Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog većeg minimalca, zdravstvu 250 milijuna kuna manje

Minimalac se povećava 131 kunu neto, na 2752, prekovremeni te rad nedjeljom i blagdanom isplaćuju se povrh toga. U prosincu prošle godine minimalnu plaću ili manje od tog iznosa primila su 76.404 radnika.
07. prosinca 2017. u 07:57 13 komentara 1358 prikaza
I uz 131 kunu veći minimalac, poslodavcima će se smanjiti trošak minimalne plaće za 103 kune mjesečno po radniku
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada na današnjoj sjednici odlučuje o povećanju minimalne plaće od 5 posto na 2752 kune neto, a rast minimalca pratit će izdašan poklon poslodavcima težak više od pola milijarde kuna. Ministar rada Marko Pavić za iduću godinu najavljuje tri nove fiskalne olakšice: prepolovljene doprinosi za radnike na minimalcu, neoporeziv topli obrok i smještaj za sezonske radnike u turizmu te neoporezive tople i hladne napitke u tvrtkama za sve radnike.

I GAMING DIZAJNERI Hrvatska uvozi IT stručnjake, evo koga sve traže! krojačica Sustigli nas s plaćama Od siječnja veći minimalac za 50 tisuća radnika? Evo za koliko bi mogao porasti

Nagrada za minimalac

– Prijedlog fiskalne olakšice za sve poslodavce koji isplaćuju minimalne plaće nije ni ekonomski ni etički opravdan – oštro je prosvjedovao Mladen Novosel, predsjednik SSSH, središnjice od koje je i krenula inicijativa za promjenom zakona o minimalnoj plaći i njezinu povećanju. Vlada ih je iznenadila odlukom da tvrtkama koje isplaćuju minimalne plaće naplati samo 50 posto zdravstvenog i ostalih doprinosa na plaću. To će fiskalno rasterećenje i uz 131 kunu veći minimalac smanjiti trošak minimalne plaće za 103 kune mjesečno po radniku. Na godišnjoj razini, proračun zdravstvenog sustava te institucija koje skrbe o zapošljavanju i zaštiti na radu ostat će bez približno 250 milijuna kuna.

– Ovakvim prijedlogom nagrađujete sve poslodavce koji radnike „drže“ na minimalnoj plaći, čime ih potičete da to rade još više! Poruka je: plaćanje radnika minimalnom plaćom višestruko će vam se isplatiti – tvrdi Novosel.

Sociolog Teo Matković i stručnjak za tržište rada komentira da bi “bilo čudno da broj zaposlenih prijavljenih na minimalnu plaću ne eksplodira”.

– Prijedlog o oslobađanju poslodavaca od plaćanja zdravstvenog osiguranja za radnike na minimalcu vrlo je opasan. S jedne strane, tako se dalje urušava financiranje sustava zdravstva i potiče poslodavce da ugovaraju minimalne plaće te “zaključavaju” radnike na toj razini jer će rad za plaću već jednu kunu iznad minimalca biti poslodavcu 15% skuplji od rada na minimalcu – navodi Matković. Ministar rada Mladen Pavić uzvraća da će Vlada ugraditi zaštitne osigurače da poslodavci ne smanjuju plaće. Zaštitu predstavlja odluka da 50-postotnu olakšicu za doprinose tvrtke mogu dobiti samo za one radnike koji su na minimalcu zadnjih godinu dana. Zaposle li u siječnju 2018. novog radnika na minimalcu, ili postojećem plaću smanji do minimalca, pravo na fiskalnu olakšicu ostvarit će, međutim, za godinu dana. Naknada za prekovremeni rad, rad vikendom, blagdanom i slično neće moći biti sastavni dio minimalne plaće i na nju će se obračunavati puni doprinosi.

Sporazum s BiH

Na pitanje kako će država kompenzirati gubitak zdravstvenog sustava, ministar Pavić je u razgovoru s novinarima kazao da će “zdravstvo ostvarivati povećani priljev sredstava iz rasta zaposlenosti i BDP-a”.

Povrh fiskalne olakšice, ministar najavljuje da će za četiri industrijske grane – proizvodnju tekstila, obuće, odjeće i drvnu industriju – zatražili iduće godine suglasnost Europske komisije za potpore za zadržavanje radnika. Dobije li zeleno svjetlo za potpore, otvorit će se, kaže, put za značajnije povećanje minimalne plaće. Velika je novost i ustupak poslodavcima da se osim visoke kvota za strane radnike, kojih bi iduće godine moglo biti 31.000 ako ih poslodavci uspiju pronaći, s BiH pregovara i o zaključenju dvaju međudržavnih ugovora o zapošljavanju: jedan bi se odnosio na sezonske radnike, a drugi na upućene radnike iz te zemlje koje bi angažirale hrvatske tvrtke. Kvote koje bi se dogovorile sa susjednom državom bile bi povrh utvrđene godišnje kvote radnih dozvola. Moguće je sličan dogovor i s drugim državama.

– Kvote neće nikome uzeti radno mjesto, one su tu da ne ugrozimo investicije i osiguramo poslovne procese – kaže ministar Pavić.

I uz 131 kunu veći minimalac, poslodavcima će se smanjiti trošak minimalne plaće za 103 kune mjesečno po radniku
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Panel diskusija Roglić: Poduzetnici očekuju reforme i skidanje tereta s leđa gospodarstva Andrej Plenković Andrej Plenković: 'Europski socijalni model trebaju osjetiti i hrvatski radnici' Zanimljivo istraživanje Radnici smatraju da ih poslodavci iskorištavaju, a sustav za njih ne čini mnogo

 

Koronavirus
UŽIVO
Potvrđen treći slučaj zaraze koronavirusom. Osoba se nalazi u bolnici u Rijeci
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • Maxiw:

    zasto se milijuni ne uzmu vjerskim udrugama i raznim udrugicama..Vatikan i crkve se kzpaju u milijardama i jos dobiju godisnje stotine milijuna od drzave

  • doktorica:

    zašto zdravstvu?!

  • campa:

    Valjda je sada svakom jasno da nam slijedi privatizacija zdravstva.Tko ima novaca ise lijeći a tko je siromah pomogao mu bog.