Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEČ

Ban otvorio najveću UN-ovu konferenciju zemalja u razvoju u 10 godina

Ban Ki-moon
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.11.2014.
u 15:11

Središnja tema trodnevnog skupa je jačanje međunarodne suradnje na razvojnim programima, prije svega u 32 kopnene zemlje u razvoju

Glavni tajnik Organizacije Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon otvorio je u ponedjeljak u Austria centru u Beču 2. Konferenciju zemalja u razvoju, koje nemaju izlaz na more. S preko tisuću sudionika iz 90 zemalja svijeta to je najveće konferencija UN-a u Beču u posljednjih deset godina.

Središnja tema trodnevnog skupa je jačanje međunarodne suradnje na razvojnim programima, prije svega u 32 kopnene zemlje u razvoju, koje zbog svoga položaja često imaju otežan pristup međunarodnom tržištu. To je, kako je na konferenciji istaknuto, dovoljan razlog, da konferencija u Beču završi „Bečkim akcijskim planom“, za sljedeće desetljeće.

Na konferenciji su uz Ban Ki-moona, između ostalih, bili nazočni i austrijski predsjednik Heinz Fischer, ministar za Europu, integraciju i međunarodne poslove Austrije Sebastian Kurz te bolivijski predsjednik Evo Morales i njegov gruzijski kolega Giorgi Margvelašvili.

Glavni tajnik UN-a rekao je kako kod konferencije „ne radi o pregovorima i dokumentima, nego o promjeni načina života ljudi“.

– Naš cilj mora biti zaključiti novi Akcijski plan s jasnim prioritetima i konkretnim vremenskim planom – istaknuo je šef austrijske diplomacije Kurz.

Predsjednik Fischer ustvrdio je kako se konferencija održava „u pravo vrijeme i na pravom mjestu“.

Poslijepodne je Ban Ki-moon imao priliku slušati ovogodišnju pobjednicu Eurovizije, bradatu austrijsku pjevačicu Conchitu Wurst (alias Tomas Neuwirth). Na večer će se sastati s austrijskim šefom diplomacije Sebastianom Kurzom, a u utorak će govoriti u UN-ovoj Organizaciji za industrijski razvoj (UNIDO) te Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču.

Komentara 41

VL
Vlado1111
16:09 03.11.2014.

Sram ga bilo. Stari bedak. A onaj bradati je poremecen.

Avatar abcd
abcd
16:30 03.11.2014.

Odurno za vidit.

Avatar TheJack
TheJack
15:32 03.11.2014.

Wurst i Kurz - lijepo drustvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije