Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srušila avion bombom

Bivša špijunka: Mislila sam da je Kim Il-sung bog! Sj. Koreja je sekta

sjeverna koreja
Reuters/PIXSELL
11.04.2013.
u 21:42

Dok je bila djevojčica, Kim Hyun-hee vrbovana je i odvedena u kamp za obuku sjevernokorejskih špijuna u kojem je provela sedam godina

Bivša sjevernokorejska špijunka, 51-godišnja Kim Hyun-hee progovorila je o najnovijim prijetnjama Pyongyanga, ali i o razdoblju kada je kao teroristica digla u zrak južnokorejski zrakoplov.

Kim, koja se trenutačno nalazi na tajnoj lokaciji u Južnoj Koreji, smatra da su nove prijetnje sa sjevera samo pokušaj novog vođe Kim Jong-una da se nametne kao čvrst čelnik, pogotovo među vojskom, piše Guardian.

– Kim Jong-un je mlad i neiskusan i bori se da zadobije podršku i povjerenje vojske – kaže Hyun-hee i dodaje kako Pyongyang svoje nuklearno oružje koristi kako bi pod kontrolom držao vlastiti narod, ali i dobio neke ustupke od SAD-a.

Kim Hyun-hee je kao djevojčica vrbovana i odvedena u kamp za obuku sjevernokorejskih špijuna gdje je provela sedam godina. Godine 1987. dobila je zapovijed od tadašnjeg vođe Kim Il-jonga da digne u zrak južnokorejski zrakoplov na liniji KAL 858. Ona i još jedan agent, koji se predstavljao kao njezin otac, putovali su južnokorejskim zrakoplovom do Bahreina, u kojem su postavili plastični eksploziv u dio s prtljagom i izašli iz zrakoplova.

Zrakoplov je eksplodirao iznad šume u blizini tajlandske granice, pri čemu je svih 115 putnika poginulo.

U Bahreinu su zbog lažnih putovnica ona i njezin lažni otac uhićeni. On se uspio ubiti cijanidom, a njoj to nije uspjelo. Imala je tada 25 godina i osuđena je u Južnoj Koreji na smrt, no poslije joj je smrtna kazna ukinuta. Živi normalnim životom i pretpostavlja se da su je poštedjeli jer je otkrila korisne obavještajne informacije iako je službena verzija glasila da je pošteđena jer joj je na sjeveru "ispran" mozak.

– Mislila sam da je naš vođa Kim Il-sung bog. Od malih nogu naučeni smo govoriti: "Hvala ti, Veliki vođo, na svemu". Ako bi rekli nešto krivo, ljudi bi završavali u logorima. Sjeverna Koreja nije država, to je sekta – ispričala je Kim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije