Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši ruski veleposlanik

Azimov: 'Plenković i Milanović štite nacionalne interese Hrvatske, ali znaju da je Rusija važna'

Anvar Azimov
Foto: HRT
1/3
27.09.2020.
u 22:08

Ja nisam pravio neku razliku između njihovih politika. Oni su realisti. Shvaćaju da će ruski faktor uvijek biti prisutan i važan u hrvatskoj vanjskoj politici, dodao je.

U Hrvatsku uskoro stiže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a dočekat će ga novi ruski veleposlanik Andrej Nesterenko, koji je ruske stavove gorljivo branio i u Crnoj Gori uoči njezina ulaska u NATO.

Dosadašnji ruski veleposlanik Anvar Azimov nakon pet godina provedenih u Hrvatskoj prekjučer se vratio u Moskvu. Uoči odlaska svoj posljednji intervju dao je za HRT.

Azimov: Želimo mir, stabilnost i sigurnost u vašoj regiji

- Želimo mir, stabilnost i sigurnost u vašoj regiji. Spremni smo aktivno surađivati i sa SAD-om i s Europskom unijom na učvršćivanju mira i na učvršćivanju političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini te u sprečavanju nacionalističkih snaga, kazao je Anvar Azimov.

Za svog nasljednika Andreja Aleksejeviča Nesterenka kazao je kako se radi o vrlo iskusnom i sposobnom diplomatu te dodao:

- On nije bio nikakav Putinov buldožer u Crnoj Gori. Zapravo, kako sam već govorio, pravi tenk i buldožer ruske diplomacije jest Anvar Azimov.

- Želim reći jedino da rusko veleposlanstvo i ruski diplomati nikad nisu ovdje u Hrvatskoj radili protiv hrvatskih interesa. Naprotiv, ovdje nam je zadatak i pomagati Hrvatskoj u jačanju njezine sigurnosti i stabilnosti, poručio je i dodao:

- Da, nismo bili prijatelji, ali mislim da moramo okrenuti tu stranicu.

Azimov: Rusija ne nameće monopol po pitanju plina

- Mi ni u kojem slučaju ne namećemo svoj plin Hrvatskoj i ni u kojoj mjeri ne smatramo da Rusija tu nameće monopol. Molim lijepo, to je poštena i slobodna konkurencija. Ako ima drugih zemalja koje su spremne isporučivati plin po nižim cijenama, mi smo spremni", rekao je Azimov i naglasio kako LNG terminal nije konkurencija ruskom plinu.

Azimov je rekao kako i Plenković i Milanović štite nacionalne interese Hrvatske.

- I Plenković i Milanović štite nacionalne interese Hrvatske. Zalažu se za razvoj odnosa Hrvatske i s Europskom unijom, i sa Sjedinjenim Državama, i s Ruskom Federacijom. Ja nisam pravio neku razliku između njihovih politika. Oni su realisti. Shvaćaju da će ruski faktor uvijek biti prisutan i važan u hrvatskoj vanjskoj politici, dodao je.

Komentara 7

DU
Deleted user
00:04 28.09.2020.

Treba čestitati Azimovu, borio se kao lav za interese Rusije, a opet kulturno, vrlo uspješno i unikatno. Pogotovo mu je bilo teško jer je bio veleposlanik u zemlji Croatiji, koja je u interesnoj sferi i potpisnica njima suprotstavljenog bloka. Noo ruska visoka i tajna diplomacija je vrhunska i toliko inteligentna da se recimo Sporazum Ribentrop- Molotov(pred 2. sv. rat) tek otkrio 2013. godine, a spasio je tada SSSR.

BO
bolnaistina
22:46 27.09.2020.

Nebu bile dobre. Se kuha boršć na balkanu.

KE
Kendra
14:33 28.09.2020.

Tko vjeruje u dobronamjernost Rusije i njene politike sišao je s uma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije