Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Moskva za veleposlanika u Hrvatsku šalje ‘Putinova buldožera’ Nesterenka

Andrej Nesterenko bio je glasnogovornik ruskog MVP-a dok ga 2011. nisu smijenili zbog gafa oko sankcija Iranu
22. kolovoza 2020. u 10:17 35 komentara 6148 prikaza
Foto: Screenshot/ALEXEI NIKOLSKY/Newscom/PIXSELL

Karijerni diplomat Andrej Nesterenko, kojega je pratio glas “Putinova buldožera”, službeno je jučer potvrđen je za novog veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj, a u Zagreb bi trebao stići u rujnu ili listopadu. On će na toj poziciji zamijeniti Anvara Azimova koji je intenzivno radio na poboljšanju odnosa Hrvatske i Rusije koji su prije njegova dolaska bili gotovo zamrznuti. Uspio je dogovoriti prvi posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova, Davora Ive Stiera, Rusiji nakon pauze od 11 godina te uzvratni posjet ruskog ministra Sergeja Lavrova. Posjet je bio dogovoren za travanj, ali je odgođen zbog epidemije koronavirusa, dok bi novi termin mogao biti u listopadu. Kako doznajemo, Zagreb je ponudio taj termin, no iz Rusije još nema potvrdnog odgovora.

Ilustracija za cjepivo protiv koronavirusa TREĆA FAZA TESTIRANJA Rusi dobili narudžbe za do milijardu doza: Testirat ćemo cjepivo na 40.000 ljudi

Novi veleposlanik Andrej Nesterenko rođen je 1955. godine pa se da pretpostaviti da mu je ovo posljednji mandat prije mirovine. Otac Aleksej bio je poznati sovjetski diplomat, pa se i sin pridružio diplomatskoj službi od 1977., i vrlo brzo upućen u stalnu misiju Sovjetskog Saveza pri UN-u, u veleposlanstvo u Londonu. Od 2002. do 2008. godine bio je veleposlanik na Cipru, a potom se vratio u Moskvu gdje je bio šef ureda za informiranje, odnosno glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. S te pozicije odlazi početkom 2011. na inicijativu Kremlja zbog velikog gafa i na inicijativu Kremlja.

Kad je 2010. Savjeta sigurnosti UN-a donio odluku o uvođenju dodatnih sankcija Iranu, Nesterenko je kazao kako će unatoč njima Moskva Iranu isporučiti raketni kompleks S-300. No bila je riječ o staroj tezi Moskve jer se ruski stav promijenio i Moskva je obećala Washingtonu da će zamrznuti isporuku tog naoružanja. Tada se govorilo da je Nesterenkova izjava izazvala nezadovoljstvo predsjednika Dmitrija Medvedeva te je ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu naložio da pronađe novog diplomata za tu funkciju, što je on i učinio, a Nesterenka poslao za veleposlanika u Crnu Goru gdje je njegov mandat ostao zapamćen kao, u najmanju ruku, poseban. Vrlo često se pokazivao gotovo nediplomatskim i kritizirao crnogorske vlasti zbog približavanja EU i posebno NATO-u.

Cijepljenje protiv koronavirusa - ilustracija SPUTNIK V Rusi: Naše cjepivo bazirano je na adenovirusu, a uočili smo dvije nuspojave

Nesterenko je 2013. crnogorskim vlastima nudio razgovore na temu mogućnosti da ruski ratni brodovi pristaju u luke Bar i Kotor, a na Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja 2015., rusko je veleposlanstvo s nekim nevladinim organizacijama organiziralo paralelnu proslavu Dana pobjede što je dio javnosti protumačio kao demonstraciju sile i ukazivanje da Rusi u Crnoj Gori imaju snage na koje mogu računati. Nazivali su ga Putinovim buldožerom, a  pri kraju njegova mandata u Podgorici su osvanuli jumbo plakati s porukom:  “Poštovani gospodine Nesterenko, hvala vam na preporukama za članstvo u NATO-u. Poručujemo vam: dalje ruke od nas. Predlažemo da se odmorite na našim obalama i sretan vam put.” No, kako se govori u diplomatskim krugovima, u Hrvatskoj se od Nesterenka ipak ne treba očekivati takvu razinu komunikacije i pritisaka. 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • Mislav28:

    Šta će taj tu, samo radit protiv nato-a i nas , šta će nama ruska ambasada u hrvatskoj kakve koristi od nje

  • Svevid:

    Samo distanca. Termosicu svoju sa sobom.

  • franjo2:

    Dolazi nam vreća govana.