Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
K. Grabar-Kitarović:

'Važno je da porezna uprava ne bude represivni aparat'

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Privremeni ured u Bjelovaru
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/8
11.12.2017.
u 10:59

Porezna uprava mora biti podrška poduzetnicima i obrtnicima, a ne gušiti ih, poručila je predsjednica

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović privremeno je u ponedjeljak premjestila svoj Ured u Bjelovarsko-bilogorsku županiju i na svečanosti ispred zgrade županije istaknula da je Bjelovar primjer kako se može voditi ambiciozna proaktivna politika, ne čekajući državne mjere.

Privremeni Ured predsjednice RH otvoren je izvedbom državne himne i podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade županije, a predsjednica države govor je počela pozivajući na ravnomjerniji razvoj Hrvatske.

„Potrebno je što prije promijeniti razvojnu paradigmu i prestati razvijati Hrvatsku kvadricentrično, odnosno oko četiri najveća hrvatska grada. Razvoj treba biti policentričan, pri čemu će županijska sjedišta poput Bjelovara konačno dobiti ulogu razvojnih centara“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović  pohvalivši namjeru Grada Bjelovara da postane prvi hrvatski „tax free“ grad, dakle da sve investitore oslobodi gradskih poreza i pristojbi.

„Bjelovar je primjer kako se može voditi ambiciozna proaktivna politika, ne čekajući državne mjere. No, državne mjere ne smiju i, nadam se, neće izostati jer krajnje je vrijeme da se okrenemo mjerama koje će pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta“, naglasila je predsjednica dodavši da Porezna uprava ne smije biti represivni aparat koji drakonskim kaznama guši obrtnike i poduzetnike, nego ih treba educirati i ohrabrivati.

Spomenula je kako Bjelovarsko-bilogorska županija konstantno gubi stanovništvo još od 1968. godine, a samo između zadnja dva popisa stanovništva, od 2001. do 2011. godine, bilježi gotovo 10 tisuća stanovnika manje.

„Podaci su to koji i danas zvone na alarm, a koji traže izmjene radnog, obiteljskog i drugih zakona, kao i izmjenu porezne politike te mnogo veća proračunska izdvajanja za demografsku obnovu. Svi državni mehanizmi moraju biti usmjereni u smjeru demografske obnove“, zaključila je predsjednica.

Dobrodošlicu u Bjelovar poželjeli su joj bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.  

"Izuzetna nam je čast što se došli u naš grad Bjelovar koji, kao i puno gradova u Hrvatskoj, ima problema s gospodarstvom i nezaposlenošću. Mi se trudimo privući investitore u naš grad. Postoje već pomaci i vjerujem da će vaš dolazak još više potaknuti rast gospodarstva te da ćete saslušati određene problema naših građana", poručio je predsjednici gradonačelnik Hrebak.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Privremeni ured u Bjelovaru
1/18

Župan Damir Bajs  istaknuo je kako smatra da je ovaj dolazak predsjednice velika stvar za tu županiju.

"Drago mi je da će naša predsjednica razgovarati s mnogim poljoprivrednicima, OPG-ovcima i ostalim građanima. Poljoprivreda je iznimno bitna za našu županiju i drago mi je da ćete imati priliku saslušati naše poljoprivrednike i da zajedno odmah pokušamo riješiti određene probleme", poručio je župan Bajs.

Predsjednica države u privremenom Uredu danas će primiti predsjednike jedinica lokalne samouprave s područja županije, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka te predstavnike nacionalnih manjina.

Posjetit će nedavno osnovano Veleučilište u Bjelovaru, a nakon povratka će u Privremenom uredu održati prijam za udruge i pojedince te udruge hrvatskih branitelja s kojima će poslije položiti vijenac ispred spomenika u središnjem gradskom parku.

U popodnevnim satima posjetit će IV. osnovnu školu Bjelovar i održati program „Hrvatska čita“ s odabranim ulomcima iz „Vlaka u snijegu“, romanom jednog od najpoznatijih hrvatskih dječjih pisaca Mate Lovraka, rođenog u Velikom Grđevcu pokraj Bjelovara.

Prvi radni dan završava obilaskom adventskog sajma Advent u Bjelovar, a Ured predsjednice RH privremeno će biti izmješten u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i u utorak, kada planira obići sve županijske gradove.

Pogledajte i galeriju Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Privremeni ured u Bjelovaru
1/10

Komentara 28

Avatar navijač
navijač
11:54 11.12.2017.

Ajde orjunaši kmečite još malo , to je jedino što vam preostaje.Koga da postavimo umjesto nje ? Anđelinovićku?

Avatar nekakav
nekakav
10:46 11.12.2017.

ajmo malo pilit pilom naopako. povećali smo stopu pdv-a za usluge u turizmu. imali navodno najjaču sezonu ikad, a priljev novca od pdv-a manji od prošle godine. kako je to moguće? aha, ti vrli pošteni i marljivi poduzetnici, ugostitelji, masovno otvarali nove firme i na njih prebacili poslovanje kafića, i kojekakvih drugih 'obrta'. i ostvarili pravo na oslobođenje od poreza... divno, što nisu državu pohvalili za ovakav inženjering, što im je omogućila? zamislimo da se npr. ina d.d. zagreb, ili ht, konzum, bace na ovakve staze? ajmo svi svako malo se promijeniti. svake godine radnicima nove ugovore, nikad neće imati cijelu godinu staža, uvijek neki prekid, na jubilarnu nek zaborave i sve što nosi kontinuirani rad negdje. ono kad ti lopov traži poštenje i razumijevanje... mediji istaknuli slučajeve bez pozadine, koja nije samo tako jednostavna kako su oni napisali. i da, veliko ili malo slovo je bitno, jer označava totalno drugačije osnovice za obračun poreza i kategorizaciju, sve. a da su krčmari tako jadni i neuki, ne bi se bavili poslom u kojem ako mušterija ne uzme račun, ti se vratiš na kasu i poništiš taj račun. gledam to svakog dana, konobari uživaju u tome, i bez srama nose račune, usput i počiste stol. ajd u americi izbjegni platiti porez. da, budu te zvali i pokušali riješiti. ako ne slušaj, odrapiti će ti kaznu da ti više nikad na pamet ne padne ovo. i naša porezna tako radi, znam jer su zvali nekog mog i ukazali na grešku, i riješilo se. a nije veliki gazda, niti im

DU
Deleted user
14:54 11.12.2017.

Ne da je važno nego je to danas u uređenim državma uobičajena civilizacijska norma funcioniranja državnih i javnih službenika. Svi pričaju lijepe stvari, što i kako bi trebalo ali nitko još nije napravio apsolutno ništa konretno. Jer naprosto ne žele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije