Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.07.2015. u 12:40

Slovenija postaje good guy zbog straha za temelje međunarodnog prava

Kako je u skandalu s arbitražom Ljubljana postala good guy, pozitivac, a Zagreb prima poruke iz Bruxellesa da se smiri i nastavi s arbitražom? Zamijenimo suca, evo, nevjerojatnom brzinom na još topao stolac slovenskog suca Jerneja Sekoleca uskočit će ne bilo tko, već sam predsjednik Europskog suda. Možda bi bilo najbolje da se sve zaboravi i nastavi kao da se ništa nije dogodilo.

A dogodilo se. Indikativno je što Europska komisija uporno preskače meritum stvari – da je državni vrh jedne članice UN-a i EU, države koja nije na listi onih s demokratskim deficitima ili pak s manjkavom vladavinom prava, organizirao komplot da utječe na rad suda. Neugodna istina jest ta da je u nečasne rabote umiješan i Arbitražni sud. A ta činjenica otvara Pandorinu kutiju. Nema pravednog suđenja ili arbitraže bez povjerenja u sud.

I zato je akcija “spašavanje Arbitražnog suda” od iznimne važnosti i za birokratski Bruxelles. Skandal će se odraziti na budućnost suda jer koja bi država – nakon ove blamaže i ne lobiranja, već kriminalnih radnji – povjerila svoje interese u ruke tog suda. S druge strane, skandal otvara put da neke države preispitaju dosadašnje odluke suda. Uzdrmani su temelji međunarodnog prava i međunarodnih sudova i sada se šteta mora umanjiti.

Hrvatska je, sjećamo se, godinama u pristupnim pregovorima grcala pod teretom 23. poglavlja. Pravosuđe i vladavina prava bili su mantra Bruxellesa. I neka su – Hrvatska se postavila na glavu da zadovolji stroga mjerila – neovisno i nepristrano sudstvo. Nije se naodmet podsjetiti i na to kakvim je pritiscima – iz članica EU i iz EK – bila izložena bivša povjerenica za pravosuđe Viviane Reding kad je inzistirala da se jednom godišnje testira pravosuđe u svim članicama.

Gledano iz ove pozicije – bi li Europska komisija zadovoljila mjerila koja je Hrvatska morala ispuniti? Sudeći po izjavama u vezi s arbitražom – nikako. Ili, kako su govorili Hrvatskoj, ima tu još posla da se dosegnu europske vrijednosti.     

>> Pusić: Problem nije arbitar, već kasnije dodani dokumenti

>> Europska komisija: Arbitraža će se nastaviti i u slučaju da hrvatski parlament izglasuje povlačenje

Komentara 123

OS
osica
12:07 30.07.2015.

odličan članak, bravo.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
12:31 30.07.2015.

EU je pala na 23 poglavlju..ahahhaha

IV
ivan.vidaspunta
12:56 30.07.2015.

Masoni su preuzeli i sud i komisiju i sad manipiuliraju Europm da bi stvorili kaos. Hrvatska je jpe predziđe pravdenosti, pravde, slobode i demokracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije