Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlouporaba položaja

Bivši članovi Uprave i NO HRT-a kazneno prijavili glavnog ravnatelja Radmana

Goran Radman
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
29.10.2015.
u 17:29

U kaznenoj prijavi stoji da je Radman HRT-u prouzročio znatnu štetu u iznosu nekoliko desetaka milijuna kuna.

Bivši član Uprave HRT-a Marko Ugarković i bivši zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Dražen Rajković Državnom su odvjetništvu kazneno prijavili glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, kojega terete za zlouporabu položaja i ovlasti, a bivšeg predsjednika NO-a Viktora Gotovca da mu je pomagao nakon počinjenja kaznenog djela.

U kaznenoj prijavi, kako saznaje Hina, navodi se da je Radman 7. prosinca 2012., sedam dana nakon razrješenja starog i tri dana prije konstituiranja novog saziva Nadzornog odbora, donio Cjenik reemitiranja programa HRT-a na pay-tv platformama, čijim je odredbama određeno da se retroaktivno primjenjuje od 1. siječnja 2012.  te da se stari cjenik retroaktivno stavlja izvan snage. Time je, dodaje se, u kratkom vremenu kada je HRT poslovao bez zakonom propisanog nadzora poništio napore bivše Uprave HRT-a da nastupi samostalno u pregovorima s pay-tv operaterima (kabelskim, satelitskim i operaterima internetske televizije) u reemitiranju HRT-ovih programa na njihovim platformama. Radman je na taj način, navode Ugarković i Rajković, HRT-u prouzročio znatnu štetu u iznosu nekoliko desetaka milijuna kuna.

Smatraju da je Radman tužbama trebao zaštititi HRT

 U prijavi stoji i da je na Ugarkovićev prijedlog, još u studenom 2011. na sjednici Uprave HRT-a, jednoglasno donesena odluka o otkazivanju punomoći predstavniku EBU Cable Coordinationa, koji je zastupao HRT u pravima reemitiranja programa javne televizije u kablovskim i drugim pay-tv mrežama, ali i da je odlučeno da se pokrenu izravni pregovori sa svim operaterima. S obzirom na odugovlačenje operatera s postupkom ugovaranja, HRT je u svibnju 2012. svim operaterima poslao opomenu pred tužbu, a kako se navodi u prijavi, tada je i utvrđeno da su svi operateri od početka te godine neovlašteno, odnosno piratski reemitirali HRT-ove programe te su bile pripremljene tužbe koje nisu bile odaslane zbog promjene Uprave HRT-a.

Ističe se i da je Radman donošenjem novog Cjenika reemitiranja programa u prosincu 2012. predvidio drastično niže cijene za operatere, umjesto da je tužbama zaštitio HRT od štete koja je nanesena piratskim reemitiranjem njegovih programa na pay-tv platformama. Kako se navodi, šteta se tijekom 2012. procjenjuje na više desetaka milijuna kuna, a prema nekim procjenama – samo se za tu godinu gubitak HRT-a u naplati od operatera procjenjuje na između 34 i 37 milijuna kuna.

Radman je, stoji u prijavi, opisanim manevrom drastično smanjio prihode HRT-a u direktnom poslovnom odnosu s pay-tv operaterima, a ubrzo nakon toga donio i odluku o ponovnom davanju punomoći za naplatu prava reemitiranja predstavniku EBU Cable Coordinationa, njihovom lokalnom pružatelju usluga ZAMP-u da opet neizravno ugovara i prikuplja novac koji pripada HRT-u. 

HRT: Radman nije dobio obavijest o podnošenju kaznene prijave

U kaznenoj prijavi se, kao općepoznata činjenica, navodi i politička poveznica prema kojoj HRT, Hrvatsko društvo skladatelja i njegovu stručnu službu Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) povezuju dvije osobe – Goran Radman i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović te se poziva na medijske napise da je Josipović iskoristio svoj utjecaj kako bi se ishodio Radmanov izbor na čelno mjesto HRT-a. Bivši član NO-a HRT-a Rajković navodi kako je zatražio da se u veljači ove godine problematika na koju je ukazao Ugarković stavi na dnevni red prve sljedeće sjednice NO-a, ali da je bivši predsjednik NO-a Viktor Gotovac bez ikakvog objašnjenja otkazao sjednicu i odgađao sljedeće. Kako se ističe u prijavi, u gruboj opstrukciji rada Nadzornog odbora Viktor Gotovac nije djelovao sam te je u pokušaju prikrivanja mogućih kaznenih djela imao organiziranu pomoć ključnih djelatnika HRT-a. Ubrzo nakon toga, u ožujku 2015. Gotovac je podnio zahtjev za razrješenjem u NO HRT-a, To je tijelo bilo raspušteno odlukom Sabora, a sjednica na kojoj je trebalo raspraviti sporne odnose HRT-a i ZAMP-a nikada nije bila održana. 

U kaznenoj prijavi se zaključuje kako postoji osnovana sumnja da je Radman u svom djelovanju ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, a Gotovac sva obilježja kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. 

Kako su iz službe za odnose s javnošću HRT-a odgovorili Hini, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman nije dobio obavijest o podnošenju kaznene prijave. "Glavni ravnatelji HRT-a i HRT rade u skladu s pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske. Svi koji imaju saznanja o kršenju tih propisa pozvani su iznijeti ih pred nadležnim tijelima i institucijama. HRT nema saznanja o bilo kakvom kršenju zakona", poručili su s HRT-a. Bivši predsjednik NO-a HRT-a Viktor Gotovac na podnesenu kaznenu prijavu nije imao komentara.

>>Goran Radman bez podrške za promjene

>>Goran Radman: Političari zovite mene, a ne novinare!

Komentara 24

MX
MXLCLGTG
17:45 29.10.2015.

Tako je to kad se na celne funkcije postavljaju politicki podobne osobe,ali zali boze i ovi prijava DORH se ne obazire na takve,nego neke druge.

Avatar guza guzic
guza guzic
18:13 29.10.2015.

HRT je patijska tv to se vidi ali zamp i postenjacina josipovic imaju duboke korjene u korupciji i kriminalu,,,zato je i bila toliko grcevita borba za josipovica kad je izgubio izbore,puno je toga se desavalo na cudan nacin,dok se vlastt promjeni otkrice se toga vise nego za sanadera,sve ce doci na vidjelo kad tad.I danas pitaju josipovica za misljenje o predsjednici Kolindi ona je izmislila politiku ne samo za josipovica nego za sve ovo politicko-lopovsko smece na politickoj sceni u nasoj drzavi.

AN
ANM
18:20 29.10.2015.

Radman,krešimir milanović, Kupari,....pa sanader i hdz su male bebe !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije