Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA ODGOVARA MILANU BANDIĆU

Biskupi su se o izborima očitovali svojom porukom

izbori
Arhiva VL
05.01.2010.
u 19:59

Hrvatska biskupska konferencija objavila je svoju poruku uoči predsjedničkih izbora u kojoj je pozvala vjernike i sve građane da izađu na izbore i ujedno podsjetila na neka temeljna načela koja vjernicima mogu pomoći u prosudbi kandidata i njihovih programa.

Hrvatska biskupska konferencija nije uključena u predizbornu kampanju, a biskupi se drže svoje zajedničke poruke za predsjedničke izbore, poručila je HBK.

"Hrvatska biskupska konferencija objavila je svoju poruku uoči predsjedničkih izbora u kojoj je pozvala vjernike i sve građane da izađu na izbore i ujedno podsjetila na neka temeljna načela koja vjernicima mogu pomoći u prosudbi kandidata i njihovih programa. Poslije toga, HBK se nije oglašavala. I prema tome, ta poruka uoči izbora je jedino očitovanje HBK o ovim izborima", izjavio je za Iku glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Povod za njegovu reakciju bila je izjava neovisnog predsjedničkog kandidata Milana Bandića danas na predizbornom skupu u splitskome Hrvatskome narodnom kazalištu, gdje je rekao kako svakodnevno iz cijele Hrvatske dobiva brzojave potpore od hrvatskih župnika, provincijala i gvardijana te ocijenio kako ima potporu hrvatske Katoličke Crkve.

Biskupi su u svojoj poruci rekli kako "polazeći s kršćanskih stajališta i nalazeći se unutar hrvatskih kulturalnih okolnosti, smatramo da predstavljati i zastupati Hrvatsku na dobro njezinih građana može onaj predsjednik koji u svojoj službi poštuje i štiti kršćanska načela te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života od začeća do naravne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodni izbor vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi".

"Od kandidata koji će vjernicima kao i svim građanima koji cijene vrijednosti, bitne za oblikovanje hrvatskoga nacionalnog bića, biti prihvatljiv za dužnost predsjednika Republike očekuje se da će isticati važnost neradne nedjelje, ponajprije kao duboke kulturološke zbilje našega naroda. Isto tako, vjernici i svi građani imaju pravo očekivati da predsjednik Republike bude iznimno osjetljiv za socijalnu pravednost; da se suprotstavlja svemu što priječi istinsko blagostanje, napredak i radost hrvatskih ljudi, od korupcije, gospodarskih malverzacija do širenja pošasti droge i drugih ovisnosti, na poseban način među djecom i mladima. Vjernik i svaki odgovorni građanin svoj će glas dati onoj kandidiranoj osobi koja poštuje dar ljepote Božje prirode kojoj se u Hrvatskoj divimo, kojom se ponosimo i Bogu za nju zahvaljujemo", poručili su u svojoj poruci 23. studenog hrvatski biskupi.

Komentara 62

OJ
Ojhaa
20:27 05.01.2010.

Jel to crkva postaje nešto nervozna? Svaki dan sve češče daje nekakve yebene \'poruke\'........

OB
-obrisani-
21:07 05.01.2010.

TEST

SO
sotokuco
20:18 05.01.2010.

E moj titiisto ti biš opet kla. Znam da ti je muka, ali ko te hebe,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije