Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U tek izgrađenome srednjoškolskom centru već manjka učeničkoga prostora

Bjelovar: Zbog nedostatka prostora nastava u školskom hodniku!

05.11.2008.
u 16:39

Da su se projektanti novoga bjelovarskog srednjoškolskog centra očito malo “zaigrali”, potvrđuje apsurdna situacija u kojoj su se našli učenici i profesori Ugostiteljske škole. U nedostatku učioničkog prostora, naime, dio tjedne satnice primorani su održavati u školskom hodniku, provizorno zaštićenom zastorom.

Time se zapravo pokazalo da je dugo priželjkivana selidba iz starog, oronulog i sasvim neprimjerenog prostora u modernu, novu školsku zgradu, ovoj školi po malo čemu donijelo očekivanu kvalitetu.

Beskorisni prostor
Prof. Darko Lusavec, ravnatelj, objašnjava kako su u planiranju potreba tražili 20 učionica, što bi istodobno jamčilo i organizaciju nastavnoga rada u jednoj smjeni. No, mjerodavno je Ministarstvo traženu brojku prepolovilo pa je u novom prostoru izgrađen jednak broj učionica s kakvim se raspolagalo i na bivšoj lokaciji.

- U školi imamo svega, samo ne učionica. Prepuni smo hodnika, mostova, kojekakvih zakutaka i prolaza, jednom riječju, previše je “propuha”. Raspolažemo i s ogromnim, skupocjenim skloništem, vrijednim kao i nova sportska dvorana.

Navodno je riječ o 12-ak milijuna kuna, što smatramo nepotrebnim rasipanjem proračunskog novca. Toliki nam prostor uopće nije potreban pa ga dijelom koristimo kao skladišni prostor - objašnjava Lusavec. Štoviše, upozorava da je ulaz u sklonište postao omiljena lokacija za sumnjiva noćna okupljanja koja se nerijetko mogu povezati s narkomanijom i raznim izgredima.

Premda se selidbom u novi prostor problem manjka nastavnog prostora smatrao privremenim, sada je postalo razvidno da valja razmišljati o nekom trajnom rješenju.

Prekobrojni đaci
To prije, što već danas u ugostiteljskoj školi ima 575 učenika u 22 odjela, a sve ih valja “strpati” u svega deset učionica. Sve bi bilo rješivo povratkom na prijašnju shemu tjednog rasporeda koji je uključivao i nastavu subotom.

No, ravnatelj napominje kako se selidbom u novi prostor nastojao učiniti pomak u kvaliteti života i rada, ako već ne jednosmjenskim radom, onda barem slobodnim subotama. Zbog toga se, naime, i događa, da u tzv. međusmjeni jedan od razreda može pratiti nastavu jedino u hodniku. Stoga se ozbiljno razmišlja o novim graditeljskim preinakma.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije