Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILJEŽE PORAST STANOVNIKA

Ova općina nudi niz mogućnosti za mlade obitelji: Parcele za kunu, besplatne jaslice i vrtić...

Bale: Pogled na Bale, malo povijesno istarsko mjesto
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/5
05.02.2022.
u 08:57

Načelnik kaže kako se u njegovih 18 godina vođenja općine broj djece povećao sa 15 na 62, koliko ih je trenutno u vrtiću

Mnogi gradovi i općine bilježe smanjenje broja stanovnika, no Bale u Istri jedne su od rijetkih u kojima populacija raste. Ta je općina zabilježila oko četiri posto više stanovnika, a njezine demografske mjere preuzima sve više mjesta. 

Parcele se u Balama, naime, prodaju za kunu, a trenutno više niti jedna nije dostupna. Većina onih koji su se javili su iz Bala, ali 30 posto ih je stiglo izvana. 

- Javilo nam se nekih trinaest mladih obitelji, ali spremamo novu zonu, tako da ćemo uskoro opet imati na raspolaganju i uskoro opet idemo s natječajem - kazao je načelnik Edi Pastrovicchio za Novu TV

Mjere za demografsku obnovu uvedene su prije deset godine, a one uključuju deset tisuća kuna za svaku novorođenu bebu, jaslice i vrtić za svu djecu su besplatni, od ove godine besplatna je i marenda za osnovnoškolce, kao i radne bilježnice te produženi boravak. Srednjoškolcima se sufinanciraju putni troškovi, a svi studenti imaju stipendije od 800, odnosno tisuću kuna.

Načelnik kaže kako se u njegovih 18 godina vođenja općine broj djece povećao sa 15 na 62, koliko ih je trenutno u vrtiću.

Načelnik Edi Pastrovicchio
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

- To su sigurno mjere koje doprinose da ljudi ostaju u mjestu i da se dosele novi i vjerujem da je to projekt koji se može kopirati na nivou cijele države - normalno, ako ima novaca za to - navodi Pastrovicchio.

Jedan od mnogih koji se u Bale preselio kako bi riješio stambeno pitanje je Marko Srećec iz Rovinja. On je stigao sa suprugom i dvoje djece jer općina Bale mladim obiteljima daje pravo gradnje obiteljske kuće na općinskom zemljištu za kunu. Srećec pojašnjava kako im je to puno jednostavnije i jeftinije nego raditi kuću u Rovinju.

Mjere postoje i u općini Žminj gdje će se tridesetak parcela ponuditi mladim obiteljima po dva modela. 

Načelnik Željko Plavčić pojašnjava kako će jedan model biti pravo ostvarivanja, odnosno prava gradnje, na maksimalno 50 godina, dok je drugi model kupnja za jednu trećinu tržišne vrijednosti, a nekoliko će parcela biti rezervirano za deficitarna zanimanja.

Mjerom koja će se odnositi i na one koji nisu s područja općine, mladi su oduševljeni te navode kako će ona možda neke i vratiti kući. 

Potezi bi mogli poslužiti kao primjer, no Ivan Majstorić iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska navodi kako ga je teško preslikati primjerice na Baniju ili Slavoniju. Ipak, kaže kako svakako treba pratiti takve primjere te pokušati barem dio preslikati jer što je mjesto bez dječjeg osmijeha.

VIDEO Prvi rezultati popisa: RH ima 3,888.529 stanovnika, to je čak 396.360 manje od 2011.!

Komentara 20

KG
KG002
10:05 05.02.2022.

Mjere trebaju biti na razini države, a dodatno poticajne upravo u ovakvim malim sredinama! Ovo je odličan primjer kako možete potaknuti mlade obitelji da ne bježe u velike gradove.

Avatar Barba
Barba
10:02 05.02.2022.

Što Tomašević kaže na to?

VA
varioc1945
05:54 06.02.2022.

Da bi bila potpunija informacija treba kazat da za ovakve mjere treba imati novaca a kako Bale imaju ogroman prihod od turistickih taxi za prijavu boravka i druge prihode od turizma onda se mogu ovakve mjere poduzet i davat. Pohvalno je sto se radi ali u drugim sredinama takvo sto nije moguce jer jednostavno nema prihoda od kojih bi se to financiralo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije