Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iain Leach

Javio se autor fotografije kune o eurokovanici: 'Treba povući nagradu i navesti pravog autora'

Zagreb: Predstavljen je dizajn hrvatskih kovanica eura i centa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
06.02.2022.
u 07:54

- Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa. On je lopov - kazao je fotograf

Nakon objave dizajna hrvatskih kovanica eura, proširila se rasprava o izgledu motiva koji će krasiti 1 euro - životinji kuni. Naime, dizajn se uspoređuje s fotografijom životinje kune s interneta. 

Riječ je o fotografiji koja među prvima osvane kada se na engleskom jeziku pretražuje životinja prikazana s bočne strane (engl. pine marten side view). Fotografija je izvorno objavljena na stranici fotografa Iaina Leacha iz Velike Britanije koji se bavi promatranjem i fotografiranjem ptica i divljih životinja. 

- Nisam bio svjestan da je ta fotografija uzeta za dizajn hrvatske kovanice eura. Ukazali su mi na to tek nedavno i nisam još detaljno proučio slučaj - kazao je Leach za 24sata te odgovorio na pitanje je li to njegova fotografija. 

VIDEO HNB provjerava situaciju oko spornog dizajna eurokovanice, oglasila se i Vlada

- Da, izgleda kao moja fotografija koju je netko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa. On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica - dodao je.

Autor najuspješnijeg dizajna kune za naličje eurokovanice od 1 eura, podsjetimo, jest Stjepan Pranjković koji je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer primijenjena umjetnost, modul slikarstvo, stekao je 2020. titulu magistra primijenjenih umjetnosti.

Za pobjednički dizajn osvojio je 70.000 kuna, a po 35 tisuća dobio je za dizajne geografske karte RH i glagoljice jer su oni izabrani kao drugi najbolji u tim kategorijama. Dakle, ukupno je za tri dizajna dobio 140.000 kuna i financijski je prošao najbolje među nagrađenima.

VIDEO Tko je dizajnirao motive za hrvatski euro?

Ključne riječi

Komentara 96

Avatar fidelio
fidelio
09:03 06.02.2022.

Mene ne brine ako priznaju i namire autora. Mene brine što će naši "krkiji" slegnuti ramenima i iskovati milijune kovanica, pa će tek onda doći tužba navedenog autora do nekog EU suda. E onda će slaviti i autor i njegovi odvjetnici i odvjetnici RH. A sve na račun HR proračuna, ilitiga, iz našeg džepa.

Avatar Payback
Payback
08:38 06.02.2022.

Dobro da je na vrijeme otkrivena prijevara....sad već fino vratit novac i debelu kaznu. Tak da studenti u prvom i u Rijeci semestru saznaju da postoji autorsko pravo

RI
RikiRi
08:47 06.02.2022.

Ajme meni, prvo se javili Srbi da smo im ukrali Teslu, sada se javlja ovaj da mu je ukradena slika... što slijedi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije