Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bakin kruh od kiselog tijesta traje šest dana duže od kupovnog

- Anketa je pokazala da su domaćinstva orijentirana na korištenje bijelog i polubijelog kruha koje često bacaju jer rano gubi na svježini i kvari se - kaže Klara Đukes. Melani Čeh istraživala je količine vitamina C u jabukama
26. svibnja 2014. u 20:07 0 komentara 990 prikaza
Radovi
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Kruh s dodatkom kiselog tijesta, kakav su od davnina pekli stanovnici Međimurja, otporniji je na razvoj plijesni i šest dana trajniji od kruha u koji se dodaje pivski kvasac. Doda li mu se i češnjak, traje još dva dana duže, a đumbirom i cimetom trajnost mu se povećava za jedan dan. Zaključci su to do kojih je istraživanjem došla Klara Đukes, učenica prvog razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Njezin zanimljiv rad mogao se pogledati na Smotri učeničkih istraživačkih radova, koju su u Čakovcu organizirali Međimurski IT cluster i Institut sinergije znanosti i društva, u suradnji s udrugama i institucijama.

Predstavilo se više od 20 učenika osnovnih i srednjih škola, a organizirana su i zanimljiva predavanja. Melani Čeh iz Srednje škole Čakovec istraživala je količinu vitamina C u jabukama. Potaknulo ju je to što živi u kraju u kojem 80-ak posto domaćinstava ima jabuke u vrtu, pa ju je zanimalo pomaže li im to u prevenciji bolesti. - Dvadeset i tri posto učenika unijelo je dovoljno vitamina C konzumacijom jabuka unutar mjesec dana, a još 47 posto ih je unijelo skoro dovoljno vitamina - otkriva M. Čeh.

Zaključila je da sorte s voštanom presvlakom gube manje vitamina. Kako je istaknuo dr. Dejan Vinković, učenici iz više hrvatskih gradova predstavili su javnosti i stručnom povjerenstvu istraživačke radove iz fizike, kemije, biologije, arheologije i astronomije. Svoj je rad, neobičan helikopter Quadrocopter s kamerom, pokazao Tomislav Belović iz II. OŠ Čakovec.

- Omogućuje jeftinije snimanje iz zraka - pojašnjava. Snježana Kodba i Dora Lolić iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec predstavile su rad "Djelovanje UV zračenja na vodenu leću i jagodu". Osim žirija sastavljenog od uglednih stručnjaka, radove su ocjenjivali i posjetitelji. Tako je Borna Bilas, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog osvojio i nagradu publike, i nagradu za najsadržajniji rad za vrtložni top. Podijeljeno je još nekoliko nagrada vrijednim istraživačima.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.