Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Azimov: 'Plenković i Milanović štite nacionalne interese Hrvatske, ali znaju da je Rusija važna'

Ja nisam pravio neku razliku između njihovih politika. Oni su realisti. Shvaćaju da će ruski faktor uvijek biti prisutan i važan u hrvatskoj vanjskoj politici, dodao je.
27. rujna 2020. u 22:08 7 komentara 2191 prikaza
Anvar Azimov
Foto: HRT
Pogledajte galeriju 1/3

U Hrvatsku uskoro stiže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a dočekat će ga novi ruski veleposlanik Andrej Nesterenko, koji je ruske stavove gorljivo branio i u Crnoj Gori uoči njezina ulaska u NATO.

NOVI DIPLOMAT STIŽE NA JESEN Moskva za veleposlanika u Hrvatsku šalje ‘Putinova buldožera’ Nesterenka

Dosadašnji ruski veleposlanik Anvar Azimov nakon pet godina provedenih u Hrvatskoj prekjučer se vratio u Moskvu. Uoči odlaska svoj posljednji intervju dao je za HRT.

Azimov: Želimo mir, stabilnost i sigurnost u vašoj regiji

- Želimo mir, stabilnost i sigurnost u vašoj regiji. Spremni smo aktivno surađivati i sa SAD-om i s Europskom unijom na učvršćivanju mira i na učvršćivanju političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini te u sprečavanju nacionalističkih snaga, kazao je Anvar Azimov.

Za svog nasljednika Andreja Aleksejeviča Nesterenka kazao je kako se radi o vrlo iskusnom i sposobnom diplomatu te dodao:

- On nije bio nikakav Putinov buldožer u Crnoj Gori. Zapravo, kako sam već govorio, pravi tenk i buldožer ruske diplomacije jest Anvar Azimov.

Sergej Lavrov Pandemija Odgođen posjet ruskog ministra Srgeja Lavrova Hrvatskoj

- Želim reći jedino da rusko veleposlanstvo i ruski diplomati nikad nisu ovdje u Hrvatskoj radili protiv hrvatskih interesa. Naprotiv, ovdje nam je zadatak i pomagati Hrvatskoj u jačanju njezine sigurnosti i stabilnosti, poručio je i dodao:

- Da, nismo bili prijatelji, ali mislim da moramo okrenuti tu stranicu.

Azimov: Rusija ne nameće monopol po pitanju plina

- Mi ni u kojem slučaju ne namećemo svoj plin Hrvatskoj i ni u kojoj mjeri ne smatramo da Rusija tu nameće monopol. Molim lijepo, to je poštena i slobodna konkurencija. Ako ima drugih zemalja koje su spremne isporučivati plin po nižim cijenama, mi smo spremni", rekao je Azimov i naglasio kako LNG terminal nije konkurencija ruskom plinu.

Azimov je rekao kako i Plenković i Milanović štite nacionalne interese Hrvatske.

- I Plenković i Milanović štite nacionalne interese Hrvatske. Zalažu se za razvoj odnosa Hrvatske i s Europskom unijom, i sa Sjedinjenim Državama, i s Ruskom Federacijom. Ja nisam pravio neku razliku između njihovih politika. Oni su realisti. Shvaćaju da će ruski faktor uvijek biti prisutan i važan u hrvatskoj vanjskoj politici, dodao je.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • cigrovski.darko:

    Treba čestitati Azimovu, borio se kao lav za interese Rusije, a opet kulturno, vrlo uspješno i unikatno. Pogotovo mu je bilo teško jer je bio veleposlanik u zemlji Croatiji, koja je u interesnoj sferi i potpisnica njima suprotstavljenog bloka. No ... prikaži još!o ruska visoka i tajna diplomacija je vrhunska i toliko inteligentna da se recimo Sporazum Ribentrop- Molotov(pred 2. sv. rat) tek otkrio 2013. godine, a spasio je tada SSSR.

  • bolnaistina2:

    Nebu bile dobre. Se kuha boršć na balkanu.

  • Kendra:

    Tko vjeruje u dobronamjernost Rusije i njene politike sišao je s uma!