Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajina želi teritorijalni integritet

Kijev neće pregovarati dok je Putin predsjednik, Moskva neće o anektiranom ukrajinskom teritoriju

Putin Zelenski
Foto: Ukrainian Presidential Press/REUTERS/PIXSELL
1/5
08.11.2022.
u 11:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je otvoren za razgovore s Rusijom, ali samo za "prave" pregovore koji bi vratili ukrajinske granice, dali joj odštetu za ruske napade i kaznili odgovorne za ratne zločine

Tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti rekao je u utorak da će "glavni uvjet" za nastavak pregovora s Rusijom biti obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine. Utjecajni dužnosnik Oleksij Danilov rekao je na Twitteru da Ukrajina također treba "jamstvo" koje pružaju moderna protuzračna obrana, zrakoplovi, tenkovi i projektili dugog dometa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je otvoren za razgovore s Rusijom, ali samo za "prave" pregovore koji bi vratili ukrajinske granice, dali joj odštetu za ruske napade i kaznili odgovorne za ratne zločine.

Primjedbe, izrečene tijekom noćnog obraćanja, došle su nekoliko dana nakon izvješća Washington Posta da Washington želi da Kijev pokaže svoju spremnost na pregovore, zabrinut da bi Ukrajina prevelikom nepopustljivošću mogla naštetiti svojoj poziciji i međunarodnoj potpori.

Govoreći, prije nego što se trebao obratiti svjetskim čelnicima na globalnom klimatskom samitu u utorak, Zelenski je rekao: "Svatko tko ozbiljno misli na klimatski program također bi trebao biti ozbiljan u pogledu potrebe da se odmah zaustavi ruska agresija, obnovi naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore."

Ukrajina je više puta predlagala takve pregovore, ali "uvijek smo dobivali sulude ruske odgovore novim terorističkim napadima, granatiranjem ili ucjenama", rekao je.

"Još jednom - obnova teritorijalne cjelovitosti, poštivanje Povelje UN-a, nadoknada svih ratnih šteta, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i jamstva da se to više neće ponoviti. To su potpuno razumljivi uvjeti."

Otkako je Rusija objavila aneksiju ukrajinskog teritorija krajem rujna, Zelenski je rekao da Kijev nikada neće pregovarati s Moskvom sve dok je Vladimir Putin ruski predsjednik. Kijevski dužnosnici ponovili su to stajalište posljednjih dana, rekavši da bi Kijev bio voljan pregovarati s Putinovim nasljednikom.

"Pregovarati s Putinom značilo bi dići ruke, a mi mu nikada ne bismo dali taj dar", rekao je savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak u intervjuu za talijanske novine La Repubblica objavljenom u utorak.

Rusija je tražila od Ukrajine da se odrekne teritorija kao preduvjet za pregovore, što ih je za sada onemogućilo, rekao je Podoljak

"Društvo to nikada neće prihvatiti. Ruska vojska će napustiti ukrajinski teritorij, a onda će doći do dijaloga."

U ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio stav Moskve da je otvorena za razgovore, ali da ih Kijev odbija. Moskva je više puta rekla da neće pregovarati o anektiranom ukrajinskom teritoriju.

VIDEO Rusi uzeli putovnicu umirovljeniku iz Ukrajine pa prasnuli u smijeh: 'Gotovo je, imamo predsjednika!'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 12

AL
alzamalo
11:39 08.11.2022.

Rusija spremna za pregovore , ali ne o okupiranom podrucju .. o cemu bi pregovarali ? Dobit cete gospodo "z4" , budite pametni..

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
22:35 08.11.2022.

Kijev će se dalje pretvarati dok je Putin predsjednik, Moskva neće o anektiranom ukrajinskom teritoriju jer su svoji na novom svome jer imaju Rusiju i nuklearni arzenal.

Avatar Behemot
Behemot
16:04 08.11.2022.

Zelenski po engleskim uputama postavlja nemoguće uvjete za početak pregovora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije