosovsku policiju, KFOR i novinare.


18:45 - MORH: Hrvatski vojnici ne sudjeluju u sukobu na Kosovu

Pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su dio međunarodnih mirovnih snaga pod vodstvom NATO saveza u Kosovu (KFOR), nisu sudjelovali u sukobu do kojeg je u ponedjeljak došlo na sjeveru zemlje niti je itko od njih ozlijeđen, objavilo je hrvatsko ministarstvo obrane.

"Pripadnici HRVCON-a ne sudjeluju u sukobu na Kosovu. Hrvatska kontinuirano prati situaciju i u kontaktu je sa zapovjedništvom KFOR-a i saveznicima", stoji u priopćenju ministarstva obrane.


17:56 - Pripadnici KFOR-a raspoređeno na Kosovu, najmanje dvoje ozlijeđenih

Stotinjak pripadnika talijanskog dijela KFOR-a od jutra je raspoređeno na Kosovu, a u blizini općine Zvečan također je prisutan veći broj pripadnika KFOR-a poljskog kontingenta, prenosi Kosovo Online. Prema najnovijim informacijama, u neredima je ozlijeđeno dvoje Srba, a jedan od njih teže. U Zvečanu je u poslijepodnevnim satima bačeno i oko 30 šok bombi, dok je policija u jednom trenutku zapucala iz vatrenog oružja. Internetom se šire i snimke Srba okupljenih u Leposaviću koji su donijeli i svoje ozvučenje pa u jednom trenutku počeli i plesati u kolu ispred pripadnika KFOR-a. Srbi u Zvečanu pak su i zapjevali kosovskoj policiji ''Izađi mala''. 

VEZANI ČLANCI: 


14:35 - Napeto u Zvečanu

Napeta situacija je eskalirala u Zvečanu, gdje su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave, izvijestio je novinar AFP-a. Policija je pak u priopćenju rekla da je reagirala "upotrijebivši nasilje i suzavac" kada su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon. 

Ministar obrane Srbije Miloš Vučević ističe da će postrojbe Vojske Srbije biti spremne izvršiti svaki zadatak i svaku naredbu državnog vrha, odnosno predsjednika Srbije kao vrhovnog zapovjednika. Vučević je rekao da je suština da vojska ostane u najvišem stupnju borbene pripravnosti, ali da očekuje da se kriza na Kosovu riješi politički, a ne ratom.

Video: Tko je Vučićev nasljednik? Digao je prašinu izjavom: 'Nikada neću razumjeti Srbe koji idu na more u Hrvatsku'


13:36 - Brnabić: Situacija je teška

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je situacija na Kosovu napeta i teška i da nikada nije bila teža. Ona je zahvalila srpskom narodu što je ostao miran i suzdržao se od nasilja. Brnabić smatra i da je zakasnila reakcija KFOR-a, čiji je zadatak bio da štiti interese i mir naroda Kosova i Metohije, a ne, kako kaže, uzurpatora.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Srbije Nemanja Starović izjavio je da prisutnost KFOR-a u općinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova nije spriječila "policijske nasilnike da bace suzavac na mirne prosvjednike". "Od jutros veliki skup Srba ispred sjedišta općina na sjeveru Kosova. Odlučni su ne dopustiti vladavinu nelegitimnog gradonačelnika Albanca izabranog sa svega 1-3 posto glasova", napisao je Starović na svom Twitteru.

U istom priopćenju ponovio je da od sutra sve škole u četiri općine na sjeveru Kosova - Zubinom Potoku, Zvečanu, Leposaviću - obustavljaju rad.  “Pod vojnom okupacijom je nemoguć normalan život”, zaključio je Starović

Srbi, čiji su politički predstavnici u studenome napustili lokalne institucije na sjeveru Kosova, u sukobu Beograda i Prištine, bojkotirali su lokalne izbore koje je u travnju organizirala kosovska vlada kako bi riješila institucijsku krizu.

Izgredi su se već dogodili u petak kada su gradonačelnici u pratnji policije došli kako bi preuzeli dužnost. NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) priopćile su da su "pojačale prisutnost" na sjeveru i pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije kako bi se smanjila napetost. Vojnici KFOR-a bili su ponedjeljak raspoređeni oko zgrade gradske uprave u Zvečanu, javio je novinar AFP-a.

VEZANI ČLANCI:

Eskalacija napetosti nije rijetkost na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Srbija ne priznaje. Oko 120.000 Srba živi na Kosovu koje ima 1,8 milijuna stanovnika, većinom Albanaca. Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka odmah su u petak pozvale kosovske vlasti da "preispitaju odluku" o raspoređivanju specijalnih snaga, dodajući da su ujedno "zabrinute zbog odluke Srbije da poveća pripravnost svojih oružanih snaga". Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je u petak da se poveća pripravnost vojske i da ona "krene" prema kosovskoj granici.

Ključne riječi

Komentara 86

EJ
ejStef
14:17 29.05.2023.

Eto, Srpski svet se aktivirao. Frka u Srbiji, treba prebaciti fokus negdje drugdje. Ako Kosovo neće biti dovoljno za distrakciju, krenut će frka u Crnoj Gori, Rep. Srpskoj, Makedoniji, pa i Hrvatskoj... Još ima Vučić i pomoć, jer frka odgovara i Putinu...

Avatar Rumba
Rumba
15:05 29.05.2023.

Znači u Srbiji sve po starom .cjeli ih svijet mrzi .

BU
bulkritik
14:53 29.05.2023.

Kad su se pravili pametni i bojkotirali izbore, sad nemaju pravo braniti onima koji su na njima pobjedili da obavljaju svoj posao. Slušajte vi Vučića kao i Miloševića, daleko ćete.... "Niko ne sme da vas bije" 😏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije