Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
političari

Bjelovarski političari imaju kredite, ali i velike plaće pa ih mogu vraćati

'25.05.2010., Bjelovar - Bjelovarski politicari slavili na zadnjim izborima, Miroslav Cacija zupan bjelovarsko-bilogorski, Damir Bajs ministar turizma, Djurdja Adlesic potpredsjednica Vlade, Gordan Ja
'Damir Spehar/PIXSELL'
25.05.2010.
u 19:05

Bankovna zaduženja za novi stan, vikendicu ili automobil nisu im problem s mjesečnim plaćama trostruko višim od prosječnih.

 Sudeći po podacima iz imovinskih kartica predanih Povjerenstvu za sukob interesa, ali i njihovih osobnih izjava, većina je bjelovarskih političara - bez obzira na piramidu vlasti - “dužna kao Grčka”. Nije riječ o dugovima zelenašima, prijateljima i poznanicima, već bankama kod kojih su podigli kredite, ne bi li povećali imovinsku karticu nekretnina ili makar automobila.

 Uredni dužnici

 Ono što ih ipak razlikuje od “običnog” puka jest to što svi redom mjesečno zarađuju barem trostruko više od prosječne županijske plaće, daleko niže od državnoga prosjeka. Stoga i ne čudi što vlastite dugove vraćaju bez problema pa u svojim poštanskim sandučićima ne pronalaze opomene za neplaćenu ratu, a još manje zbog nedopuštenog minusa.

 Potpredsjednica Vlade RH i bivša gradonačelnica Đurđa Adlešič, primjerice, “bakće” se s kreditom za novu kuću u Bjelovaru, koja je u fazi useljenja. Kupila ju je, kaže, od osobne, ali i ušteđevine koju je dobila od svog pokojnoga oca. No, ni to nije bilo dovoljno pa su ona i suprug posegnuli za stambenim kreditom.

 - Iznos je podignut u švicarskim francima na deset godina. Otplatili smo tek tri, no ne mogu govoriti o iznosu mjesečne rate jer se zbog učestalih i izrazito nepovoljnih promjena tečaja te valute visina obroka stalno mijenja - kaže Đ. Adlešič. Dodaje kako suprug Staško i ona razmišljaju i o novome zaduženju za namještaj. Izradu kuhinje već su povjerili bjelovarskoj tvrtki Mahagoni jer, kaže, rade kvalitetno i po pristupačnim cijenama. No, za ostalo, a valja namjestiti dva stana, slijedi još jedan kredit.

 “Zaduženi” Topalović

 Ante Topalović, mladi zamjenik gradonačelnika, premda godišnje zaradi neto 120 tisuća kuna, što je oko 10 tisuća mjesečno, tek što je počeo, u pretprošloj i prošloj godini već se u ZABA-i zadužio s dva kredita. Ukupni iznos od oko 18 tisuća eura, otplaćivat će sedam godina. Topalović još nema nekretninu, a vlasnik je automobila audi A6 iz 2004. godine.

 Prouče li se pozornije imovinske kartice, bjelovarski su političari do svojih kuća, stanova, klijeti, vikendica i apartmana uglavnom došli nasljedstvom ili kreditima, a najmanje vlastitom ušteđevinom, iz čega bi se dalo zaključiti kako su skloni općem rasipništvu. Pri tomu je jedina iznimka HDZ-ova saborska zastupnica Karmela Caparin, koja je, izgleda, iznimno štedljiva osoba. Premda ona i njezin suprug, inače šef bjelovarske Croatije, imaju zavidnu imovinu vrijednu 200-tinjak tisuća eura, sve su to stekli iz vlastitih primanja i osobnom štednjom. S mjesečnim primanjima od 30-ak tisuća kuna to je možda i moguće pa bi Karmelini politički kolege zasigurno od nje mogli nešto i naučiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije