Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PEW RESEARCH CENTER

Ateisti tolerantniji od vjernika prema azilantima, Židovima...

01.06.2018.
u 16:45

U Njemačkoj 55 posto kršćana misli da je “islam uglavnom nespojiv s kulturom i vrijednostima zemlje”, a to isto smatra 32 posto ateista

Zapadnoeuropski ateisti i agnostici tolerantniji su prema imigrantima, muslimanima i Židovima od njihovih sugrađana, kršćanskih vjernika, pokazalo je istraživanje Pew Research Centera. Istraživanje “Biti kršćanin u Europi” provedeno je u 15 zapadnoeuropskih zemalja i isto je tako pokazalo da su protestanti tolerantniji prema drugima i drugačijima od katolika.

Problem u Europi

Ta je studija pokazala da u Njemačkoj 55 posto kršćana misli da je “islam uglavnom inkompatibilan s kulturom i vrijednostima zemlje”, dok to isto misli samo 32 posto ateista. U Finskoj su ti postoci veći, 67 prema 54 posto, a nešto su se tolerantniji pokazali Francuzi, u zemlji s brojnom muslimanskom manjinom, kojih je 45 posto među kršćanima skeptično u mogućnost integracije muslimana u društvo. Isto tako, samo 20 posto ateista to misli. S druge strane, u Belgiji su se oni kršćani koji redovito idu u crkvu pokazali najmanje voljnima za ograničenje imigracije.

Sociologa religije Ivicu Maštruka rezultati nimalo nisu iznenadili.

– Agnostici i ateisti nisu opterećeni nikakvim religioznim predrasudama, dok se kod kršćana češće javlja otpor prema onima koje se percipira kao drugačije, kao pripadnike krive vjere – rekao nam je on.

Europa se posljednjih godina suočava s problemom nekontrolirane migracije. U Mađarskoj je nedavno najavljen i zakon prema kojem bi pomaganje ilegalnim imigrantima postalo kažnjivo djelo. U Austriji se u ovom trenutku smanjuju javni rashodi za socijalnu pomoć za strance, a također su u Sloveniji imigrantske teme ušle u predizbornu političku arenu.

– I dok sada gledamo situaciju u kojoj je nesnošljivost prema migrantima izrazitija, protokom vremena taj intenzitet pada. Uz to, ponekad se nesnošljivost i skriva ako izaziva širu osudu društva – smatra Maštruko i dodaje da je u mađarskom slučaju otpor prema imigraciji, smatra, i religiozno utemeljen.

Protestanti tolerantniji

Istraživanje je pokazalo i da su protestanti prema islamu tolerantniji od katolika, i to posebno u Njemačkoj, u kojoj žive i jedni i drugi. U toj zemlji 31 posto katolika ima osjećaj da su “stranci u svojoj vlastitoj zemlji”, što misli tek 19 posto protestanata.

– Ta razlika proizlazi iz određene demokratičnosti kod protestanata koji su naviknutiji na pluralistički pristup. Oni nisu podložni jednom autoritetom kao katolici – objašnjava Maštruko, koji je usput dodao da nije čudno da je komunizam u Europi bio najrašireniji u društvima s katoličkom tradicijom, poput Italije, Španjolske i Francuske jer, kako je rekao, komunizam pokušava izgraditi kraljevstvo Božje na zemlji, a Katolička crkva propovijeda komunizam na nebu.

S druge strane, na Međunarodni dan migranata u siječnju papa Franjo pozvao je na prihvat imigranata.

– Imati strahove i sumnje nije grijeh, ali dopustiti im da utječu na naše ponašanje jest – rekao je.

Ovo je istraživanje provedeno između travnja i kolovoza prošle godine na oko 1500 ispitanika u svakoj od 15 zemalja zapadne Europe.

1/11
Ključne riječi

Komentara 93

MO
Mojsije
21:27 01.06.2018.

To je izjavio Hitler prvi i svečano otvorio Aušvic.

DU
Deleted user
17:39 01.06.2018.

Upravo je suprotno. Ateisti su izuzetno neprijateljski raspoloženi prema svakom obliku religioznosti. Njihova ograničenost im ne dozvoljava potrebnu širinu. Dok su vjernici prije svega kršćani po defaultu tolerantniji jer je kršćanstvo upravo to. Bezuvjetna ljubav. Ankete su nekada bila relevantna stvar. Danas im nitko ne vjeruje jer su postale sredstvo manipulacije. Rade se isključivo po narudžbi pojedinih interesnih grupacija.

KO
koraknaprijed
17:12 01.06.2018.

Ateisti su tolerantni muslimanima,komunistima,teroristima i samom crnom vragu nego katoličkim vjernicima,to je činjenica iako nije logika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije