Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bi li Europska komisija zadovoljila uvjete 23. poglavlja?

Slovenija postaje good guy zbog straha za temelje međunarodnog prava
30. srpnja 2015. u 12:40 123 komentara 15106 prikaza
arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kako je u skandalu s arbitražom Ljubljana postala good guy, pozitivac, a Zagreb prima poruke iz Bruxellesa da se smiri i nastavi s arbitražom? Zamijenimo suca, evo, nevjerojatnom brzinom na još topao stolac slovenskog suca Jerneja Sekoleca uskočit će ne bilo tko, već sam predsjednik Europskog suda. Možda bi bilo najbolje da se sve zaboravi i nastavi kao da se ništa nije dogodilo.

A dogodilo se. Indikativno je što Europska komisija uporno preskače meritum stvari – da je državni vrh jedne članice UN-a i EU, države koja nije na listi onih s demokratskim deficitima ili pak s manjkavom vladavinom prava, organizirao komplot da utječe na rad suda. Neugodna istina jest ta da je u nečasne rabote umiješan i Arbitražni sud. A ta činjenica otvara Pandorinu kutiju. Nema pravednog suđenja ili arbitraže bez povjerenja u sud.

I zato je akcija “spašavanje Arbitražnog suda” od iznimne važnosti i za birokratski Bruxelles. Skandal će se odraziti na budućnost suda jer koja bi država – nakon ove blamaže i ne lobiranja, već kriminalnih radnji – povjerila svoje interese u ruke tog suda. S druge strane, skandal otvara put da neke države preispitaju dosadašnje odluke suda. Uzdrmani su temelji međunarodnog prava i međunarodnih sudova i sada se šteta mora umanjiti.

Hrvatska je, sjećamo se, godinama u pristupnim pregovorima grcala pod teretom 23. poglavlja. Pravosuđe i vladavina prava bili su mantra Bruxellesa. I neka su – Hrvatska se postavila na glavu da zadovolji stroga mjerila – neovisno i nepristrano sudstvo. Nije se naodmet podsjetiti i na to kakvim je pritiscima – iz članica EU i iz EK – bila izložena bivša povjerenica za pravosuđe Viviane Reding kad je inzistirala da se jednom godišnje testira pravosuđe u svim članicama.

Gledano iz ove pozicije – bi li Europska komisija zadovoljila mjerila koja je Hrvatska morala ispuniti? Sudeći po izjavama u vezi s arbitražom – nikako. Ili, kako su govorili Hrvatskoj, ima tu još posla da se dosegnu europske vrijednosti.     

>> Pusić: Problem nije arbitar, već kasnije dodani dokumenti

>> Europska komisija: Arbitraža će se nastaviti i u slučaju da hrvatski parlament izglasuje povlačenje

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
 • osica:

  odličan članak, bravo.

 • Avatar Pipl mus tras as
  Pipl mus tras as:

  EU je pala na 23 poglavlju..ahahhaha

 • ivan.vidaspunta:

  Masoni su preuzeli i sud i komisiju i sad manipiuliraju Europm da bi stvorili kaos. Hrvatska je jpe predziđe pravdenosti, pravde, slobode i demokracije.