Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ideja iz švedske

Bi li ovo natjeralo Hrvate na izbore?

Europski izbori (1)
Boris ŠČitar/VLM/PIXSELL
15.04.2013.
u 18:36

Šveđani u borbu protiv male izlaznosti na izborima kreću "informatizacijom" izbora te bi u toj državi građani već 2018. godine mogli glasovati putem interneta.

Šveđani u borbu protiv male izlaznosti na izborima kreću "informatizacijom" izbora te bi u toj državi građani već 2018. godine mogli glasovat putem interneta.

O ovoj ideji mogle bi početi razmišljati i političke strukture u Hrvatskoj, budući da im je na nedjeljnim izborima za Europski parlament na biračka mjesta došlo samo 20 posto registriranih birača. Portal Local piše kako bi internetsko glasovanje u Švedskoj moglo postati stvarnost najranije 2018. godine, ako zeleno svjetlo dobije prijedlog parlamentarnog odbora.

Norveška i Finska već testirale internetsko glasovanje

Susjedne Norveška i Finska već su testirale internetsko glasovanje. Sada bi i neke općine i gradovi u Švedskoj mogle slijediti trend nakon što je većina u parlamentarnom odboru za zakonodavstvo glasovala za novi prijedlog.

– Ako će dobro funkcionirati, bilo bi prirodno da se to uvede 2022. godine – rekao je član odbora iz redova socijaldemokrata Billy Gustafsson. Local ističe da bi taj način glasovanja mogao pomoći Šveđanima iz inozemstva, kao i onima s posebnim potrebama da lakše daju svoj glas za kandidate na izborima. Političari se, naravno, nadaju i da će time povećati izlaznost na izborima te "obuhvatiti" mlađe populacije koje će se sigurno lakše odlučiti za biranje, ako će to moći napraviti putem interneta.

Problem tajnosti glasovanja

No, i u Švedskoj neki političari vide problem u takvom načinu glasovanja. – Vidim veliki problem s tajnošću glasovanja. Postoji rizik da će ljudi biti prisiljeni glasovati za određenog kandidata, a taj bi pritisak mogli raditi članovi obitelji – rekao je predstavnik Stranke zelenih Max Andersson te dodao kako bi takvo glasovanje moglo biti podložno prevarama i manipulacijama. Smatra kako bi takva "teoretska mogućnost prevara i manipulacija" mogla dovesti do sumnje u birački proces i demokraciju kod Šveđana.

S druge strane pripadnik Švedske umjerene stranke, desno-liberalne opcije Lars Beckman kazao je da podržavaju internetsko glasovanje te bi ga željeli "iskušati" već na izborima 2014. godine.

Sve o izborima za Europski parlament pročitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije