Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pejčinović Burić u Beču: Hrvatskoj je najvažnije pitanje sigurnosti JI Europe

Ponovila je hrvatsku predanost suverenosti, političkoj neovisnosti, jedinstvenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.
07. prosinca 2017. u 19:04 3 komentara 306 prikaza
Foto: State Department
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatskoj je u okviru OESS-a najvažnije pitanje sigurnosti jugoistočne Europe, u tom kontekstu u našem okruženju radi šest OESS-ovih misija. No, nama je sigurno primarna ona u Bosni i Hercegovini - rekla je potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić novinarima na marginama 24. sastanka Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS),koji je u četvrtak počeo u Beču.

Marija Pejčinović Burić Slanje poruke Ministrica objasnila zašto je Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište EMA-e

- U tom smo smislu izrazili želju i očekivanje da misija koja radi u Bosni i Hercegovini kroz provedbu onoga što je u njenom mandatu omogući osiguravanje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda, i u tom kontekstu posebno se zalažemo za provedbu izborne reforme koja će osigurati tu jednakopravnost - istakla je Pejčinović Burić dodavši: 'Međutim za nas je isto tako važno pitanje sukoba u Ukrajini, koji je već ušao u četvrtu godinu trajanja'. 

Napomenula je kako u toj OESS-ovoj misiji i devet promatrača iz Hrvatske. Izrazila je zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne situacije u istočnoj Ukrajini napomenuvši kako trebao „više ići prema dijalogu i punoj provedbi sporazuma iz Minska od svih strana.

Ponovila je hrvatsku predanost suverenosti, političkoj neovisnosti, jedinstvenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.

- Ali koliko smo čuli jutros postoje različita, da ne kažem posve oprečna mišljenja između različitih članica OESS-a, i u tom smislu očekujemo da se ostvari ono što je osnovna zadaća ove Organizacije, a to je suradnja i sigurnost - istakla je hrvatska šefica diplomacije. 

Dodala je kako u ovom trenutku Hrvatska vidi da po jednoj i drugoj sastavnici ima mnogo izazova i priželjkuje da sljedeća predsjedanja OESS-om, a nakon Austrije sljedeća je Italija, naprave neki vidni iskorak na bolje kako u našem bližem okruženju, tako i u Ukrajini.

Osim obraćanja sudionicima dvodnevne Ministarske konferencije, koju je u otvorio predsjedatelj OESS-a u odlasku, austrijski ministar za Europu, integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz, ministrica Pejčinović Burić je na marginama tog susreta imala niz bilateralnih razgovora.

- Imala sam priliku razgovarati i s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom o stanju u jugoistočnoj Europi. To je neizostavna tema kada je u pitanju Hrvatska i u njenom je primarnom fokusu - rekla je Pejčinović Burić. 

Dodala je kako je razgovarala i s kanadskom ministricom vanjskih poslova Chrystiom Freeland, švicarskim kolegom Ignaziom Cassisom i lihtenštajnskom ministricom Aureliom Frick, koju je pozvala u Hrvatsku.

- Postoje najave da bi se moglo dogoditi da Lihtenštajn u ljeti sljedeće godine ukine ograničenja kretanja za hrvatske državljane, što je dobra vijest - ustvrdila je hrvatska ministrica. Napomenula je kako je tema razgovora bila i potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Lihtenštajna.

Na ministričinoj popodnevnoj listi bilateralnih susreta bili su, između ostalih, glavni tajnik OESS-a Thomas Greminger, šef diplomacije Crne Gore itd.

- Sastanak s novim glavnim tajnikom OESS-a nam je važan jer Hrvatska u svibnju iduće godine preuzima predsjedanje Vijećem Europe, i u tom smislu bi započeli međusobnu suradnju dviju Organizacija, na primjer sa specijalnom institucijom OESS-a na dijelu koji se tiče nacionalnih manjina - najavila je ministrica Pejčinović Burić.

Skupom u Beču, na kojem se je okupilo 40 ministara vanjskih poslova, među kojima i šefovi diplomacija SAD-a i Rusije Rex Tiller i Sergej Lavrov, koji su na temu istočne, snimatelja i foto reportera Ukrajine, međunarodnih zakona i ljudskih prava vodili pravi „verbalni rat“, završit će jednogodišnje predsjedanje Austrije OESS-om, koje sada preuzima Italija.

Na ministarskom sastanku sudjeluju predstavnici 57 zemalja članica OESS-a kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, odnosno više od 2.000 sudionika. Središnje teme ovogodišnjeg zasjedanja su aktualna kriza u Ukrajini, terorizam, radikalizam i drugi sigurnosni izazovi na području OESS-a, a sudionici će se osvrnuti i na sposobnosti i spremnost OESS-a za suočavanje sa suvremenim sigurnosnim izazovima, te obnovu povjerenja među državama članicama. Upravo nužnost vraćanje očito izgubljenog povjerenja bila je i glavna poruka predsjedatelja OESS-a Kurza. Glavni tajnik OESS-a Greminger pozvao je na oživljavanje dijaloga među članicama.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a George Tsereteli istakao je značaj OESS-a kao važnog foruma za sagledavanje i procjenu sigurnosne situacije na euroatlantskom i euro-azijskom prostoru te jačanje suradnje na svim njegovim područjima djelovanja.

Skup u bečkom Hofburgu, u koji su danas bile uprte sve oči svijeta zbog nazočnosti moćnika iz cijelog svijeta, prati više stotina domaćih i stranih akreditiranih novinara, a o sigurnosti brine čak dvije tisuće austrijskih policajaca svih specijalnosti.

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotke godine

1 / 23
Kombinacija dviju fotografija s predsjedničkih inauguracija – lijevo s inauguracija Donalda Trumpa u siječnju 2017. i desno inauguracija Baracka Obame u siječnju 2009. u Washingtonu. 
'Velik dan za Europu' Hrvatska ušla u PESCO, što je prvi korak prema stvaranju 'Europske vojske' Marija Pejčinović-Burić ministrica Pejčinović Burić se nada da Slovenija neće blokirati ulazak RH u Schengen Marija Pejčinović Burić LJUTITA MINISTRICA Pejčinović Burić: Erjavec je bezobrazan i agresivan!
sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Papatest
  Papatest:

  Od kada je Balkan jugoistočna Evropa,ne razumijem zašto se sramiti svoje domovine

 • NV:

  Da,to nam je uvjek bilo najvažnije.

 • @bserver:

  dakle Burić na marginama rješava bitne stavke u diplomaciji pa ćemo sada imati lakši pristup Lichtensteinu. To je zbilja dobro za naše ljude pogotovo jer će se uskoro ukinuti i dvostruko oporezivanje! Veliki uspjeh hrvatske diplomacije! Na marginama!