Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLUJNO NEVRIJEME

VIDEO Apokaliptične scene iz Austrije i Italije: Tuča veličine teniske loptice uništila krovove, automobile...

Twitter/Unwetter-Freaks/Kachelmannwettr
27.07.2021.
u 17:40

Zbog grmljavine i olujnog nevremena neki dijelovi Donje Austrije ostali su bez električne energije

Kako u utorak javljaju austrijski mediji, a najopširnije od njih dnevni list Kronen Zeitung, u ponedjeljak navečer dvije austrijske pokrajine Donju i Gornju Austriju zahvatilo je teško olujno nevrijeme. Isti izvor navodi kako je tuča veličine teniske loptice, a negdje i šake, „izbombardirala“ 120 krovova kuća u Donjoj Austriji, u okolici grada Kremsa, točnije u Wachau uz rijeku Dunav, teško ih oštetivši.

„40 krovova posebno je teško oštećeno tako da su kuće morale biti provizorno pokrivane još u tijeku noć. Na daljnjih 80 zabilježen su samo lakša oštećenja, a garaže, šupe i poljoprivredne zgrade također je nevrijeme teško pogodilo“, rekao je medijima pravnik Okružne vatrogasne jedinice Krems Gernot Rohrhofer dodavši: „Krovopokrivači i tesari su uz pomagačice i pomagače vatrogasaca, u akciji koja je trajala devet sati upotrijebili čak 10.000 kvadratnih metara folije za prekrivanje krovova“.

Rohrbacher je istakao kako je iz stambenog okruga Krems u cjelonoćnoj akciji pomoći i spašavanja sudjelovalo 29 vatrogasaca i više od 200 članova pomagača. U pomoć su im pritekli i njihove vatrogasne kolege iz okolice St. Pöltena, glavnog grada pokrajine Donje Austrije. Kako je izviješteno jedan dobrovoljac je u akciji pružanja pomoći lakše ozlijedio nogu i prebačen je u bolnicu. Nadležna pokrajinska tijela su izvijestila da su i brojni automobili zbog tuče pretrpjeli teška oštećenja na limenim karoserijama i vjetrobranskim staklima.

Uz to, obilna kiša je poplavila i brojne garaže i podrume. Zbog ispumpavanja vode iz tih prostora vatrogasci su morali intervenirati ne samo u Kremsu i Wachau nego i u brojnim manjim okolnim mjestima. Posebno teško je nastradala općina Rossatz u Wachau, tik uz rijeku Dunav, gdje su tuča i obilna kiša uništile staru mjesnu povijesnu jezgru.

Zbog grmljavine i olujnog nevremena neki dijelovi Donje Austrije ostali su bez električne energije. Slično je prošla i austrijska pokrajina Gornja Austrija, gdje je razorno nevrijeme posebno teško pogodilo Grad i okolicu Braunau. Brojna srušena drveća prepriječena na cestama i drugim kolnim prometnicama blokirala su prometovanje tim dijelom pokrajine.

I ovdje su, kako i u Donjoj Austriji brojni podrumi i garaže bili pod vodom. U St. Georgenu na Fillmannsbachu (okrug Braunau), Riedu u Innkreisu te Andorfu (okrug Schärding) vodena je stihija više osoba „zarobila“ u njihovim automobilima, te su ih vatrogasci morali spašavati. Gornjoaustrijski vatrogasci su, kako javljaju pokrajinski i ostali mediji imali cijelu prošlu noć „pune ruke posla“ i morali su čak 560 puta intervenirati na terenu, a u tim akcijama im je pomagalo 1.600 ljudi.

Za Austriju je proteklih dana i tjedana posebno teško razdoblje, jer se svako malo, zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovaj dio srednje Europe u ovo doba godine, i potom žestokih tuča i obilnih kiša mora boriti s vremenskim nepogodama koje sve češće, kao i u susjednoj Njemačkoj, završavaju poplavama, odronima zemlje i drugim katastrofalnim stanjima.

Tuča veličine teniskih loptica i u Italiji

Tuča veličine teniske loptice pogodila je jučer i sjever Italije oštetivši niz automobila, ali i imanja, kuće, poljoprivredne nasade...  Prijavljena je milijunska šteta, a vlasti su bile primorane privremeno zatvoriti i autocestu. Poljoprivrednici upozoravaju da su se ekstremne vremenske prilike intenzivirale posljednjih godina.

"Mi u Italiji se suočavamo s posljedicama klimatskih promjena, s trendom tropikalizacije i veće učestalost ekstremnih vremenskih prilika", upozorili su iz poljoprivredne udruge Coldiretti, prenosi Associated Press.

Iako su tuče uobičajene ljetne značajke u talijanskoj dolini rijeke Po, talijanski meteorolog Luca Lombroso rekao je za bolonjski dnevnik il Resto di Carlino da su snaga i učestalost tuča ove godine učinili taj fenomen "neobičnim". 

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar babinjak1984
babinjak1984
18:53 27.07.2021.

Ide kraj kraju.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:47 27.07.2021.

Jedina lijepa vijest je Peljeski most, sve ostalo puca po savovima.

OD
Ostanite_doma
23:41 27.07.2021.

Vatra i voda, tko preživi pisat će, zapisano je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije