Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tijekom napada na Izrael

Biden optužio Hamas za seksualno nasilje: 'Izvještaji djeluju užasavajuće'

President Biden Speaks To Press After Boston Trip
Foto: BONNIE CASH/NEWSCOM
1/32
06.12.2023.
u 06:52

S druge strane, Hamas je u objavi na kanalu Telegram osudio pokušaje Bidena da lažno optuži njegove borce za zločine silovanja i seksualnog nasilja prije dva mjeseca

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da su pripadnici Hamasa silovali žene i osakatili njihova tijela tijekom napada na južni Izrael 7. listopada ove godine, pozivajući se pritom na svjedočanstva preživjelih osoba. Na večeri prikupljanja sredstava u Bostonu, Biden je skrenuo pozornost na izvještaje o "nezamislivoj okrutnosti" koje se šire u zadnjih par tjedana. 

"Izvještaji o višestruko silovanim ženama, o njihovim tijelima koja su sakaćena dok su još bile žive i o Hamasovim teroristima koji ženama i djevojčicama nanose što je više moguće boli prije nego ih ubiju, djeluju užasavajuće", rekao je. Predsjednik SAD-a pozvao je međunarodne organizacije i nevladine udruge da bez iznimke osude seksualno nasilje.

Izraelska policija istražuje seksualne zločine za koje je osumnjičeno nekoliko osoba između njih par stotina uhićenih nakon napada 7. listopada. "Žrtve se bile izvrgnute mučenju, silovanju, psihičkim zlostavljanju te su potom žive zapaljene i raskomadane", kazao je izraelski ministar pravosuđa.

VIDEO Prekid primirja u Gazi, Izrael nastavio s napadima

S druge strane, Hamas je u objavi na kanalu Telegram osudio pokušaje Bidena da lažno optuži njegove borce za zločine silovanja i seksualnog nasilja prije dva mjeseca. Islamistička skupina smatra da se Biden pridružio izraelskim naporima za prikrivanjem ratnih zločina u Gazi, jer su počinjeni uz američko odobrenje.

Izrael je ovog ponedjeljka u Ujedinjenim narodima u New Yorku organizirao događaj u čijem je fokusu bilo seksualno nasilje nad ženama 7. listopada. Osim toga, Izrael nije mogao sakriti kritike na odgovor spomenute svjetske organizacije na Hamasove napade.

"Kao globalna zajednica moramo odgovoriti na oružjem sprovedeno seksualno nasilje s apsolutnom osudom, gdje god da se dogodilo. Nema mjesta opravdanjima i isprikama. Silovanje kao ratno oružje je zločin protiv čovječnosti", kazala je bivša američka državna tajnica Hillary Clinton u unaprijed snimljenom videu.

VEZANI ČLANCI:

Krivce za prošlotjedni propast primirja, koje je nakratko zaustavilo izraelsku vojnu osvetu u Gazi, američki predsjednik vidi u Hamasu, odnosno u njegovom odbijanju zahtjeva za puštanjem na slobodu mladih žena koje su završile među taocima.  

Izrael i Hamas međusobno se optužuju za neuspjeh pregovora o produljenju jednotjednog prekida vatre, a borbe su nastavljene 1. prosinca. Od tada su izraelske snage pojačale svoje operacije na tlu Gaze, kojom upravlja Hamas, te su napale njegovo glavno uporište na jugu. Zdravstveni djelatnici Gaze tvrde da je u izraelskim napadima ubijeno 16.248 osoba. Prema podacima izraelske države, borci Hamasa su u napadu na izraelske gradove početkom listopada ubili 1200 ljudi, a zatočili njih 240. Tijekom trajanja primirja oslobođeno je više od 100 zatočenika. 

"Sve koje Hamas još uvijek drži kao taoce treba odmah vratiti njihovim obiteljima i tu nećemo stati", naglasio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Komentara 3

ČI
Čife
14:47 06.12.2023.

Takvi su već prošli granice država europske unije i nitko ne zna gdje su.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:46 06.12.2023.

Hamas je uradio potpuno nepotrebne zločine u svojem napadu na glazbeni festival na jugu Izraela. Ubijajući turiste i goste na festivalu, mlađe od 30 godina iz raznih država, što je grozan zločin. Oteli su nekoliko stotina osoba i odveli u svoje tunele. Međutim, posebno je interesantno što su to učinili usred uličnih protesta Izraelaca koji su trajali više mjeseci, protiv vlasti premijera Netanjahua koji je optužen i kojemu je trebalo početi suđenje u Izraelu zbog teškog korupcijskog kriminala. Očito je da je napad Hamasa došao u trenutku izuzetno pogodnom osobno za Netanjahua, uvedene su posebne sigurnosne mjere i silom zaustavljeni protesti građana protiv Netanjahua. Moguće je da je neka od institucija ili izraelskih skupina sve dodatno "potakla" aktivno ili neradom i sakrivanjem informacija o Hamasovim pripremama napada budući razvoj događaja. Danas Izrael tvrdi da se "bori" isključivo protiv vojnika Hamasa, iako je nekoliko tisuća takvih "vojnika" koji su poginuli ili ranjeni mlađih od 7 godina. I uz nekoliko tisuća žena i staraca Palestinaca isto tako stradalih slika je zaokružena. Nema više uličnih demonstracija Izraelaca, višegodišnji koruptivni poslovi su u drugom planu, Netanjahu je heroj Izraela! Sravnjeni su svi stambeni objektu na sjeveru Izraela, baš svi su bili vojni objekti a u njima Hamasovci. Velika je to pobjeda Izraela, a koliko će još Hamasovaca od 5 godina biti ubijeno tek se očekuje jer Izrael "neće stati".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije