Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar u Beču

Pavić: Obrazovanje danas ne odgovara potrebama tržišta rada

Ministar Pavić (sredina) u hrvatskom veleposlanstvu u Beču
Foto: Snježana Herek
15.12.2017.
u 08:24

Na novinarski upit je li moguće navedena austrijska iskustva primijeniti u Hrvatskoj ministar Pavić odgovorio je potvrdno

„Nešto po čemu je Austrija apsolutno uspješna i međunarodno poznata je sustav edukacije i prekvalifikacije mladih ljudi, posebno u strukovnom obrazovanju. Upravo taj  odlično razvijen austrijski sustav dualnog obrazovanja, kakav bi htjeli i mi primijeniti u Hrvatskoj, bio je razlog našeg  današnjeg  susreta  s predstavnicima Austrijske gospodarske  komore i šefovima bečkog WIFI instituta“, rekao je u Beču za Večernji list ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Marko Pavić.

Istakao je kako dualno obrazovanje ne znači samo omogućavanje stručne prakse kod poslodavaca tijekom školovanja nego je i prevencija nezaposlenosti mladih, po  čemu je Austrija dobar primjer. Napomenuo je kako se danas u Hrvatskoj  susrećemo s trendovima koji nisu spojivi. Na jednoj strani 180 tisuća ili 10,8 posto  nezaposlenih što je iznad prosjeka EU, a na drugoj nevjerojatan nedostatak radne snage i pritisak poslodavaca za uvoz radne snage.

„Hrvatskoj Vladi, premijeru Plenkoviću i meni osobno je od velikog interesa da  radno aktiviramo prvenstveno hrvatske građane, a one koje ne možemo ponudimo strancima koji bi došli u Hrvatsku“, pojasnio je ministar Pavić. Dodao je kako hrvatski Zavod za zapošljavanje provodi paket mjera aktivne politike zapošljavanja nazvan „Od mjere do karijere“, vrijedan milijardu i pol kuna, od čega 150 milijuna kuna otpada na prekvalifikacije. 

Prema ministrovim riječima, Austrijska gospodarska komora i WIFI, kada je riječ o modelu prekvalifikacije i edukacije, spremni su svoja iskustva podijeliti s nadležnim hrvatskim institucijama. To bi se, kako je rekao, moglo ostvariti putem suradnje s Hrvatskom gospodarskom komorom i Zavodom za zapošljavanje, koji spadaju pod Ministarstvo  rada i mirovinskog sustava.

Obrazovanje danas ne odgovara potrebama tržišta rada. Statistika pokazuju da 68 posto nezaposlenih mladih u Hrvatskoj ima srednju stručnu spremu ili niže. Većina od 15-tak tisuća poslova svakodnevno oglašenih na Zavodu za zapošljavanje su srednjoškolske ili niže razine. Zato je ključno u strukovno obrazovanje uključiti poslodavce“, konstatirao je ministar Pavić, ponovivši kako je apsolutni prioritet sustavom prekvalifikacija  aktivirati hrvatsku radnu snagu. 

U večernjim satima, hrvatsko izaslanstvo u kojem su uz ministra Pavića bili i njegova posebna savjetnica Ivanka Springer i tajnica kabineta Kata Gojević, te savjetnica za gospodarstvo u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji Tatjana Mrvoš, sastalo se je u prostorijama Veleposlanstva RH u Beču s predsjednikom Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji Nikom Ilićem i predstavnicima Hrvatske gospodarske agencije Gradišće, na čijem je čelu Klaudia Paulitsch.

„Izuzetno sam zadovoljan razgovorima. Posebno me je oduševio gospodin Ilić koji u svojoj  bečkoj tvrtki ima upravo mlade ljude na dualnom obrazovanju. Sljedeći put kada dođemo u Beč svakako ćemo ih posjetiti da na licu mjesta vidimo kako sve to izgleda u praksi“, rekao je Pavić. Napomenuo je kako postoji i niz mogućnosti suradnje i s Gospodarskom agencijom iz Gradišća.

„Zaključili smo da se Hrvate u Gradišću i Austriji prvenstveno gleda kroz kulturno-folklorni aspekt. Izuzetno je bitno čuvati hrvatsku kulturu, jezik i vjeru, ali složili smo se da želimo nadogradnju, pogotovo u suradnji poslovnog sektora i korištenja sredstava iz Europskih fondova. A upravo u tome Gradišće ima veliko iskustvo“, dodao je hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava.

„Unutar mog Ministarstva je cijeli Europski socijalni fond od 1,5 milijardi eura, koji upravo služi za soft stvari o kojima smo govorili ,  kao što su zapošljavanje, edukacija, stipendije itd“, rekao je Pavić najavivši da će nakon uspostave nove austrijske Vlade pozvati svog nadležnog austrijskog  kolegu ili kolegicu u radni posjet Hrvatskoj kako bi sagledali nove mogućnosti suradnje.

Na novinarski upit je li moguće navedena austrijska iskustva primijeniti u Hrvatskoj ministar Pavić odgovorio je potvrdno.

70-godišnje iskustvo WIFI-ja itekako je primjenjivo i apsolutno imamo modalitete za suradnju. Ali važno je ići korak po korak, jer ne želimo, niti je moguće, iz kulturoloških i drugih razloga, kopirati austrijski sustav“ , ustvrdio je, napomenuvši kako je ovaj austrijski Centar za obrazovanje i usavršavanje , koji je servis austrijske Gospodarske komore međunarodno poznat i priznat.

„U to sam se uvjerio i u Iraku gdje sam bio posebni izaslanik hrvatske predsjednice na inauguraciji iranskog predsjednika, u sklopu čega sam posjetio i Centar za strukovno poslovanje, koji radi prema WIFI-ju i htjeli bi s nama i Austrijancima u neki od zajedničkih projekata.

Ministar Pavić u petak će posjetiti Edukacijski centar Siemensa

„Prioritet su nam mlad, jer oni su naša budućnost. Hrvatska je četvrta po stopi nezaposlenosti mladih u EU. Ali uspjeli smo značajno smanjiti tu stopu s 49, 8 na 26,1 posto, na što su utjecale brojne mjere“, zaključio je hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava, pobrojavši i ostale mjere i projekte fokusirane na žene,  starije, te invalidne osobe.

Pogledajte što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Ministar Pavić (sredina) u hrvatskom veleposlanstvu u Beču
1/10

Komentara 1

AB
alfonz.buric
11:53 22.01.2018.

Stvarno imamo pametne ministre da moraju ići u Austriju vidjeti na koji način organizirati školstvo.Po povratku opet to neće moći provesti u praksi.Neka naši poduzetnici(poduzeća) daju stipendije i dio novca za školovanje, navedu potreban broj radnika-ca koliko im treba ,osiguraju posao sa pristojnom plaćom nakon školovanja.Za ovo napisati nisam morao ići u Austriju ,poštovanom ministru savjet je gratis.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije