Naslovnica Vijesti Svijet

Bariša Čolak novi predsjednik HDZ-a

11. svibnja 2002. u 00:00 48 prikaza

MOSTAR - Bariša Čolak postao je u petak vršiteljem dužnosti predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Izborom novoga čelništva, umjesto Ante Jelavića i ostalih dužnosnika koji su sankcionirani odlukama visokog predstavnika, HDZ BiH otvorio je put registriranju i sudjelovanju na jesenskim izborima. Dobivši jedanaest glasova više od članova Središnjeg odbora stranke, pobijedio je protukandidata Josipa Merdžu. U prvoj izjavi za medije Čolak nije krio zadovoljstvo izborom iako je prije nekoliko puta odbijao prihvatiti taj vrući stolac.

- Iznimno mi je drago što su članovi Središnjeg odbora potvrdili kandidata koji je predložilo Predsjedništvo stranke - izjavio je novi vođa HDZ-a BiH. Prema Čolakovim riječima, glavna je zadaća vodstva stranke u sljedećem razdoblju omogućiti registriranje HDZ-a BiH do 19. svibnja, kada u Izbornome povjerenstvu BiH istječe rok svim strankama za prijavu. Čolaka očekuje i velik posao na povezivanju veza unutar stranke koje su prekinute zbog suprotstavljenih stajališta o sudjelovanju na sljedećim izborima.

Na novinarski upit hoće li HDZ Bosne i Hercegovine sudjelovati na izborima, predsjednik Čolak nije želio odgovoriti, ističući tek da je o tome rano razmišljati. Odgovor na to pitanje, dodao je, trebao bi dati sabor stranke, koji će se, kako se sada navješćuje, održati prije samih izbora. Prema stranačkome statutu, Čolak strankom može upravljati sljedećih devet mjeseci. Njegov izbor smatra se kompromisom postignutim između podijeljenih stranačkih dužnosnika, od kojih jedni podupiru nesudjelovanje na izborima, a drugi pak ne vide alternativu djelovanju unutar sustava BiH.

Zoran Krešić

više

OTKRIVENO JOŠ JEDNO NALAZIŠTE MINOBACAČKIH GRANATA

U Tvornici duhana Mostar pronađeno oružje

MOSTAR - Pripadnici SFOR-a jučer oko 15 sati pronašli su u jednom od objekata Tvornice duhana Mostar skriveno oružje. Riječ je o sličnom slučaju kao što je bio pronalazak minobacačkih granata kalibra 120 mm prije 15 dana u Tvornici tekstila Đuro Salaj u Vrapčićima kod Mostara.

Glasnogovornik SFOR-a Nicolas Ramboud izjavio je sinoć kako su SFOR-ovci probivši jedan zid pronašli 160 sanduka naoružanja, ne preciziravši o kakvom se naoružanju radi. U SFOR-u kažu kako ne isključuju mogućnost da u toj tvornici pronađu i nove količine oružja.

R. Soldo, H

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas