Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAOMI SVJEDOČILA

Bilo je to malo prljavo kamenje, a za Taylora prije nisam čula

Naomi
05.08.2010.
u 17:30

Galantan dar koji je svjetski poznatoj ljepotici poslao još prije 13 godina pretvorio se u koban dokaz umiješanosti bivšeg šefa Liberije u krvav rat

Supermodel Naomi Campbell potvrdila je Haagu na suđenju bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru da je primila “prljave kamenčiće” od Taylorovih ljudi poslije večere koju je Nelson Mandela priredio u svom domu 1997. Nije znala da je riječ o dijamantima te je ustvrdila da kamenje nije dobila od Taylora osobno.

Pokucali usred noći

Svjedočeći pred sucima posebnog suda za ratne zločine u Sijera Leoneu, Naomi je ispričala kako je gostovala na večeri u Južnoj Africi, a među ostalim uzvanicima bio je Taylor, glumica Mia Farrow, producent Quincy Jones, pakistanski igrač kriketa, pa političar Imran Khan i njegova supruga. Kad se povukla u svoju sobu, Naomi su usred noći probudila dvojica crnih muškaraca koji su zakucali na njezina vrata. “Dar za vas”, rekli su joj. S obzirom na to da često dobiva darove od obožavatelja, na to nije obraćala posebnu pozornost već je dar odložila i pogledala ga tek sljedećeg jutra. – Vidjela sam nekoliko kamenčića. Bili su vrlo mali i prljavi – ustvrdila je.

Sve je na doručku prepričala Miji Farow i agentici Carole White koje su joj sugerirale da je dar vjerojatno od Taylora i da je riječ o dijamantima. Naomi je ustvrdila i kako nikada prije nije čula ni za državu Liberiju, niti za predsjednika Taylora. Dijamante je, kako tvrdi, dala Jeremyiju Ratcliffu, prijatelju koji je radio u Dječjem fondu Nelsona Mandele. Dobrotvorna udruga, međutim, donaciju nije nikada zaprimila, pa Naomi smatra da su dijamanti još u Ratcliffa.

M. Farow svjedoči 9.kolovoza

Naomi je tako nakon višemjesečna pokušavanja izbjegavanja suda potvrdila verziju koju je tužiteljima prije toga bila iznijela glumica Mia Farrow, koja će se i osobno pojaviti pred sudom 9. kolovoza.

Naomino je svjedočenje bitno jer se Taylor brani da nikada nije posjedovao niti dijelio ikakve “krvave dijamante” koji ga povezuju s ratom i zločinima u Sijera Leoneu.Tužiteljstvo je originalnu optužnicu protiv Taylora podiglo u ožujku 2003. Poslije izmjena optužnice tereti ga se po 11 točaka da je naoružavao, obučavao i zapovijedao pobunjenicima u Sijera Leoneu, mahom tinejdžerima i djeci. U građanskom ratu koji je potrajao od 1991. do 2002., a koji se vodio radi kontrole nad rudnicima dijamanata poginuli su deseci tisuća ljudi. Taylor je prodavao oružje pobunjenicima RUF-a u zamjenu za dijamante s područja koja su kontrolirali.

Ključne riječi

Komentara 11

TO
torrente
10:29 06.08.2010.

ku r va mu je vjerovatno pu ši la racku za te dijamante.i kao dala ih je humanitarnoj zakladi.vjerovatno ih je pošmrkalaerovatno ih je pošmrkala

OB
-obrisani-
17:45 05.08.2010.

Svatko ima svoju slabu točku a Naomi je očito Taylorova!

FE
Felicijen
18:43 05.08.2010.

Naomi naravno ništa ne zna. Dvojica su joj donesla dijamant usred noći a ona je kao na to naviknuta i samo im je rekla da ga ostave na stolu i da je ne smetaju. Stalno joj noću donose dijamante! Kako je to nepristojno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije