Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON NIZA RUSKIH NEUSPJEHA

Bivši robijaš najveća je nada Kremlja? Njegove trupe bore se za grad male važnosti, no on bi mogao imati koristi

Ukrainian soldiers walk in Bakhmut
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
1/3
08.11.2022.
u 14:29

Iako je nepokolebljivo odan Vladimiru Putinu u svojim javnim izjavama, Jevgenij Prigožin postao je sve neovisnija figura, osuđujući vojne zapovjednike koje je imenovao Kremlj.

Nakon tjedana neočekivanih ruskih neuspjeha na bojnom polju, rat u Ukrajini donio je još jedno iznenađenje - pojavljivanje bivšeg ruskog robijaša i nekadašnjeg prodavača hot-dogova kao možda najveće nade Kremlja za malu vojnu pobjedu. Pored okupacijskih ruskih snaga koje su u opasnosti u strateškom južnom gradu Hersonu, trupe s privatnim vojnim snagama pod kontrolom Jevgenija Prigožina napredovale su prema gradu Bakhmutu na istoku zemlje.

Grad, koji je Rusija mjesecima napadala, ima malu stratešku vrijednost, ali pobjeda Moskve tamo bi prekinula njen ponižavajući niz poraza i dala poticaj političkoj moći Prigožina kojeg se nekad, zbog njegovih poslovnih interesa u ugostiteljstvu, ismijavalo kao "Putinova kuhara". Prigožin je sada, kako navodi The New York Times, rastuća sila u labirintu ruske politike moći.

Dok je regularna vojska često posrtala u Ukrajini, Prigožinova Wagner grupa povremeno je pokazala veću borbenost. Dopisnik ruske državne novinske agencije RIA Novosti rekao je u nedjelju da je skupina zauzela selo Ivangrad, nedaleko ceste na južnom prilazu Bakhmutu, te da vodi žestoke bitke u drugom predgrađu.

VIDEO Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika koji siju strah po Ukrajini

Iako je nepokolebljivo odan Vladimiru Putinu u svojim javnim izjavama, Prigožin je postao sve neovisnija figura, osuđujući vojne zapovjednike koje je imenovao Kremlj. Jedan od zapovjednika koje je kritizirao, general pukovnik Alexander Lapin, načelnik ruskog Središnjeg vojnog okruga, u međuvremenu je navodno smijenjen. 

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva ustvrdilo je kako je 3. studenog general-bojnik Alexander Linkov navodno imenovan vršiteljem dužnosti zapovjednika Središnjeg vojnog okruga Rusije, nakon što je Lapin smijenjen s dužnosti krajem listopada. 

- Ako se to potvrdi, smjena slijedi nakon niza otpuštanja viših ruskih vojnih zapovjednika od početka invazije u veljači 2022. Zapovjednici Istočnog, Južnog i Zapadnog vojnog okruga zamijenjeni su ranije ove godine - navodi ministarstvo.

- Lapina su naširoko kritizirali zbog lošeg učinka na bojnom polju u Ukrajini i čečenski čelnik Ramzan Kadirov i šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Ova otpuštanja predstavljaju obrazac optuživanja viših ruskih vojnih zapovjednika za neuspjehe u postizanju ruskih ciljeva na bojnom polju. Ovo je dijelom, vjerojatno, pokušaj odvraćanja krivnje od ruskog višeg vodstva - dodaje se. 

VIDEO Rusi uzeli putovnicu umirovljeniku iz Ukrajine pa prasnuli u smijeh: 'Gotovo je, imamo predsjednika!'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 15

GL
glištun
16:22 08.11.2022.

Našla krpa zakrpu....

DU
Deleted user
15:43 08.11.2022.

Kako je rat kao i svaki drugi u svijetu postao medijiski bitan kao trebao da utječe na sve ostale u svijetu nedavno su bili i veči ratovi od ovoga u Ukrajini pa nije bilo većih problema sa energijom hranom itdd zaključak je da je sve velika igra a ljudi su za te elite i planere samo brojevi

Avatar nekakav
nekakav
14:44 08.11.2022.

kad bi bahmut bio grad male važnosti, ne bi ga ukrajinci 8 mjeseci grčevito držali, niti rusi napadali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije