Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bandić poručio Kujundžiću: Lijekovi za Alzheimerovu bolest trebaju doći na A listu

S obzirom da je iz Imotskog njemu ne treba puno da 'skuži', on će to odmah 'skužiti' i što prije pristane, bit će mu bolje", rekao je Bandić.
19. rujna 2019. u 20:51 3 komentara 373 prikaza
Milan Bandić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na konferenciji za novinare održanoj u povodu Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti pozvao ministra zdravstva Milana Kujundžića da se lijekovi za tu bolest uvrste na A listu.

znanost U prodaju dolazi test koji otkriva Alzheimerovu bolest 20 godina prije prvih simptoma

"Lijekovi za Alzheimerovu bolest trebaju doći na A listu - to je poruka javnosti", istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić koji sa svojim saborskim zastupnicima podržava vladajuću većinu na nacionalnoj razini rekao je kako ima apsolutno povjerenje u ministra.

"S obzirom da je iz Imotskog njemu ne treba puno da 'skuži', on će to odmah 'skužiti' i što prije pristane, bit će mu bolje", rekao je Bandić.

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije. Svake godine u svijetu oboli 4,6 milijuna osoba. Glavni simptomi su poremećaji spoznajnih funkcija od kojih je najvažniji gubitak pamćenja. Procjena je da u Hrvatskoj od demencije boluje 100.000 ljudi.

NE MOGU SAMI Smještaja za oboljele od Alzheimera nema, obitelji moraju same brinuti za njih

Podatci pokazuju da će se do 2050. godine utrostručiti broj ljudi s demencijom. Procjenjuje se da će ih u Hrvatskoj tada biti između 260 i 300 tisuća.

"To čini demenciju, posebice Alzheimerovu bolest, jednom od najvećih zdravstvenih kriza 21. stoljeća. Demencija je javno-zdravstveni prioritet", istaknuo je Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest koja se ove godine peti put pridružuje međunarodnoj kampanji obilježavanja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti.

Svjetskog mjesec Alzheimerove bolesti obilježava se čitav rujan, a svjetski dan 21. rujna.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Bilanu treba uručit i počasni doktorat medicine 😕

 • paul-umpe:

  haha lijekovi za Alzheimer.Daj da i to vidimo

 • fobos:

  Ja poručujem da lijekovi za Alzerheimerovu bolest trebaju doći na listu Bandićevih glasača.