Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Bez države i njezinih mjera, neće biti ni brodogradnje'

'Naš je stav o tom pitanju jasan i nedvosmislen od samog početka jer mi želimo da Uljanik opstane, da se nastavi s brodogradnjom i proizvodnjom te da se očuvaju radna mjesta'
10. rujna 2018. u 15:28 9 komentara 222 prikaza
Valter Flego
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Istarski župan Valter Flego rekao je u ponedjeljak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) kako od Vlade, koja će iduću sjednicu održati u četvrtak u Puli, očekuje da predstavi dugoročno i održivo rješenje za brodogradnju i brodogradilište Uljanik, što je, po njegovim riječima, "i njezin zadatak".

Valter Flego
1 / 24
Pula: prosvjed radnika Uljanika

 "Tražimo od Vlade ozbiljan i odgovoran pristup temi Uljanika jer više nema vremena ni mjesta okolišanju i odugovlačenju. Krajnje je vrijeme da se Vlada jasno očituje želi li proizvodnju, industriju i brodogradnju. Naš je stav o tom pitanju jasan i nedvosmislen od samog početka jer mi želimo da Uljanik opstane, da se nastavi s brodogradnjom i proizvodnjom te da se očuvaju radna mjesta", rekao je Flego u izjavi za Hinu.

Istaknuo je da Vlada mora hitno omogućiti uvjete za održivu brodogradnju te uspostaviti zaštitne mehanizme za državna jamstva, kao što čine i ostale zemlje u Europi.

Uljanik Pulsko brodogradilište Uprava Uljanika traži od Vlade 90 milijuna kuna

"Bez države i njezinih mjera, neće biti ni brodogradnje", poručio je istarski župan, koji očekuje da će Vlada na sjednici u Puli, kako je rekao, prepoznati kvalitetu i značenje istarskih projekata te poduprijeti njihovu realizaciju. Osim nedvojbenog određenja prema budućnosti Uljanika, Flego očekuje i potpisivanje ugovora kojim se omogućava početak gradnje punog profila dionice istarskog ipsilona od Rogovića do tunela Učke, da se prihvate razvojni projekti i programi pulskog Sveučilišta te da se određeno neperspektivno vojno zemljište dodijeli općinama i gradovima u Istri, poput bivše vojne zračne luke.

"Osim toga, očekujem, kako je prije par dana u Puli najavio ministar Kujundžić, davanje jamstva za 300 milijuna kuna kredita kako se ne bi ugrozio nastavak gradnje bolnice. Tražit ćemo nadoknadu troškova za sanaciju onečišćenja Raškog zaljeva te da se hitno proglasi projekt pulskoga Pomorskoga putničkog terminala strateškom investicijom od važnosti za Republiku Hrvatsku", istaknuo je Flego.

Nu2 Boris Miletić: očekujem da država pomogne brodogradnju; u Europi već postoje mehanizmi za to

Također je rekao da je Istarska županija u vezi s pripremom za sjednicu Vlade svim istarskim gradovima i općinama poslala zahtjev da dostave svoje prioritetne projekte, čija realizacija ovisi o državi.

>> Pogledajte video prosvjeda u Puli - Prosvjed radnika Uljanika

[video: 26430 / Pogledajte video prosvjeda radnika Uljanika:]
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • carlo.maldini.96:

    sad kad vam je Jakovčić uništio Uljanik i za mito ga dao frendu Končaru, sada državo pomaži

  • rightside:

    e moj flego,, koliko ti ono miliona eura imas na rajfajzen banki?? 4 ili 7? i onda bi ti da drzava pokriva ono sta vasi lopovi pokradu tako da i dalje mozete krast?? flego,,zasto npr tebi ljudi ne vjeruju vise, ... prikaži još! zasto mileticu ne vjeruju?? zato jer ste lopovi i samo na svoje guz... mislite,, po meni to sve treba rasvjetlit dorh i uskok (ne vas pulski negio onaj pravi,,jer za ovog se je vidjelo "kako radi" u slucaju sticenja miletica u svezi sa smrcu djevojke koja se "cjeli dan trovala plinom sjedeci za sporetom i pustajuci plin"))))) tako da lijepo vratite novce pokradene istri i ulozite to u brodogradnju,,i nema sanse da uljanik propadne,,

  • ing-12345:

    Kako neće biti brodogradnje u Hrvatskoj.? Ima je u Splitu i Trogiru a IDS na čelu sa Jakovčićem, Miletićem i Flegom su opljačkali i uništili Uljanik a uništenje 3. Maja su napravili zajedno sa SDP-ovim diktatorom Obersnelom.