Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzna knjiga

Bavarska odlučila objaviti Hitlerov \'Mein Kampf\', ali s komentarima

\'adolf hitler\'
arhivska fotografija
25.04.2012.
u 10:26

– Želimo jasno pokazati kakve su gluposti iznesene u toj knjizi, no, nažalost, s katastrofalnim posljedicama – izjavio je Soeder

Njemačka savezna pokrajina Bavarska, koja je vlasnik autorskih prava Hitlerove knjige "Mein Kampf" (Moja borba), odlučila je do 2015. godine objaviti novo izdanje ove knjige, no uz komentare koji bi trebali mlađim generacijama kritički prikazati ono što u knjizi piše te ih detaljnije upoznati s posljedicama nedjela nacističkog režima koja su velikim djelom temeljena na ovoj knjizi.

Bavarska je, prema pisanju Daily Telegrapha, dobila pravnu bitku protiv britanskog izdavača Petera McGeeja kojeg su tužili za kršenje autorskih prava jer je također htio objaviti knjigu, no objavili su da će od 2016. godine "Mein Kampf" moći biti objavljivan bez dozvole Bavarske ako cilj objave ne bude poticanje rasne i bilo kakve druge mržnje.

Markus Soeder, bavarski ministar financija, kazao je da je ova odluka donesena nakon dugogodišnje javne rasprave u kojoj su sudjelovali i zagovornici i protivnici ideje ponovne objave, no zaključeno je da je treba objaviti kako bi se jednom zauvijek demistificirali neki dijelovi knjige. Upravo zato će knjiga i biti popraćena komentarima.

– Želimo jasno pokazati kakve su gluposti iznesene u toj knjizi, no, nažalost, s katastrofalnim posljedicama – izjavio je Soeder.

Obitelji čiji su članovi stradali u Holokaustu izrazili su bojazan da bi objavljivanje "Mein Kampfa" moglo biti prilika za promidžbu neonacistima.

Hitler je knjigu napisao 1924. godine tijekom boravka u zatvoru i u njoj je iznio svoje stavove o rasnoj čistoći, mržnji prema Židovima i nužnosti borbe protiv komunizma. Do 1945. štampana je u milijunskoj nakladi, a nakon završetka rata Bavarska, koja ima autorska prava na knjigu do 2015. godine, nije ju željela ponovno izdavati.

Ključne riječi

Komentara 7

CI
cigulimiguli
11:00 25.04.2012.

Kakvi luzeri... naš Branimir Glavaš (Zenički) ih je ovog puta preduhitrio svojim epohalnim djelom orginalnog naslova \"Moja borba\" http://www.branimirglavas.com/

FE
Felix
11:14 25.04.2012.

Doticnu knjigu sam procitao i mogu reci da je Adolf bio veliki govornik ali pisanje mu nije islo. !!!!!

NU
nunek1
17:24 25.04.2012.

ok a zašto je Magda Goebbels potrovala svoje curice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije